L'Ajuntament de Manresa rep d'Endesa les claus de l'emblemàtic edifici de L'Anònima

La companyia elèctrica, propietària de l'immoble que té 120 anys d'història, ha firmat avui l'acta de traspàs amb el consistori tres mesos després de canviar de seu i anar a La Catalana, a prop del barri del Xup.

imagen

L'edifici de l'Anònima de Manresa, amb 120 anys d'història, ha deixat d'estar estretament vinculat a l'electricitat. Endesa -la seva propietària fins avui- ha firmat una acta amb l'Ajuntament de Manresa mitjançant el qual la companyia elèctrica traspassa al consistori la titularitat i l'ús d'aquest immoble, que fins fa tres mesos va ser la seu d'Endesa a la Catalunya Central. Aquesta nau forma part del patrimoni protegit de la ciutat i es troba ubicada en un punt estratègic de la capital del Bages, al Centre Històric.

L'antiga central elèctrica i les oficines han passat a mans municipals després que Endesa es traslladés a la coneguda popularment com La Catalana, un edifici del 1920 i d'estil modernista proper al barri del Xup, a la carretera C-37, que també havia estat una central de generació i que ha estat rehabilitat íntegrament després de dos anys d'obres.

Així, es culmina el conveni signat l'any 2010 entre el Consistori manresà i la Companyia elèctrica, que va donar el vistiplau per modificar el Pla General i que ha permès, per una banda, el trasllat de les oficines i instal·lacions tècniques d'Endesa a La Catalana; i, de l'altra, que el l'Ajuntament de Manresa tingui la propietat de l'edifici de Forces Hidroelèctriques del Segre, conegut com L'Anònima.

L'equipament industrial té l'entrada principal al carrer de Llussà i disposa d'una superfície construïda total de 1.880 m2, la qual es troba distribuïda en cinc plantes: subterrània, planta baixa, primera, segona i sota coberta. A aquesta superfície cal sumar-hi 856 m2 més, fins arribar a 2.736 m2, ja que l'acord urbanístic recull el traspàs del sòl més proper a la nau.

Fins a mitjan de març els tres cossos de l'edifici van acollir oficines, però en un origen van tenir funcions ben diferents. Un dels cossos, amb baixos i dos pisos, estava destinat a la indústria tèxtil i tenia una part de despatxos, mentre que els altres dos eren destinats a produir electricitat: la nau d'entremig era la sala de calderes, mentre que l'altra, més espaiosa, era la sala de màquines, quadres de distribució, màquines auxiliars, etc.

A banda de la nau principal cedida a l'Ajuntament de Manresa, Endesa conserva una part de la propietat després d'haver enderrocat edificis que es trobaven dins el recinte -uns entre el carrer de Llussà i de Puigterrà de Dalt i uns altres del carrer de Sant Salvador- perquè es trobaven en mal estat. Un cop acabada l'actuació, fa tant sols uns dies, la companyia posarà a la venda les parcel·les resultants, susceptibles d'acollir un us residencial. 

La reconversió d'una central elèctrica i d'una fàbrica tèxtil en oficines

La nau es va començar a construir a principi del 1893 en un solar que ocupaven els jardins i el teatre del Bon Retir, entre els carrers de Sant Salvador i de Llussà, davant del carrer de la Dama, i de la mà de l'arquitecte manresà Ignasi Oms, màxim exponent del modernisme a la capital del Bages.

Al cap d'un any es va inaugurar com a fàbrica de producció d'electricitat amb carbó per a l'enllumenat públic i altres clients, però com que en aquella època el tèxtil estava en expansió, es va optar per encabir -dins la mateixa edificació- una indústria tèxtil per absorbir l'energia sobrant.

A partir de l'any 1910, va convertir-se en la seu de la Companyia Anònima Manresana d'Electricitat (CAME) i des de llavors es coneix popularment com L'Anònima. Al cap de 35 anys, l'any 1945, i després de mig segle de produir electricitat, la central va ser desmuntada i venuda, moment en el qual es va reconvertir en oficines i l'antiga sala de màquines -un cop retirades la turbina i les màquines de vapor- va passar a ser un magatzem de transformadors, amb un pont grua encara avui visible que facilitava les maniobres de càrrega i descàrrega.

Al llarg de la seva història, L'Anònima ha estat la seu d'Endesa a la Catalunya Central i, abans, de Fecsa-Enher, Fecsa, Forces Hidroelèctriques del Segre SA, Companyia Anònima Manresana d'Electricitat i Companyia d'Enllumenat.
És per això que ha acollit una bona part dels serveis centrals d'aquestes empreses, com són les brigades, les oficines comercials, les sales d'actes, magatzems, laboratori i tallers elèctrics, mecànics i de fusteria, entre d'altres.

Documents relacionats

  • imagen