L'Ajuntament signa convenis de col·laboració amb tretze entitats de Manresa per apadrinar trams de l'Anella Verda

Les entitats col·laboradores vetllaran pels espais naturals, comunicaran les incidències i organitzaran activitats i jornades de treball per al manteniment, protecció i millora els espais apadrinats.

 

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha signat avui ala Sala d’Actes del Centre Cultural el Casino convenis de col·laboració amb tretze entitats de la ciutat per apadrinar diferents trams dels itineraris de l’Anella Verda. Amb aquests acords les entitats col·laboradores contribuiran a vetllar per diferents espais naturals, comunicant activitats i organitzant jornades de treball per al manteniment, protecció i millora dels espais apadrinats.

Han assistit a l’acte l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Jordi Serracanta, i diferents representants de les entitats manresanes que col·laboraren amb l’Anella Verda.

Junyent ha agraït a les entitats assistents l’actitud i estima envers l’Anella Verda i els ha instat a “seguir fent pedagogia, que no és fàcil, perquè tots els manresans acabin convençuts de les possibilitats de l’Anella i la respectin i en facin ús”. En aquest sentit, ha assenyalat que  “els manresans a vegades no ens adonem que som afortunats de tenir uns espais verds tan propers a la ciutat, amb bons accessos i moltes possibilitats”.

Serracanta, per la seva banda, ha fet èmfasi en el fet que “l’Anella Verda és un projecte estratègic de la ciutat”, una ciutat que, ha assenyalat, ja no creixerà més cap enfora i per tant “no hi haurà pressió sobre aquests espais verds”. Per últim, també ha destacat la figura dela Torre Lluvià, “un equipament públic, de tots, que ha de ser clau per impulsar l’Anella Verda”, i que una part de l’edifici s’estrenarà ja a finals d’aquest any.

A banda de la signatura de convenis, l’acte s’ha completat amb una xerrada a càrrec d’Imma Gamundi de l’Àrea d’Iniciatives dela Xarxade Custòdia del Territori -de la qual l’Ajuntament en forma part- i en què ha parlat de la conservació i custòdia dels valors naturals de Catalunya i les maneres d’implicar-s’hi.

Els representants de les entitats col·laboradores que han assistit a l’acte són: Pau Lafoz, (AEiG Cardenal Lluch), Ignasi Segon (Divendres al Sol), Martí Gual (AEiG Antoni Gaudí), Fina Dordal (Coord. De Jubilats i Pensionistes), Jaume Torras (Meandre), Abraham Giménez (Tres Pins), Marta Vilar (Esplai Vic-Remei), Frnacina Careta (Mijac Crist Rei), Pau Pintado (CECB), Anna Rovira (AEiG Cavall Bernat), Joan Marquillas (Mijac Sagrada Família), Roser Rojo (Centre Excursionista Montserrat) i Carles Canal (AEiG Salut de Viladordis).

Itineraris i entitats padrines

Segons aquests convenis les 13 entitats manresanes col·laboradores apadrinaran els següent trams i itineraris de l’Anella Verda: 

  • L’itinerari del Cardener al Llobregat: Apadrinat per dues entitats, l’Agrupament Escolta i Guia (AEiG) Cardenal Lluch (part del Cardener) i Divendres al sol (part del Llobregat).
  • La Riera de Rajadell: Apadrinat per quatre entitats, l’AEiG Antoni Gaudí (part baixa), Meandre (part alta), Coordinadora de Jubilats i Pensionistes (Torre Santa Caterina) i Tres Pins (la part de la riera que passa pel Xup).
  • Els pous de glaç: Apadrinat per ESPLAI Vic Remei
  • El Collbaix: Apadrinat per dues entitats, MIJAC Crist Rei i el Centre Excursionista dela Comarca del Bages (CECB).
  • El regadiu de Manresa – Poal: Apadrinat per AEiG Cavall Bernat
  • El regadiu de Manresa – Viladordis: Apadrinat per MIJAC Sagrada Família
  • PR c130: Apadrinat pel Centre Excursionista Montserrat
  • GR 151 Camins del bisbe i Abat Oliba: Apadrinat per l’AEiGLa Salut de Viladordis

Què és un apadrinament?

Un apadrinament és una relació voluntària entre una entitat, associació, fundació, ens local i un espai natural o un itinerari. Cada apadrinament pot tenir unes característiques diferents en funció del que l’entitat vol assumir: hi pot haver diferents nivells de compromís per part de les entitats envers els espais o itineraris, que poden anar des d’un grau de compromís baix, fent petites accions com ara vigilància esporàdica de l’espai, fins a un grau de compromís alt, fent de portaveus de l’espai a molts nivells.

Els apadrinaments es poden concretar de moltes maneres: Donant a conèixer l’espai: a través de l’organització o la col·laboració en sortides guiades, caminades, activitats de descoberta, activitats esportives; vetllant pel bon estat de l’espai amb la comunicació d’incidències o deficiències en la neteja o el manteniment, proposta de millores, realització d’accions de sensibilització per a la ciutadania;  realitzant activitats de millora de l’entorn a través de neteges col·lectives, plantacions, jornades de treball; col·laborant amb el manteniment de la senyalització d’itineraris, reparació o arranjament de senyalitzacions verticals; o bé denunciant possibles actuacions que puguin malmetre l’entorn (projectes, construccions, tales, ...).

Documents relacionats

  • imagen