'Temps de matemàtiques' i 'Temps de minerals i roques', programes finalistes al concurs internacional "ciencia en acción"

Ambdós programes, organitzats per la UPC Manresa, la biblioteca Ateneu Les Bases i la BCUM, juntament amb la implicació i col·laboració d’entitats locals, comarcals i nacionals, han esta finalistes en la 18a edició del concurs internacional Ciencia en Acción 2017. Per aquest motiu les propostes han estat convidades a ser exposades a la Fira de ciència que tindrà lloc els dies 6-8 d’octubre al centre Izarra de Ermua (País Basc).

imagen

Els programes d’activitats “Temps de Matemàtiques” (2016) i “Temps de Minerals i Roques” (2017) organitzats per la UPC Manresa, la biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa i la BCUM, amb la implicació i col·laboració d’entitats locals, comarcals i nacionals, han esta finalistes en la divuitena edició del concurs internacional de ciència Ciencia en Acción 2017.

 

Ciencia en Acción és un concurs científic internacional dirigit als països on es parlen les llengües de la península. El principal objectiu d’aquesta iniciativa és el de presentar la ciència de manera atractiva, dinàmica i amena, per aconseguir atreure i arribar a públics de totes les edats.

 

Està patrocinat per entitats científiques de primer nivell com el Consejo Superior de Investigaciones Científicas o el Instituto de Ciencias Matemáticas, les societats espanyoles de Física, Química, Astronomía, Bioquímica i Biología Molecular, Geologia i fundacions privades com Cellex i Lilly.

 

Integrar ciència i cultura, apropar-se a la gent, va ser l’origen de la simbiosi protagonitzada per l’EPSEM, nucli de la UPC a Manresa, i la biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa. En conjunt, les activitats programades estaven adreçades a tots els públics (infants, joves, adults i gent gran) i incloïen des de clubs de lectura de novel·la, conferències i xerrades divulgatives fins a exposicions de llibres, aparadors culturals i també jocs didàctics, espectacles infantils i tallers per joves.

 

La valoració general a tots els nivells va ser molt positiva per part de les entitats organitzadores i del nombrós públic assistent a les activitats, amb satisfacció de les diferents entitats i associacions que van fer possible l’èxit del projecte.

 

El jurat del concurs ha valorat l’originalitat i adequació de la proposta, que dóna vida a la ciència que juga a fet i amagar en contes i novel·les, aflorant recursos i serveis que universitat i biblioteca posen al servei dels ciutadans (alguns potser desconeguts pel públic en general).

 

Així les propostes han estat convidades a ser exposades a la Fira de ciència que tindrà lloc els dies 6-8 d’octubre al centre Izarra de Ermua (pais Basc). El model, aplicat a les Matemàtiques (any 2016) i la Geologia (any 2017), és fàcilment exportable i esperem que situï iniciatives nascudes a Manresa en punts destacats del panorama científic, com altres iniciatives dutes a terme des de l’ Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa que des de fa anys són al servei de la societat.

 

En particular, el projecte “Temps de ...” va ser presentat també com a model fa uns mesos a la xarxa de biblioteques del consistori de la ciutat de Bristol (Regne Unit) de la mà de la Universitat de Bristol.

 

Tot plegat, fa pensar que el proper any a Manresa s’oferirà una nova edició del projecte. La incògnita és quina ciència podrem descobrir a la biblioteca? En qualsevol cas, tot fa pensar que serà una ciència que podrem tocar i experimentar, contes que es faran realitat, històries de les que el públic podrà ser protagonista.

 

 

Documents relacionats

  • imagen