Manresa celebra dissabte un campionat amb les millors promeses dels escacs de Catalunya

Les instal·lacions de l’Escola Joviat rebrà més de 300 participants del Campionat d’Escacs Actius. La competició és la 15a edició del memorial David Garcia Ilundain que primera vegada se celebra fora de la ciutat de Barcelona.


imagen

Aquest dissabte, 16 de desembre, Manresa acollirà les millors promeses joves en l’esport dels escacs de Catalunya. Les instal·lacions de l’Escola d’Hoteleria Joviat (carrer Rubió i Ors,5) rebran 315 jugadors i jugadores que representaran 61 clubs de totes les demarcacions catalanes per disputar el Campionat de Catalunya d'escacs actius d'edats, XV Festival d'Escacs Memorial David Garcia Ilundain que, per primera vegada, se celebra fora de la ciutat de Barcelona.

 

Els participants competiran en les categories mixtes de les següents categories: Sub-8; Sub-10; Sub-12; Sub-14; Sub-16 i Sub-20.  De les comarques centrals hi haurà un total de 5 clubs (4 del Bages i 1 de l'Anoia) que aportaran un total de 25 jugadors (3 de Balsareny-Sallent UE; 6 de Cardona CE; 4 de CE Catalònia; 10 de Fundació Joviat; i 2 d'Igualada CE.

 

Les dades d’aquest esdeveniment han estat presentades avui, a Escola d’Hoteleria Joviat, pel regidor d’Esports de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta; el Gran Mestre manresà i director tècnic de la Federació Catalana d’Escacs, Jordi Magem; i el professor d’Educació Física i d’Escacs de l’Escola Joviat, Jordi Teixidó.

 

Jordi Serracanta ha agraït a la Federació Catalana d’Escacs i l’Escola Joviat pel seu treball i la seva disposició per portar a Manresa aquesta competició i ha manifestat la “satisfacció com a ciutat de continuar sent capital i aparador de l’esport en les seves múltiples disciplines i, en aquest cas, d’una especialitat que lliga i representa molt bé el binomi esport-formació”.

 

Jordi Magem ha valorat de forma molt positiva el treball formatiu que s’està fent amb els joves des de l’Escola Joviat  i ha destacat que per primera vegada el Memorial David Garcia Ilundain sortia de la ciutat de Barcelona per ser itinerant. Aquest torneig –en memòria del mestre català d’escacs David García que va morir prematurament als 31 anys- s’ha celebrat durant les darreres catorze edicions a les Cotxeres de Sants (Barcelona).

 

Magem ha assegurat que les instal·lacions de la Joviat són molt adequades per rebre les persones participants, familiars i els jutges d’una competició que tindrà sessions de matí i tarda amb una aturada per dinar. S’iniciarà a partir de les 9,45h del matí i s’acabarà a les 8 del vespre, hora prevista per al lliurament de trofeus.  

 

Escola Joviat: més de 30 anys impulsant els escacs

 

Als seu torn, Jordi Teixidó ha explicat que fa més de 30 anys que es fa escacs a l’Escola Joviat en horari extraescolar. Tot va començar el 1986 amb 8 alumnes, 4 taulers i 4 jocs de peces en un passadís de l’EGB de Joviat2 a la Muralla Sant Francesc, 39.

 

En l’actualitat hi ha 103 alumnes d’Educació Primària que en horari extraescolar fan 1 o 2 sessions d’entrenament a la setmana. Des del setembre de 2012, aquesta activitat ha estat inclosa en el currículum de 4t curs de l’Educació Primària. D’aquesta manera, un total de 75 alumnes aproximadament, s’inicien i practiquen escacs, una hora a la setmana, en horari lectiu. Per poder fer-ne un aprenentatge de qualitat l’escola Joviat compta amb una aula d’escacs equipada amb 40 jocs, rellotges digitals, tauler magnètic i ordinadors. 

 

Des dels seus inicis, els alumnes que ho han desitjat han participat en els Jocs Esportius Escolars d’Escacs, en fases comarcals i territorials, assolint nombrosos primers llocs tant a nivell individual com d’equips. Pel que fa als Campionats de Catalunya, en els que s’ha competit amb nivell durant tots aquests anys, destacant el 17è lloc de Dan Clotet i el 15è lloc de Roger Álvarez en la categoria Sub-8, el 10è lloc de Dan Clotet en la categoria Sub-10 i el 7è lloc de Guillem Masdemont en la categoria Sub-12. La seva germana, Núria Masdemont, va quedar 1a de noies en la categoria Sub-10 i va aconseguir una beca per anar als Campionats d’Espanya.

 

Destacar també que un exalumne de Joviat, Ramón Riera Montaño, ha realitzat escacs a l’escola durant 10 anys i ha assolit, durant el 2017, una puntuació de 2100 d’ELO.

 

El 2007 es va crear la secció federada d’escacs de l’Escola Joviat per oferir més possibilitats de competició als alumnes que ho desitgen. Al llarg d’aquests anys, aquest centre d’ensenyament ha participat en el Campionat de Catalunya per Equips de 3a Divisió Provincial i un any a 2a Divisió Provincial amb un equip format per a alumnes, exalumnes, entrenadors i pares. També s’ha creat cada any diferents equips en les categories Sub-8, Sub-10 i Sub-12. En una edició un equip Sub-12 va assolir la 1a posició en la categoria Preferent i a l’any següent la 2a posició. També s’ha participat en el Campionat de Catalunya per Equips en diferents categories, destacant la 2a posició de l’equip Sub-8 en la darrera edició.

 

L’Escola Joviat ha participat també en diferents tornejos del circuit català, i alumnes com en Guillem Masdemont, Núria Masdemont, Adam Sultygov i Dan Clotet han participat en Campionats d’Espanya i el mateix Dan també ha participat en Campionats d’Europa.

 

Els escacs, un bon recurs pedagògic

 

El joc dels escacs és un recurs pedagògic apropiat per desenvolupar diverses habilitats mentals que, sens dubte, poden ajudar als nens i les nenes en els seus processos d’aprenentatge.

 

Diferents estudis han demostrat beneficis educatius dels escacs perquè desenvolupa la memòria; millora la capacitat de raonament lògic matemàtic; estimula la creativitat i la imaginació; estimula la concentració i ajuda a formar nens/es amb capacitat de prendre decisions; ensenya a pensar abans d’actuar i fomenta la capacitat d’anàlisi; fomenta el silenci, la tranquil·litat, la paciència, la relaxació, l’autonomia, l’acceptació dels resultats i el gust pel joc organitzat.

 

 

 

Documents relacionats

  • imagen