El Consell Municipal de Solidaritat de Manresa elabora un manifest per les llibertats de Catalunya

Davant els darrers fets que estan afectant a la democràcia a Catalunya, el Consell Municipal de Solidaritat va acordar fer públic un comunicat per mostrar el màxim suport a totes les expressions pacífiques de llibertat i enfortiment de la democràcia i per denunciar totes les actuacions de repressió de les llibertats. 


Donat que la resposta de l’estat espanyol davant la situació a Catalunya no deixa d’escalar en una greu vulneració dels drets humans fonamentals i en una manca de respostes dialogades, el Consell Municipal de Solidaritat de Manresa, vol mostrar el màxim suport a totes les expressions pacífiques de llibertat i enfortiment de la democràcia i denunciar totes les actuacions de repressió de les llibertats.
 

Des del seu any de creació, l’any 1995, el Consell ha tingut com a finalitat fonamental treballar pels drets de les persones i dels pobles, fent d’altaveu de moltes situacions d’injustícia i opressió que,  malauradament,  es donen en molts llocs del món.  La tasca a favor de la Cultura de la Pau, ens ha permès conèixer activistes d’arreu que arrisquen vida i llibertat per la il·lusió d’un món més just i equitatiu.
 

Massa vegades aquestes persones han de resistir en estats que menystenen els drets humans bàsics amb total impunitat, sovint amb el silenci de la comunitat internacional, per interessos econòmics i geo-estratègics.
 

Hem après, també, de la força i unió d’aquestes societats. De la importància del treball comunitari i del treball de base per defensar els béns més preuats de la societat civil: la llibertat de pensament i la dignitat de créixer desenvolupant les aspiracions de cada persona i poble.
 

Des d’aquest  bagatge i des del profund convenciment que ens enfortim com a societats quan escoltem, quan respectem altres ideologies, quan modifiquem de forma pacífica tot allò que no està al servei dels drets fonamentals,

 

Rebutgem enèrgicament la intimidació, tant explícita com implícita, i la violència extrema dels cossos policials de l’Estat espanyol, especialment durant la jornada del 1 d’octubre. Les imatges de repressió violenta davant ciutadans i ciutadanes amb actitud totalment pacífica, ens omplen de consternació. De la mateixa manera, volem cridar a la reflexió a totes aquelles persones o organitzacions que justifiquen l’ús de la violència.   Organitzacions que volen sumar-se a la defensa d’una veritable democràcia,  no poden de cap manera deixar de rebutjar l’ús de la força. Per aquest motiu, exigim una investigació judicial sobre l’actuació policial envers la ciutadania que exercia pacíficament els seus drets civils i polítics.
 

Rebutgem fermament la instrumentalització de la justícia i  totes les accions que els darrers mesos la desvirtuen, posant els tribunals al servei d’interessos partidistes. Denunciem, així, l’aplicació desmesurada de la llei per castigar i dissuadir la lluita pacífica que posa de manifest el sentir d’una part molt important de la societat catalana.  Així, exigim la posada en llibertat dels presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana i dels consellers empresonats, que s’han convertit en presos polítics. És absolutament intolerable en qualsevol democràcia empresonar portaveus de la societat civil i representants escollits democràticament per les seves idees i per l’organització de manifestacions pacífiques. Demanem al conjunt de les forces polítiques no ser còmplices d’aquest atac a les llibertats fonamentals de tota la ciutadania.
 

Rebutgem la utilització de la Constitució Espanyola,  que hauria de ser la màxima garantia dels valors democràtics, per frenar les legítimes aspiracions de la ciutadania a decidir el seu futur. Recordem que la Constitució s’ha modificat en d’altres ocasions al ritme dels interessos econòmics d’una minoria. Exigim que els diferents representants polítics tinguin la capacitat de trobar respostes dialogades que aglutinin el conjunt de les aspiracions i la diversitat de la societat en què vivim, no polaritzant la societat en “defensors” de la llei i “desobedients”. Exigim que posin l’energia en conciliar i en crear espais d’intercanvi respectuós, capaços d’adequar la legalitat al sentir col·lectiu.

Rebutgem qualsevol instrumentalització dels mitjans de comunicació i demanem respecte per aquesta professió. Respecte i responsabilitat davant la utilització de les tertúlies i articles amb una manca de rigor i contrastació d’informació que entorpeix la comprensió mútua i els ponts de diàleg. Volem tenir un record per a tots els professionals de la comunicació que reben amenaces i pressió en molts països del món i exigim la defensa de la llibertat de premsa.
 

El poble de Catalunya està demostrant que, més enllà del posicionament ideològic de les diferents persones,  hi ha un bé comú que tots i totes volem defensar: la llibertat d’expressió i de pensament i la defensa de les institucions catalanes escollides democràticament a les urnes.  
 

Volem mostrar:
 

El nostre suport a totes les persones, entitats i institucions que s’han manifestat obertament a favor de la llibertat i de la resolució pacífica de conflictes i  que han treballat decididament  pel dret a votar i  per la llibertat d’expressió.
 

El nostre agraïment als professionals de la comunicació que no han cedit a pressions i que saben dir no a la manipulació informativa.
 

El nostre agraïment als advocats i advocades que s’han organitzat com a “som defensors”, treballant de forma altruista en la defensa de les persones agredides durant les diferents ofensives per evitar el dret a votar i, en concret, al grup de juristes sorgits al Col·legi d’Advocats de Manresa.
 

Qualsevol forma de violència, qualsevol instrumentalització del sistema democràtic, no és només una ofensiva cap a grups concrets de població o cap a una ideologia. És una alerta, un avís, que ens ha de fer reflexionar sobre quin tipus de sistema polític volem per al nostre país: un sistema immobilista i amenaçador o un sistema capaç de recollir diferents sensibilitats, capaç de trobar camins de diàleg i de bé comú.
 

Com a Consell Municipal de Solidaritat de Manresa no podem deixar de demanar una resposta democràtica, unitària, transversal i ferma en defensa de les institucions democràtiques i els drets de la ciutadania. Catalunya, com tot els pobles, té dret a decidir el seu futur social, polític i democràtic. És per això que des del  Consell Municipal de Solidaritat donem suport i convoquem a participar de les mobilitzacions anunciades per la defensa de les llibertat a Catalunya, convençuts i convençudes que treballant per la democràcia al nostre país, treballem alhora per un món amb més harmonia i esperança.