L’Ajuntament s’adhereix al document ‘Estratègia de promoció de la salut i prevenció en el Sistema Nacional de Salut’

Els objectius d’aquesta estratègia són essencialment la promoció d’estils de vida saludable i el benestar emocional dels infants i la gent gran. També incideix en la salut durant l’embaràs i la lactància.

El consistori manresà se suma al document  Estratègia de  promoció de la salut i prevenció en el Sistema Nacional de Salut (SNS), elaborat pel Ministeri de Sanitat, serveis Socials i Igualtat d’acord amb les comunitats autònomes i institucions científiques i que va ser aprovat pel Consell Interterritorial del SNS.

 

Objectius de l’estratègia

 

Els objectius de l’estratègia fixada en el document i  que pretén impactar a tot el territori espanyol, són en una primera fase:

 

Promoure el benestar emocional i estils de vida saludables, potenciant conductes segures vers la població infantil a través de la coordinació d’intervencions integrals en l’àmbit familiar, sanitari, comunitari i educatiu. També potenciar estils de vida saludables durant l’embaràs i la lactància.

 

Igualment, es pretén promoure l’envelliment actiu i saludable de la gent gran, majors de 50 anys, i també, prevenir el deteriorament funcional i promoure la salut i el benestar emocional de les persones majors de 70 anys. Sempre mitjançant la coordinació d’intervencions en els àmbits sanitari, de serveis socials i comunitari.

 

Procés per la realització d’estratègies de prevenció per la millora de la salut

 

El document  Estratègia de  promoció de la salut i prevenció en el Sistema Nacional de Salut (SNS) s’ha elaborat en el marc del acord de col·laboració per l’any 2014 entre el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per a la potenciació de la Red Espanyola de Ciutat Saludables, de la qual l’ajuntament de Manresa forma part des de l’any 2006, i la implementació local de la estratègia de promoció de la salut i prevenció, es va elaborar la guia per a l’adhesió de municipis a aquesta.

 

L’objectiu principal de l’estratègia és fomentar la salut i benestar de la població promovent els estils de vida saludables i potenciant la seguretat. També suposa una oportunitat per integrar i coordinar els esforços de promoció en la salut i prevenció entre tots els nivells, sectors i actors implicats.

           

Per donar resposta a aquests objectius, l’Ajuntament de Manresa ha començat a elaborar el pla de salut 2017 – 2020, que establirà actuacions preventives per dur a terme l’estratègia fixada en el document d’adhesió.

 

L’adhesió comporta un seguit de compromisos, entre els quals la constitució d’una taula de coordinació intersectorial, que en el cas de l’Ajuntament de Manresa ja està en funcionament des de fa uns anys a través del Consell Municipal de Salut.

 

També hi ha el compromís d’elaborar un mapa de recursos comunitaris del municipi, entre d’altres, que comportarà una millora important d’informació accessible envers els ciutadans i ciutadanes.

 

Per altra part cal destacar que des de l’any 2008, com a socis de la RECS, el consistori s’ha anat a acollint a les convocatòries de la FEMP (Federació espanyola de Municipis i províncies) d’ajut econòmic als ajuntament destinats a programes de promoció de l’activitat física i l’alimentació saludable,  prevenció de consum de tabac i alcohol, entre d’altres.