L’Ajuntament confirma que PYMSA ha reprès l’activitat productiva i estudia la sol·licitud de suspensió de tancament presentada per l’empresa

L’Ajuntament va ordenar el juliol el tancament de la part productiva i de l’empresa Postes y Maderas SA (PYMSA). L’empresa va fer efectiu el tancament, però des d’ahir ha reprès l’activitat, tal com han pogut constatar tècnics municipals. L’empresa ha presentat un recurs contenciós al jutjat i ha adreçat a l’Ajuntament una petició per suspendre l’ordre de tancament, que el consistori estudiarà abans de, si escau, procedir a l’execució subsidiària del tancament. L’Ajuntament també estudiarà si correspon sancionar l’incompliment de l’ordre de tancament.

L’empresa PYMSA ha reprès  l’activitat productiva, malgrat que l’Ajuntament va ordenar a final de juliol el cessament i clausura parcial de l’activitat, concretament pel que fa a processos i a la part productiva. Ahir dimarts, veïns de l’empresa van alertar l’Ajuntament que l’empresa havia tornat a la feina. El mateix dia, la Policia Local hi va fer una inspecció, i va aixecar una acta en què constatava que una part de l’activitat productiva estava funcionant. Avui, tècnics municipals ho han corroborat, amb una altra inspecció en què han pogut comprovar que l’activitat productiva torna a estar en marxa.

 

L’empresa ha presentat un recurs contenciós administratiu al jutjat contra les mesures de tancament parcial de l’activitat i, al mateix temps, en peça separada, ha demanat l’aixecament de les mesures cautelars imposades per l’ajuntament.

 

Paral·lelament l’empresa ha comunicat a l’Ajuntament la interposició d’aquest recurs contenciós administratiu i de la peça separada, i ha sol·licitat la suspensió de la mesura cautelar de tancament aplicada, en un document en què exposa diversos motius. L’empresa, al·legant els fonaments legals en es quals es basa el recurs, ha reprès l’activitat.

 

L’Ajuntament ha d’estudiar i resoldre la petició de suspensió presentada, en el termini màxim d’un mes, abans de, si escau, procedir a l’execució subsidiària de la mesura provisional de cessament i clausura dels processos productius.

 

Igualment, l’Ajuntament també estudiarà si correspon obrir un nou expedient sancionador per l’incompliment de l’ordre de tancament.

 

 

 

El procés

 

L’Ajuntament de Manresa va instruir aquest juliol un expedient sancionador a l’empresa Postes y Maderas, SA (PYMSA), titular d’una activitat d’impregnació i tractament de pals de fusta, situada al barri de Valldaura.

 

Aquesta empresa era presumptament responsable de la comissió de dues infraccions de caràcter molt greu, per haver superat els límits de soroll legalment establerts a la llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica. Per aquest motiu, va ordenar la clausura parcial provisional de l’activitat i va convocar l’empresa per trobar solucions definitives.

 

L’empresa va presentar al·legacions a l’expedient, però els serveis tècnics municipals van determinar que aquestes no preveien cap mesura correctora a curt termini. L’informe tècnic va dictaminar que, en tot cas, l’empresa es limitava a fer declaracions d’intencions i previsions de futur, però no es concretaven solucions per situar les immissions de soroll dins els límits legals establerts.

 

Per aquest motiu, l’Ajuntament va desestimar íntegrament les al·legacions i va reiterar l’ordre de cessament i clausura parcial de l’activitat pel que fa als processos i la part productiva. L’empresa podia mantenir únicament aquelles activitats administratives i de dipòsit de mercaderies, sense cap manipulació amb mitjans mecànics.

 

El dia 26 de juliol es va notificar la resolució a l’empresa Postes y Maderas SA, amb l’advertiment que, un cop transcorregut el termini màxim d’una setmana natural, l’Ajuntament procediria a verificar que s’havia donat compliment a l’ordre esmentada.

 

El 3 d’agost, en una inspecció, els tècnics municipals van comprovar que les parts productives i els processos havien cessat, de manera que l’entitat havia complert l’ordre de cessament de l’activitat productiva, fins que aquest dimarts, 29 d’agost, es va constatar que havien reprès l’activitat i per tant incomplert l’ordre de l’Ajuntament.