Discurs de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en el pregó institucional de la Festa Major de Manresa 2017

imagen

Autoritats, regidors, alcaldes, pregoner. Senyores i senyors.

 

Gràcies, senyor Bassas per aquest magnífic pregó. Com ha comentat vostè mateix, des de l’Ajuntament de Manresa, des de la demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes i des de la Comissió Organitzadora de l’Any Josep Maria Planes estàvem convençuts que la seva intervenció seria una magnífica cloenda dels actes per recordar el 80è aniversari de l’assassinat del periodista manresà. I després d’escoltar-lo podem dir, amb satisfacció, que no ens equivocàvem.

 

La seva amplíssima trajectòria professional, des dels seus inicis a Ràdio Joventut fins a les seves actuals responsabilitats al diari Ara, l’han permès demostrar una enorme versatilitat en totes les facetes del periodisme i l’han convertit, sens dubte, en un referent periodístic a Catalunya. No només en el terreny de la informació, sinó també amb experiències molt destacades en l’àmbit de l’entreteniment. I sempre des del seu compromís amb la professió, amb la credibilitat, amb el país i amb la llengua catalana.

 

Una trajectòria en la que també figura la seva participació a la Nit de l’Esportista de Manresa l’any 2000, en un acte que va presentar al Museu de la Tècnica de Manresa. Més recentment al tancament de les aules gent gran a la FUB

 

Però parlem d’en Josep Maria Planes. Efectivament, com ha apuntat durant el seu pregó, el periodista serà reconegut com a Manresà Il·lustre pel seu tarannà lluitador, compromès i catalanista, i pels mèrits acumulats durant una més que notable trajectòria professional, que es va veure tràgicament interrompuda pel seu cruel assassinat. I a partir del 14 de setembre el seu quadre acompanyarà a altres insignes personalitats de la nostra ciutat que ja figuren a les parets d’aquest  històric Saló de Sessions, on fa 125 anys es van aprovar les Bases de Manresa.

 

Podem dir que el reconeixement a Josep Maria Planes com a Manresà Il·lustre, té per a nosaltres una doble vessant. 

 

Per una altra, és un homenatge que té lloc en un any que ha estat especialment notable pel que fa a reconeixements a personatges destacats de la nostra ciutat, com la medalla al mèrit cultural a títol pòstum al cineasta Joan Soler, i la medalla al mèrit cívic al líder veïnal i sindical Josep Rueda. 

 

Perquè realment són les persones les que fan les ciutats. Són el seu actiu més important, i encara més aquelles que per les seves actuacions o amb el seu lideratge treballen pel bé comú de tota la ciutadania i per fer una ciutat millor cada dia.

 

Vostè ens ha descrit amb el seu mestratge periodístic alguns fets que van envoltar la tràgica mort del periodista manresà, així com les dures circumstàncies amb què va haver de conviure, però també ha fet referència a aspectes més humorístics i anecdòtics relacionats amb aquella època i amb el món del periodisme.

 

En un dia festiu com avui, agraïm aquesta dosi d’ironia i d’humor fins i tot amb un tema tan seriós i transcendental com aquest perquè, com ens ha comentat, hem de conèixer el passat per no repetir els errors. Però també hem de tenir present, com ens ha dit molt encertadament, que “Som el que hem rigut”. 

 

També volem unir-nos al seu record per un altre gran periodista català com Carles Capdevila, que el setembre del 2012 va ocupar aquest mateix lloc de pregoner amb motiu de l’inici del curs de les Aules per a la Gent Gran.

 

I voldria acabar aquest pregó reiterant la nostra solidaritat i el nostre escalf a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, i als seus amics i familiars. 

 

Lamentablement, la nostra Festa Major d’enguany ha estat marcada pel dol d’aquests fets terribles que tan dolor i tanta consternació han causat. 

 

Manresa és una ciutat d’acollida i oberta. I afortunadament, gràcies a l’esforç i el treball diari de tothom, ha assolit un nivell de convivència i de tolerància exemplar. 

 

Per això, des d’aquí ens unim a la manifestació que avui se celebrarà a Barcelona i ens posem al costat d’una ciutadania que ha tingut un comportament impecable davant un sotrac d’aquesta magnitud. 

 

Tots junts som més forts i és aquesta unitat la que ens ha de donar la capacitat per fer front als reptes que tenim al davant amb seguretat i confiança.

 

Moltes gràcies. Visca Manresa i Visca Catalunya. I molt Bona Festa Major.

Documents relacionats

  • imagen