Neix la Festa del Tomàquet del Bages per posar en valor la riquesa, qualitat i diversitat del producte estrella de l’horta

Amb l’objectiu de generar consciència de la gran varietat i qualitat de tomàquets de Manresa i el Bages, donar visibilitat als productors i reforçar l’aposta pel producte de proximitat, neix la primera Festa del Tomàquet del Bages, que tindrà com a plat fort la jornada del dia 29 al Mercat de Puigmercadal. Avui, precisament el mercat ha acollit la presentació d’una festa que, com una tomaquera, neix amb la voluntat d’arrelar i donar molts més fruits.

imagen

De tomàquets  i varietats de tomàquet n’hi ha per donar i per vendre. Aquest migdia, a la presentació de la Festa del Tomàquet, n’hi havia de Mamella de monja, Esquena verd, Cor de Bou, pare Benet, Verd d’Oristà, Rosa petit, Pebroter, Tomàquet de marge, Tomàquet de la Bombeta, Buit... Molts dels quals, típicament i exclusius de la comarca.

 

Al Bages, de productors que s’hi dediquen professionalment, cada cop n’hi ha més. També s’han creat experiències que potencien la seva comercialització, com és el cas de MengemBages, que juntament amb Tomating, la revista Proper i l’Ajuntament, i el suport del Consell Comarcal el Bages i la Diputació de Barcelona, impulsen aquesta primera edició de la Festa del Tomàquet, amb l’esperit de celebrar-ne moltes més.

 

Aquest migdia se n’ha fet la presentació, amb la presència, per part de l’Ajuntament, dels regidors de Comerç i Mercats, Jaume Arnau, i d’Entorn Natural, Pol Huguet. Hi eren presents també Alba Rojas (MengemBages), Bernat Casanovas (Tomàting) i Ignasi Sala (Fogons del Bages).

 

En la presentació, Jaume Arnau ha recordat que la Festa és una esplèndida manera de donar suport a l’actual procés de reformulació i impuls del mercat de Puigmercadal: Per una banda, “la plaça volem que no estigui tan ocupada per cotxes i hi passin moltes coses com aquesta”. Més enllà d’això, en la línia de convertir el mercat “en una icona del menjar de proximitat, del producte quilòmetre zero, la festa és una molt bona manera de començar aquest camí”.

 

Per part de MengemBages,  Alba Rojas ha explicat el contingut del programa, i ha afirmat que la festa neix “de manera modesta”, però “volem que sigui la llavor, que creixi i que com les tomaqueres, es faci gran i productiva”.

 

Bernat Casanovas ha parlat de les diverses varietats de tomàquets al Bages, de “tomàquets que tenen gust de tomàquet, i no dels que podem comprar a moltes botigues, que són collits fa setmanes i han perdut el gust” i ha afirmat que la festa és una oportunitat per “associar Manresa i el Bages a la seva horta, que és de gran qualitat”, en la línia d’altres països, amb certàmens molt potents dedicats als productes d’horta.

 

Ignasi Sala, ha remarcat que amb la festa “es posa en valor un producte representatiu de la cultura, la tradició i l’esforç. Hi ha varietats úniques del Bages i això ens distingeix d’altres territoris”. Ha reiterat la riquesa de l’horta de la comarca, i en el cas de Manresa dels regadius del Poal i Viladordis, “regats per aigua de la Sèquia des de fa 500 anys”. A la presentació s’ha fet una crida a la necessitat que la població valori la riquesa d’aquest producte autòcton i opti pel seu consum.

 

Pol Huguet ha fet un agraïment als impulsors de la iniciativa, a la qual l’Ajuntament s’ha afegit de manera entusiasta, i ha remarcat que la festa és “una bona mostra de la salut i el potencial del sector, amb productors locals, empreses que es dediquen a la distribució i també restaurants. La festa ha de contribuir a fer créixer encara més aquest conglomerat”. També ha considerat que cal que la ciutadania “sigui exigent, demani a les botigues d’on vénen els tomàquets i estigui disposada a trobar la botiga adequada i a pagar-ne el preu adequat.”

 

Una iniciativa a diverses bandes

 

Mengem Bages va crear, ara fa cinc anys, un sistema de distribució de producte local i de temporada. que ha permès posar en contacte directe a productors i consumidors, a través de diferents suports com una web i unes botigues locals. En el seu afany de generar riquesa i activitat pel territori ja fa temps que persegueix la idea de poder fer una festa del tomàquet. El seu tarannà cooperativista i de buscar sempre aliats ha trobat companys de viatge per poder fer realitat aquesta festa.

 

Ara fa un any Proper va iniciar una aventura editorial on els productes locals, autòctons, els seus productors i els seus consumidors en són els principals protagonistes.

 

Tomating.com és la nova aventura vital del Bernat Casanovas. Ell prové del món de les noves tecnologies, i s’ha convertit en un nou productor de tomàquet de la comarca del Bages, aplicant i gestionant innovació a sector primari, barrejant el món digital (canals digitals de distribució) amb la tradició (recuperació dels sabor d’abans).

 

Tres projectes i tres iniciatives que ajunten esforços per fer realitat una festa sobre el producte estrella de l’horta del Bages, el tomàquet. Administracions i privats s’hi han sumat a la il·lusió que els impulsors han sabut transmetre.

 

En aquest marc, l’Ajuntament de Manresa no va dubtar a contribuir a impulsar la iniciativa, en el marc dels projectes que està duent a terme per a la promoció del producte local, com ara el catàleg de productors de regadiu, o el centre d’interpretació dels productes de l’Anella Verda, a la Torre Lluvià. El projecte també entronca directament amb l’impuls decidit de l’Ajuntament a mercats de proximitat, no només el de Puigmercadal, que des d’aquest any gestiona de manera directa, sinó també els de la plaça Major, font de les Oques, Mion...

 

Per què la Festa del Tomàquet?

 

L’horta del Bages és rica, molt rica. Disposa d’abundant aigua de rec i de molta qualitat. És una comarca marcada geogràficament per dos rius: el Llobregat i el Cardener, que proporcionen aigua abundant i de qualitat.

 

El Pla de Bages està regat per l’històric Canal de la Sèquia, que recull l’aigua del Llobregat i que permet que arribi amb una qualitat, que es reflecteix, a l’hora, en la riquesa i la gran varietat d’horta que hi ha a la comarca. I d’entre les moltes varietats d’horta, un producte estrella: el Tomàquet. Amb moltes varietats autòctones com el rosa del Cardener, el de Montserrat, l’esquena verd.....

 

-Generar consciència entre la població: Tot i que la població de la comarca sap que el tomàquet de la comarca és ric, gustós i especial, falta encara consciència col·lectiva per explicar al món les bondats de les nostres varietats

 

-Donar visibilitat als productors: Cada cop en són més i cultiven el seu producte cuidant fins a l’últim detall.

 

-Reforçar l’aposta gastronòmica de la comarca: Cada cop són més els restauradors que aposten per productes de proximitat i temporada. El tomàquet s’ha de convertir en la metàfora de la gran veritat i qualitat de la nostra horta.

 

-Expandir el concepte de temporada: De tomàquet no n’hi ha tot l’any. Amb l’arribada de l’estiu, és el moment àlgid del tomàquet. És quan té el seu millor sabor, manté al màxim les seves propietats organolèptiques i de qualitat.

 

Això passa amb tots els productes que ens dóna la terra. Conèixer la seva temporada i aprofitar-la, com havien fet els nostres avis, és una idea que cal recuperar.

 

Què trobareu a la Festa del Tomàquet

 

JORNADES TÈCNIQUES

 

La comarca del Bages disposa de grans fundacions i actius que treballen per la millora de l’horta, la pagesia i l’alimentació en general. Conèixer sobre les varietats, la temporada, les tècniques d’us i recol·lecció, la conservació del sòl, de l’ús i el rendiment de l’aigua.... molts aspectes a debatre, conèixer i ensenyar per millorar la producció d’un tomàquet artesà i natural.

 

PRODUCTE FRESC

 

Fer planificacions de plantació de varietats i collites en funció de la demanda del mercat, buscar fórmules de comercialització són aspectes bàsics per permetre que el producte fresc pugui arribar als consumidors en el seu millor moment

 

TRANSFORMACIÓ

 

Davant de temporades curtes i prolífiques com la del tomàquet aprendre a fer-ne diversos tipus de conserves i transformacions per poder allargar el productes a altres èpoques de l’any és una idea que els nostres avantpassats ja ens havien ensenyat i és la millor forma de poder menjar producte durant tot l’any.

 

Per què al Mercat de Puigmercadal?

 

L’Ajuntament de Manresa està duent a terme un projecte per al rellançament del mercat de Puigmercadal, que gestiona de manera directa des de l’1 de gener d’aquest any. S’ha creat una nova marca i imatge gràfica, s’han començat a fer canvis a l’equipament i hi ha un projecte que s’anirà fent públic les properes setmanes amb l’objectiu que el mercat situat al centre Històric de la Ciutat recuperi vitalitat i clientela. És per aquest motiu que aquest és el lloc més idoni per a la Fira. A més, el mercat i la plaça Puigmercadal són un espai històric a la ciutat de Manresa.  Antigament, en aquesta plaça s'hi celebrava el Mercat de les Pageses, un mercat històric ja dins del imaginari de la ciutat. Situats en un emplaçament privilegiat per a la celebració de mercats i altres esdeveniments,  la plaça Puigmercadal té un molt fàcil accés tant si s'accedeix amb cotxe com a peu. El pàrquing de la plaça Puigmercadal i les zones d'aparcament llindants ofereixen al visitant una mobilitat excepcional des de qualsevol punt.

 

L'emplaçament d'aquest mercat fa que sigui un punt de parada obligatori quan parlem d'horta, i més encara si ho fem del seu producte estrella: el tomàquet

 

PROGRAMA

 

A la festa del tomàquet hi trobarem jornades tècniques sobre aquest producte, espais de comercialització, showcookings, degustacions, tapes, concursos, recol·leccions.... i el tomàquet com a producte estrella de molts restaurants de la comarca en les seves cartes i menús des del 25 de juliol al 25 d’agost.

 

Dilluns 24 de juliol

Jornada Tècnica: Les varietats de tomàquets del Bages i els seus usos a la cuina

A la Fundació Alícia

De 10 a 14h

Les diferents varietats locals de tomàquets: característiques i usos 

Showcooking: Maneres de cuinar les diferents varietats de tomàquets 

Tast de les receptes realitzades 

Organitza:

Escola Agrària (DARP)

Col·laboren:

Rebost del Bages, L'Era, espai de Recursos Agroecològics i Fundació Alícia.


Del 25 de juliol al 25 d’agost

Mes del tomàquet

Restaurants de la comarca ofereixen en els seus menús i cartes plats basats en els tomàquets del Bages.

 

Dimecres 26 de juliol

Show cooking: Cuinem amb tomàquet.

Organitzen Elde I Fogons del Bages.

amb Nani Sala i Gemma Solà, cuiners del Mas de la Sala.

Lloc: We love cooking (c/del Bruc 74)

A les 19.30h

Inscripcions: www.claudiaandjulia.com

  

Dijous 27 de juliol

Sopar degustació amb tomàquet I productes del Bages

Organitzen Kanko.cat I Rebost del Bages

Lloc: Sala Gòtica de la Seu (Baixada de la Seu)

A partir de les 20h

 

Dissabte 29 de juliol

Mercat de Tomàquets

Amb productors del Bages

A la plaça Puigmercadal

De 8 a 13

 

Animació infantil

Espectacle La Botigueta, a càrrec de la cia. De Parranda.

A la plaça Puigmercadal

A les 11 del matí

 

Tallers infantils

Amb Parc de la Sèquia

Manualitats amb tomàquets.                          

A la Plaça Puigmercadal

De 10 a 13h

 

¿Per què els tomàquets que comprem no tenen el mateix gust que els d'abans? 

Conversa amb Bernat Martí i Marc Casabosch

A la plaça Puigmercadal
A les 12 del matí

 

Les tapes del mercat

Mercat del Puigmercadal

Degustació de tapes, a càrrec dels paradistes del mercat

De 12 a 15h

 

Pintxo Pote Tomaquer

Organitza L'Antic, amb productors de Manresa.

Degustació de tapes i begudes a diferents bars de l'Antic.

De 20 a 23h

 

Dijous 24 d’agost

La gran tumakada

Collita de tomàquets, a la finca de Can Poc Oli, per fer conserves,  i treure’n la llavor per regenerar el banc d’Esporus.

De 9 del matí a 3 de la tarda.

 

Més informació a www.festadeltomaquet.cat

 

 

Qui participa a la festa del Tomàquet

 

Organitzadors: mengemBages (Frescoop), Proper.cat, tomating.com, Ajuntament de Manresa

 

Institucions: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Manresa, Consell Comarcal del Bages

 

Col·laboradors: Alícia, l’Antic, Escola Agrària, l’Era, Fogons del Bages,  Gremi d’Hostaleria i Turisme del Bages, Grup Elde, Clàudia&Julia, Kanko.cat, Mas de la Sala, Mercat Puigmercadal, Món Sant Benet, Parc de la Sèquia, Paradistes del Mercat Puigmercadal, Productors d'Horta del Bages, i Rebost del Bages.

 

 

Xarxes socials:

 

Festa del Tomàquet: Web Facebook Twitter

Mengembages: Web Facebook Twitter Instagram Youtube

Proper: Web Facebook Twitter Instagram

Tomating: Web

 

 

Contacte de premsa:

 

Gedi Media:

Norman López: 660 170 820  – normanlopezsanchez96@gmail.com

Carles Jódar: 636171020 – carlesjodar@gmail.com

 

Ajuntament de Manresa:

Joan Piqué: 676662191 – jpique@ajmanresa.cat

Documents relacionats

  • imagen