L'acte sobre les Bases i l'organització territorial convida a debatre sobre el nou model territorial de Catalunya

La sessió acadèmica, que portava per títol "Les Bases de Manresa i el model territorial de Catalunya" , ha estat organitzada conjuntament amb la Societat Catalana de Geografia (SCG) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i s’emmarca dins del programa commemoratiu del 125è aniversari de les Bases de Manresa.

imagen

El model territorial català és una assignatura pendent del país. Així s’ha posat de manifest en l’acte acadèmic sobre les Bases de Manresa que ha tingut lloc aquest dimarts al Saló de Sessions de l’Ajuntament i que ha comptat amb l’assistència d’una dotzena d’alcaldes del Bages i del Moianès, a banda de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; i de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra.

 

La sessió, que portava per títol "Les Bases de Manresa i el model territorial de Catalunya" , ha estat organitzada conjuntament amb la Societat Catalana de Geografia (SCG) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i s’emmarca dins del programa commemoratiu del 125è aniversari de les Bases de Manresa.

 

Hi han intervingut Jesús Burgueño Rivero, catedràtic de Geografia de la Universitat de Lleida; el manresà Josep Oliveras Samitier, catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili i president de la SCG; i Xavier Forcadell i Estaller, coordinador general de la Diputació de Barcelona i expert en administració local.

 

Els tres experts han abordat la qüestió de l’organització territorial de Catalunya des de diferents enfocs, sempre prenent com a referència els debats que van tenir els delegats de l’Assemblea de la Unió Catalanista que van aprovar les Bases per a una Constitució Regional Catalana el març del 1892 a Manresa. El professor Burgueño ha fet un repàs a l’organització comarcal catalana a partir de les Bases de Manresa; el Dr. Oliveras ha incidit en el paper de Manresa, del Bages i d’altres comarques de la Catalunya central en el model territorial; i Forcadellha centrat la seva intervenció en l’estructura de l'administració local avui i les, molt especialment, en les perspectives de futur.

 

Tots tres, però, han coincidit en plantejar la necessitat imminent d’un debat sobre l’organització territorial de Catalunya des d’uns plantejaments tècnics fonamentats com a pas imprescindible per tenir una ordenació del territori eficaç i competitiva.

 

Ha obert l’acte Jordi Rodó, un dels dos comissaris de la commemoració dels 125 anys de les Bases, que ha presentat als ponents, i la cloenda ha anat a càrrec de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que ha plantejat l’acte com “un homenatge als ajuntaments i als seus alcaldes”, i ha defensat la necessitat que el país avanci cap a una nova estructura territorial on els municipis i les ciutats mitjanes com Manresa o Vic tinguin un paper clau.

 

Abans de l’acte, alcaldes del Bages i el Moianès i l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, han fet una visita guiada sobre les Bases de Manresa a l'edifici consistorial que ha anat a càrrec de l'altre comissari de la commemoració, Francesc Comas. Hi ha participat els alcaldes de Súria, Josep M. Canudas; Navarcles, Llorenç Ferrer; Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda; Monistrol de Montserrat, Joan Miquel; Callús, Joan Badia; Castellnou de Bages, Francesc Martínez; Rajadell, Joan Costa; Plans; Aguilar de Segarra, Valentí Riera; Talamanca, Josep Tarín; Sant Maria d’Oló, Enric Güell; i Calders, Eduard Sanchez

 

Tots ells han signat també el Llibre d’Honor de la Ciutat al costat de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; del primer tinent d’alcalde, Marc Aloy; dels tres ponents i dels dos comissaris de la commemoració del 125è aniversari de les Bases de Manresa.

Documents relacionats

  • imagen