El Centre Històric de Manresa guanya espais al carrers Sant Bartomeu i Santa Maria

L’Ajuntament de Manresa ha dut a terme darrerament intervencions en dos solars del Centre Històric, que van quedar lliures després de sengles enderrocs. Els espais s’han endreçat i ja han començat a ser utilitzats com a espais públics.

imagen

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, juntament amb el regidor d’Urbanisme i Llicències, Marc Aloy, i el comissionat del Centre Històric, Adam Majó, han visitat aquest matí els nous espais públics que darrerament s’han arranjat al Centre Històric.

 

L’alcalde ha manifestat que la voluntat d’aquestes actuacions és “esponjar diversos espais del Centre Històric i millorar la qualitat de vida dels veïns. Encara que no hi hagi gran capacitat econòmica per fer intervencions més agosarades, amb actuacions d’aquest estil queda clar que l’aposta pel Centre Històric és ferma, i hi ha la percepció que s’està revertint la situació. És un camí lent, hi ha molta feina acumulada per fer, però es percep que s’actua en la bona direcció”.

 

El primer dels espais és el que s’ha guanyat amb l’enderroc de la finca situada al carrer Sant Bartomeu 23-25, a la cantonada amb el carrer Aiguader. Mitjançant aquesta intervenció, l’espai ja és usat com a espai públic i l’entorn guanya molta més visibilitat, ja que l’edifici enderrocat impedia que hi penetrés la llum.

 

L'actuació que s’hi ha dut a terme consisteix en un encintat de formigó perimetral al llarg del carrer Sant Bartomeu, el carrer Aiguader i el passatge Aiguader, i la col·locació d’un paviment de tot-ú compactat a la part central. A més, s’hi ha fet una evacuació d’aigües per evitar la formació de tolls i d’acumulació d’aigua en general.

 

Igualment, s’hi ha instal·lat un banc perimetral que eviti que al solar hi entrin vehicles. Properament s’hi plantaran tres acàcies, una espècie que ja trobem al carrer Sant Bartomeu, i el desplaçament a la banda del carrer Sant Bartomeu dels contenidors del carrer Aiguader.


L’actuació afecta una superfície de 222 m2 i té un pressupost a l’entorn dels 15.000 euros, 3.000 dels quals són una aportació econòmica del Districte Centre per realitzar el banc.

 

El regidor d’Uranisme i Llicències, Marc Aloy, ha manifestat és que la voluntat és que guanyar per a la ciutadania “espais que havien quedat obsolets, tancats o amb edificacions que s’havien d’enderrocar”. En el cas del solar del carrer Sant Bartomeu, “hi ha previst un àmbit de transformació, en una part d’aquest espai es preveu edificació i en l’altra, zona verda. Per això el que hem fet és una actuació mínima, no una urbanització de gran magnitud com a zona verda. El terreny té uns propietaris, als quals es va ordenar l’enderroc, que no van executar, i l’Ajuntament va assumir-lo subsidiàriament. En comptes de deixar-hi una tanca perimetral, ens va semblar adequat fer-hi una mínima intervenció per deixar-lo endreçat per als veïns”. Segons ell, l’esponjament permet que propietaris d’edificacions adjacents “tinguin més lluminositat i visibilitat. Tot plegat dignifica l’espai”.

 

Pel que fa al carrer Santa Maria l’espai arranjat és on hi havia un edifici que el mes de maig passat va patir un incendi. Després de les inspeccions necessàries dutes a terme pels serveis tècnics municipals l’edifici es va declarar en ruïna i atesa la manca de resposta per part de la propietat l’Ajuntament el va enderrocar subsidiàriament.

 

En aquest cas el solar s’ha deixat obert. S’ha fet una estesa de sauló compactat i s’ha blindat l’espai amb pilones per tal que no hi puguin accedir els cotxes. El solar es troba en una cantonada entre el carrer Santa Maria, el carrer d’Ignasi Balcells i el petit passatge que els comunica amb la qual cosa s’han guanyat en lluminositat i en la connectivitat entre els dos carrers.

 

En la presentació d’avui, el comissionat del Centre Històric, Adam Majó, ha recordat que en l’actual mandat municipal ja s’han recuperat quatre espais, els dos presentats avui i també el que hi ha a la cantonada dels carrers Mel i Urgell, i el de la muralla de Sant Francesc. Majó ha explicitat que ja hi ha dos espais més on s’actuarà en la mateixa línia: un al carrer Tahonas, que s’executarà els propers mesos, i un altre a la cantonada entre Arbonés i Alfons XII.

 

En l’acte d’avui també s’ha recordat que aquest proper dissabte tindrà lloc una una jornada de reflexió i debat a l'entorn del Centre Històric.

 

Documents relacionats

  • imagen