Manresa compartirà la seva experiència en bona governança alimentària en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació de València

Després de l’adhesió de Manresa a la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia, una delegació conformada per personal municipal i organitzacions socials es reunirà amb delegacions d’altres 14 ciutats i organitzacions socials de tot el territori estatal per a reforçar el protagonisme de la societat civil en les polítiques alimentàries urbanes. La trobada es realitzarà en el marc de les jornades “Societat civil, alimentació i ciutats sostenibles”, del 14 al 16 de setembre a València.

 

La ciutat de Manresa està desenvolupant un important esforç cap a un model d’alimentació més just, saludable i sostenible, que s’ha plasmat de forma més visible en la promoció d’horts d’ús familiars al Poal i al Xup; en la col·laboració amb el projecte d’agricultura social “Activa’t per viure de l’hort” de Càritas; en el suport al projecte d'Horts Urbans Comunitaris Ecològics de les Escodines de l’Associació de Veïns i Veïnes del Barri de les Escodines dins el marc d’un Pla de Desenvolupament Comunitari; en l’organització de la fira Ecoviure (aquest octubre serà la dinovena edició); i amb la promoció i difusió dels valors dels productes agroecològics locals en fires i festes (1a Festa del tomàquet del Bages, Visites a la Manresa Desconeguda dins els actes de Festa Major, mercat municipal i mercats no sedentaris, etc).

L’adhesió formal de l’Ajuntament al manifest fundacional de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia, suposa un pas més en aquest ambiciós procés. A través de la seva participació a la Xarxa es pretén compartir experiències i recursos amb altres ciutats, i dotar de major visibilitat a les polítiques alimentàries urbanes per a la sostenibilitat.


Aquesta Xarxa, impulsada per l’Ajuntament de Saragossa, ha unit esforços amb l’Ajuntament de València en el marc dels actes de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, per a organitzar unes jornades centrades en el protagonisme de la societat civil en la sostenibilitat urbana, especialment en relació amb l’alimentació. Els debats se centraran en les eines de bona governança alimentària que s’estan posant en marxa tant a les ciutats espanyoles com en altres ciutats europees. Aquestes jornades se celebraran els dies 15 i 16 de setembre, i seran a la vegada part del programa d’esdeveniments previs a la III Cimera mundial d’alcaldes de ciutats signants del Pacte de Milà sobre Polítiques Alimentàries Urbanes, a celebrar l’octubre a València.

 

Les jornades dels dies 15 i 16 aniran precedides d’una reunió de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia (el dia 14), en la que s’espera aprovar la seva acta fundacional i estatuts. A aquesta reunió assistiran representants dels governs locals acompanyats d’organitzacions socials i actors econòmics locals que ja les acompanyen en el disseny i implementació de les seves polítiques alimentàries sostenibles. De moment han confirmat la seva assistència delegacions de La Corunya, Barcelona, Còrdova, El Prat de Llobregat, Fuenlabrada, Granollers, Las Palmas de Gran Canària, Lleida, Madrid, Manresa, Palma de Mallorca, Pamplona, Rivas-Vaciamadrid, València i Saragossa.

 

La delegació de Manresa estarà conformada per Laura Escalé i Alba Rojas de Frescoop, SCCL (responsables del projecte mengemBages); Ton Armengol de l’Escola Agrària de Manresa; Carolina Domínguez de l’Era i, Montse Luque, tècnica de l’Anella Verda de l’Ajuntament de Manresa.
 

El regidor d’Entorn Natural de l'Ajuntament de Manresa, Pol Huguet, ha manifestat la importància per a Manresa de participar en aquest esdeveniment, de cara a l’articulació i l’intercanvi d’experiències amb altres ciutats amb objectius similars. Així mateix, ha ressaltat que Manresa “tot i tenir una base sòlida amb grans oportunitats, queda molta feina per tal de consolidar la producció local i la seva apreciació per part dels consumidors manresans. Tenim uns objectius ambiciosos i difícils d’assolir, i jornades com aquestes ens poden oferir idees, coneixements i col·laboracions per fer-los realitat”.