L'Ajuntament presenta la nova programació d'activitats de formació contínua i de lleure per al proper curs setembre 2017-juny 2018

La  revista, editada per  l’Ajuntament de Manresa, recull totes les propostes d’activitats, formació continua i de lleure organitzades per  l’Ajuntament de Manresa i les entitats ciutadanes.  En total hi haurà més d’un centenar de propostes en els àmbits d’Esports i Salut, CamiNAT, Gent Gran, FormaTIC  - formació en tecnologies de la informació i la comunicació – i Aules de Cultura i Tallers d’Art.


imagen

L'Ajuntament de Manresa presenta la nova programació d'activitats de formació contínua i de lleure per al proper curs setembre 2017- juny 2018. De la revista “Cursos, tallers i activitats” se n’han editat 12.000 exemplars i, a més, recull els tallers monogràfics de l’Escola d’Art, la formació musical del Conservatori de Música de Manresa,  cursos instrumentals i de música avançada de la Casa de la Música, l’Aula d’Arts Escèniques del Kursaal i els Tallers i les Activitats socials i culturals per adults, gent gran, infants, joves i l’Espai de Gent Gran de l’Ateneu Les Bases.

 

L’acte de presentació de la nova programació, amb més d’un centenar de propostes formatives i de lleure, s’ha fet aquest migdia al Casal de les Escodines, en un acte que ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, i diferents representants d’algunes de les entitats de la ciutat que hi col·laboren en l’organització i realització de les propostes, entre els quals hi ha assistit Alba Comas (Cercle Artístic de Manresa), Carmen Hernández (Associació Filigrana), Josep Llobet (Amics de l’Art Romànic del Bages), Marina Hosta (AVV Sagrada Família), Jordi Simon (Coaching C7), Jordi Bonvehí (Centre d’Estudis del Bages), i Emma Oliveras (tècnica municipal de Cultura).

 

MES (Manresa Esport i Salut) : 750 places per a les activitats Fisicoesportives

 

Des del programa Manresa Esport i Salut (MES), per aquest curs s’ofereixen 750 places repartides en 26 grups de gimnàstica de manteniment i dolça. Actualment el programa té una ocupació del 81% de les places (619) i s’ofereixen en les següents instal·lacions: AV Pujada Roja; AV Valldaura; AV Sant Pau; Casal Cívic de la Font dels Capellans; Casal Gent Gran Balconada; Escola La Font; Escola Renaixença; Pavelló del Pujolet; i Ateneu les Bases (L’accés de nous alumnes als grups d’aquesta instal·lació és només per a persones que compleixin els requisits necessaris per ser beneficiaris de tarifació social).

 

 

 5 propostes atractives dins el programa Camina’t


Dins el programa CamiNAT (Caminades de Salut i Natura) s’inclouen les següents propostes:

  • Caminades pas a pas fent salut – caminades cardiosaludables. Una bona aposta per conèixer la ciutat i posar-en forma.
     
  • A Cent cap als 100. Cicle de caminades d’uns 10 km per indrets de les comarques de Barcelona, coordinades per la Diputació de Barcelona.

 

Les caminades cardio-saludables Pas a  Pas fent Salut  s’iniciaran a partir del 6 d’octubre i està previst que al novembre es faci la primera de les 5 caminades d’intercanvi A Cent cap als 100.
 

Les inscripcions per aquests  dos programes segueixen obertes fins a completar la capacitat màxim dels grups.

 

  • Sortides naturalistes guiades. Nous llocs. 10 sortides guiades a espais naturals de Catalunya en què s’explicaran temàtiques de botànica, zoologia, ecologia, geologia i geografia. Organitza: Delegació del Bages de la ICHN

     
  • Caminades saludables. Caminades a l’entorn de l’Anella Verda de Manresa. Organitza: CAP Sagrada Família i AV Sagrada Família
     
  • Coneix l’Anella Verda de Manresa en marxa nòrdica. Caminades a l’entorn de l’Anella Verda de Manresa. en marxa nòrdica. Organitza: Meandre
     

Nova edició del Taller “Cançons de tots els temps” i activitats per a la gent gran

 

Des de la Regidoria de Gent gran, un any més, es continuen oferint 10 tallers d’iniciació a la música “Cançons de tots els temps”, adreçat a persones grans amb la finalitat de formar i difondre el cant, mitjançant el seguiment del calendari festiu. Els continguts proporcionats alternen les cançons tradicionals amb les d’autors, mantenint un repertori adaptat a les festes tradicionals de l’any.  

 

Aquest curs es continuarà oferint tallers a diferents punts de la ciutat, amb la col·laboració de les respectives associacions de veïns.

 

També, des d’altres Regidories, s’ofereixen altres tallers d’interès per a la gent gran com serien, en l’apartat d’esports la  “Gimnàstica dolça” i les caminades “A cent cap als100”; i el taller “Iniciació a la informàtica i internet , en la vessant de noves tecnologies. Així mateix es faran Tallers de memòria al Casal de les Escodines i al Centre Cívic Selves i Carner.

 

17a edició de FormaTIC


La dissetena edició de FormaTIC (Formació en Tecnologies de la Informació i la Comunicació) inclou propostes compreses entre setembre i desembre de 2017 i oferirà els següents 10 cursos variats i d’interès al Casal de les Escodines (C/ St. Bartomeu, 50)  i al Centre Cívic Selves i Carner (C/ Bernat Oller, 14-16).

 

  • Iniciació a la Informàtica i Internet
  • Fotografia amb mòbil per Android
  • Photoshop: Retoc d’imatges
  • Photoshop: Retrat: Retoc i Creativitat
  • Photoshop: Creactivitat d’imatge
  • Aprèn a optimitzar el teu Smartphone
  • Presentar fotografies. Instagram i realització d’àlbums
  • Facebook i Twitter
  • Seguretat a la xarxa
  • Creació de blocs
     

16a edició de les Aules de Cultura i 13a dels Tallers d’Art
 

El nou programa en l’àmbit de la formació cultural per a persones adultes impulsat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa ofereix un total de 56  propostes, 5 més que a l’anterior edició: 36 són Aules de Cultura i 20 Tallers d’Art, i la majoria de propostes obren el període d’inscripció a partir del 19 de setembre. En alguns casos les inscripcions es fan a les seus de les pròpies entitats i el termini d’inscripció el fixa cada entitat.


Es tracta de propostes formatives socioculturals, que permeten endinsar-se en àmbits de coneixement i de pràctiques artístiques molt diverses i que reforcen el mateix teixit associatiu amb un clar component de reforç de la ciutadania activa.

 

S’ofereixen un total de 835 places d’Aules de Cultura i 415 places de Tallers d’Art, un total de 1250 places per a tot el curs d'octubre 2017 a juny 2018.

 

Àmbits temàtics

Els àmbits temàtics de les Aules de Cultura són els set següents: arts i humanitats; ciències socials i participació ciutadana; ciència natura i medi; benestar i creixement personal; memòria ; activitat física suau; agroecologia.
 

Les propostes dels Tallers d'Art es distribueixen en cinc àmbits: arts plàstiques; artesania i decoració; teatre i expressió corporal i poesia; balls i danses; i música.
 

Entitats i institucions participants:

Del total de propostes formatives, la gran majoria ( enguany el 80% ) són organitzades per les 24 entitats ciutadanes següents:

 

  • Amics de l’Art Romànic del Bages
  • Agrupació Astronòmica de Manresa
  • Associació Cultural Ai Carai!
  • Associació Cultural Argentina de Manresa
  • Associació Filigrana
  • Associació L’Era, Espai de Recursos Agroecològics
  • AVV Escodines
  • AVV Sagrada Família
  • AVV Saldes Plaça Catalunya
  • Bonsai Natura. Associació Bonsai del Bages
  • CAE
  • CAP Sagrada Família
  • Centre d’Estudis del Bages
  • Centre Excursionista Montserrat
  • Cercle Artístic de Manresa
  • Cine Club Manresa
  • Coaching C-7
  • Els Carlins
  • Escacs Catalonia Club
  • Federació d’Associacions de Veïns de Manresa
  • Geganters de Manresa
  • Grup Pessebrístic de Manresa
  • Òmnium Cultural
  • Tradiball – Endansa

 

Propostes organitzades per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa:

El 20% de propostes (9 Aules de Cultura i Tallers d’Art) són organitzades per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, sumen 170 places disponibles i es realitzen al Centre Cívic Selves i Carner i al Casal de les Escodines:
 

S’organitzen directament les següents 9 propostes, ordenades cronològicament: 
 

Restauració de mobles: renovació i restauració de petits mobles i peces de fusta (cadires, tamboret, petites calaixeres). Cada alumne pot portar un màxim de dues peces petites.

Dates: dimecres 4, 11, 18 i 25 d’octubre, de 17.30 a 20.30 h. Preu: 28 € i 25 € de material. Lloc: Centre Cívic Selves i Carner.

 

Col·lectiu creatiu, la descoberta de les arts escèniques: recursos - dansa contemporània, món del titella, màscara, teatre d'ombres i varietats, la dansa-teatre- per expressar-nos a través del llenguatge corporal. Possibilitat de plantejar un producte escènic final i creat col·lectivament. Places reservades a usuaris de salut mental, persones amb mobilitat reduïda i places genèriques.

 

Dates: Grup 1,  dilluns, del 9 d’octubre al 18 de desembre, de 18 a 19.30 h i Grup 2, dilluns, del 15 de gener al 19 de març, de 18 a19.30 h. Preu: Grup 1, 39 €, Grup 2 ,35 € Lloc: Casal de les Escodines. Col·labora: Mutuam, Projecte Mosaic, Centre de Disminuïts Físics del Bages i Centre de Dia de Salut Mental d’Althaia.
 

Reidentificacions en el territori: procés vivencial en el qual els participants entren en diàleg amb alguns elements patrimonials (naturals i culturals) significatius de l’entorn. S’utilitzarà elements d’anàlisis paisatgístic, tècniques pisco-corporals i Land Art o altres expressions artístiques.
 

Dates: Grup 1, dissabte 21 d’octubre, de 10.30 a 14 h; Grup 2, dijous 5, 12, 19 i 26 d’abril, de 18 a 20 h.  Preu:  Grup 1: 8 €  ;   Grup 2: 19 €. LLoc: Casal de les Escodines i espais exteriors propers (Pou de Llum i Torre Santa Caterina).
 

Vibrar amb la poesia: acompanyament a l’escolta del propi cos i la pròpia veu a partir d’una selecció de poemes d’Anna Gual ( que participarà al Festival literari Tocats de Lletra, octubre 2017, Manresa). A través de la lectura i de la vibració compartida d’aquests poemes, es muntarà una lectura oberta al públic.
 

Dates: dissabtes 18 de novembre, de 17 a 20 h, i dissabte 25 de novembre, d’11 a 14 h i de 16 a 17.30 h; a les 18 h : lectura oberta. Preu: 21 €. Lloc: Casal de les Escodines.
 

Mites antics: passejada pels principals mites mesopotàmics, egipcis, grecs i romans i les interrelacions que hi ha entre alguns d’ells. Introducció a la iconografia clàssica, a la petjada d’aquests mites a la història de l’art i cultura occidentals.

Dates: dijous, 18, 25 de gener, 1, 8 i 15 de febrer, de1 9 a 20.30 h. Preu: 35 € Lloc: Casal de les  Escodines
 

Dones escriptores, la paraula transgressora: per conèixer la labor literària que, des de la transgressió, van realitzar cinc escriptores: Mary Shelley, Caterina Albert, Alfonsina Storni, Mercè Rodoreda i Maria Mercè Marçal. La darrera sessió es dedicarà a treballar textos propis.

Dates: dilluns 26 de febrer, 5, 12, 19 de març, 9 i 16 d’abril, de 19 a 21 h. Preu: 55 €. Lloc: Casal de les  Escodines
 

Làmpades artístiques: construcció d’un aplic o una làmpada per crear el teu propi ambient. Es combinaran llum, colors, imaginació i materials diversos.

Dates: dissabte 10 de març, de 10 a 14 i de 16 a 19 h. Preu: 17 € i 15 € de material.        

Lloc: Casal de les Escodines
 

Viatge a Nàpols, Pompeia i Herculà:  Amb aquest curs, i a partir del visionat d’imatges d’aquestes ruïnes i ciutats, afectades per l’erupció del Vesuvi l’any 1979, redescobrirem el dia a dia dels antics romans de fa gairebé 2000 anys.

Dates: dilluns, 7, 14 i 21 de maig, de 18 a 20 h. Preu: 28 €. Lloc: Casal de les  Escodines
 

Vetllada pictòrica i astronòmica amb lluna plena: proposta per gaudir de les sensacions i la claror que desperta la lluna plena. Acompanyament a persones motivades per pintar i dibuixar amb la claror de la lluna. A partir de les 22 h,  es farà una observació de la lluna a ull nu i amb aparells telescòpics.

 

Dates: dijous 28 de juny, de 20 a 24 h.  Preu:  9 €  (observació lunar gratuïta).

Lloc: Parc de Puigterrà (C/ Circumval·lació 28). Col·labora: Agrupació Astronòmica de Manresa

 

Novetats Aules de Cultura

 

De les 36 Aules de Cultura, 16 són novetat:


- Avenços i tecnologies a l’edat mitjana. Organitza: Amics de l’Art Romànic del Bages

- Cinema i literatura. Organitza: Cine Club Manresa

- Curs de literatura sobre l’obra de Prudenci i Aurora Bertrana. Organitza:Òmnium cultural

- Iniciació al llenguatge audiovisual. Organitza: Cine Club Manresa

- Mites antics. Organitza: Ajuntament de Manresa

- La Manresa de les Bases (1886-1906) . Organitza: Centre d’Estudis del Bages

- Dones escriptores: la paraula transgressora. Organitza: Ajuntament de Manresa

- Viatge a Nàpols, Pompeia i Herculà. Organitza: Ajuntament de Manresa

- Famílies fora de l’armari. Organitza: Associació Filigrana

- Coeducació per trencar el gènere. Organitza: Associació Filigrana

Coses modernes?. Organitza: Associació Filigrana

Identificacions en el territori. Organitza: Ajuntament de Manresa

- Reflexologia podal. Organitza: AVV Escodines

- Posa’t en marxa i aconsegueix els teus objectius. Organtiza: Coaching C-7

- Sigues el protagonista de la teva vida. Organitza: Coaching C7

- Sabons artesans amb ingredients naturals. Organitza: Associació l’Era

 

Novetats Taller d’Art

Dels 20 Tallers d'Art, es presenten 6 novetats:

- Tècniques mixtes. Organitza: Cercle Artístic de Manresa

- Vetllada pictòrica i astronòmica amb lluna plena. Organitza: Ajuntament de Manresa. Col·labora: Agrupació Astronòmica de Manresa

- Restauració de mobles.Organitza: Ajuntament de Manresa

- Tastets creatiu (noves propostes). Organitza: CAE i Ajuntament de Manresa

- Làmpades artístiques. Organitza: Ajuntament de Manresa

- Vibrar amb la poesia. Organitza: Ajuntament de Manresa

 

Preus i pagament d’Aules de Cultura i Tallers d’Art

Els preus els estipulen les diferents entitats organitzadores. Trobareu propostes que van des de la gratuïtat fins a 110 €  per 20 hores de formació.  
 

Per les propostes organitzades directament per l'Ajuntament són d'aplicació els preus públics per l'any 2017 (entre 2,35  i 4,6  €/hora). Pels Tallers d’Art, restauració de mobles i làmpades artístiques, cal sumar-hi 25 € i 15 €, respectivament,  en concepte de material .
 

Es recomana veure les possibilitats de preus especials i descomptes que preveuen algunes  entitats (pels socis de les entitats i altres casos).
 

Informació comuna a MES, CAmiNAT, GGM, FormaTIC, Aules de Cultura i Tallers d’Art

Llocs i places disponibles


Al programa/revista s'indica en cada proposta el lloc i adreça de realització de la mateixa. 


Punts d'informació i inscripció

MES (Manresa Esport i Salut) i GGM (Gent Gran Manresa)

Telf. 010, de dilluns a dijous, de 8.30 a 17 h i divendres de 8.30 a 14 h. Si es truca des d’un mòbil  trucar al 938782301.
 

FormaTIC, Aules de Cultura i Tallers d’Art

- Oficina d’Atenció ciutadana. Telèfon 010; Plaça Major, 1. Baixos De dilluns a dijous, de 8.30 a 18 h, i divendres de 8.30 a 15 h.
 

- Centre Cívic Selves i Carner. Telèfon 93.8727477; C/ Bernat Oller 14-16. De dilluns a divendres, de 16 a 21 h.
 

- Casal de les Escodines. Telèfon: 93.8725454; C/ Sant Bartomeu, 50. De dilluns a divendres, de 9 a 14 i de 16 a 21 h i dissabtes, de 10 a 14 i de 16 a 20 h
 

La Regidoria de Cultura (Passeig Pere III 27, baixos) Telf. 938753410 Ext. 10, de dilluns a divendres, de 8.30 a 15 h, també realitza inscripcions, només d’Aules de Cultura i Tallers d’Art.
 

Alhora d’inscriure’s cal facilitar les següents dades: nom i codi aula/taller; nom i cognoms; DNI; data naixement; domicili, població i codi postal, telèfons i correu electrònic i número de compte corrent (si el pagament es fa per domiciliació bancària).
 

 Informació digital

 

 A la web  de l’ Ajuntament de Manresa (http://www.manresa.cat) es pot consultar el pdf de la revista.

 

Documents relacionats

  • imagen