Jornada d’Arts Escèniques i Inclusió Social el divendres 10 de novembre al Casal de les Escodines

S’exposaran quatre propostes d’arts escèniques transversals vinculades amb la cultura de la pau, la salut mental, les relacions de gènere i joves en base a  experiències en les qual hi participen aquests col·lectius. Les inscripcions, que són gratuïtes, es poden realitzar fins al 7 de novembre al correu info@manresainclusió.cat

imagen

El divendres, 10 de novembre de 9.30 a 13.45 h, el Casal de les Escodines acollirà la Jornada: Arts Escèniques i Inclusió Social organitzada per l’Ajuntament de Manresa i concretament pels Programes de Joventut, Cooperació, Inclusió Social i la regidoria de Cultura i adreçada a professionals, gent del món del teatre i la dansa, estudiants  i ciutadans en general.

 

Les inscripcions, que són gratuïtes, es poden realitzar fins al 7 de novembre prèvia reserva de plaça al correu info@manresainclusió.cat

 

Durant la matinal es parlarà del teatre com a eina de  transformació social i es presentaran quatre propostes transversals vinculades amb la cultura de la pau, la salut mental, les relacions de gènere i joves. Es lliurarà certificat d’assistència. Per a més informació clicar aquí

 

Una jornada per crear vincles entre diferents col·lectius

 

La cultura pot ser un molt bon pont per crear vincles i aconseguir la participació social de diferents col·lectius, amb diferents interessos i capacitats. Aquesta cultura que suma i que ajuda a repensar la realitat, és una eina que volem donar a conèixer. Així, la jornada vol ser un punt de trobada i intercanvi  entre diferents persones i professionals tant de l’àmbit cultural com social i educatiu.

 

Al novembre de 2016, trobem la llavor d’aquesta jornada. Les persones que van assistir a l’obra Efecte 2000 de la companyia Tracart, van conèixer l’experiència de crear i realitzar una obra amb un grup de joves que explica en primera persona com veuen el món que els toca viure. D’aquesta experiència, va sorgir la proposta formativa de portar a Manresa diferents experiències de cultura i inclusió social.

 

La jornada contextualitzarà allò que s’entén com a teatre social i es completarà amb una taula rodona de quatre experiències transversals vinculades amb la cultura de la pau, la salut mental, les relacions de gènere i joves. També es podrà gaudir de l'espectacle "Quebradas e imperfectas" i la posterior dinàmica grupal.

 

Programa detallat de les activitats

 

9.30 h: Presentació

 

9.45 h: La creativitat transforma la societat ? Una visió a través del teatre social, a càrrec de Forn de teatre Pa´tothom.

 

10.45 h: Quebradas e imperfectas, dansa teatre més dinàmica grupal, a càrrec de  Colectivo El Brote.

 

11.30 a 12 h: Pausa cafè

 

12 h:  Taula rodona d’experiències:

 

•          Relacions Nord- Sud, amb Forn de teatre Pa´tothom.

•          Salut mental, amb La Trifulga dels Fútils

•          Gènere, amb Nus teatre

•          Joves i inclusió social, amb Tracart

 

13. 30 h: Clausura

 

Els participants

 

Forn de teatre Pa’ tothom: Es tracta d’una entitat especialitzada en Teatre de l’oprimit, que desenvolupa diferents projectes per a la defensa dels drets humans.

 

Nus teatre: Presentaran un projecte d’eradicació de la violència vers les dones, concretament de la recuperació a la sensibilització comunitària a través del teatre adreçat a grups de dones que han patit violència masclista.

 

La Trifulga dels fútils: Presenten un muntatge teatral anomenat "El Coronel Ocell", és una obra de teatre realitzada per persones diagnosticades de malaltia mental i per persones no diagnosticades.

 

Tracart: És una entitat que combina 2 mons, les arts escèniques i la pedagogia  i utilitza el teatre social com a eina educativa i social en diferents àmbits i col·lectius. La proposta que presentaran estarà relacionada amb el col·lectiu juvenil.

 

Exposició fotogràfica “Col·lectiu creatiu: la descoberta de les arts escèniques”

 

Coincidint amb la jornada, al vestíbul del Casal de les Escodines s’hi podrà veure l’exposició fotogràfica de Marta Garcia que recull una vintena d’imatges del taller “Col·lectiu creatiu: la descoberta de les arts escèniques”.

 

Al llarg de 14 sessions al Casal de les Escodines (març- juny 2017), un grup de 17 persones motivades per l’expressió corporal des de la diversitat (7 places estaven reservades a usuaris de salut mental i persones amb mobilitat reduïda) van poder explorar els recursos de la dansa-teatre, la màscara , el moviment, la paraula, el gest i la presència. L’experiència va ser molt ben valorada per part dels responsables d’aquests col·lectius i la pràctica grupal de dansa-teatre va crear unes dinàmiques relacionals molt positives entre els totes les persones del grup.

 

El taller organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració de Mutuam, del Centre de Dia de Salut Mental d’Althaia i del Centre de Disminuïts Físics del Bages,  fou conduït per Maria Ribera i se’n realitzarà una nova edició del 15 de gener al 19 de març, de18 a19.30 h,  també al Casal de les Escodines. Les inscripcions ja estan obertes (Casal Escodines, Tel. 938725454).

 

L’exposició es podrà veure del 10 fins al 30 de novembre, de dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 21 h i els dissabtes, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Documents relacionats

  • imagen