L’Ajuntament de Manresa engega la transformació del sector Barreres amb l’enderroc de 7 finques

A l’enderroc de les tres finques que s’ha dut a terme al sector Barreres des del mes de desembre se n’hi afegeixen 4 més i s’inicia la redacció del planejament que ha de transformar tot el sector per obtenir més espai públic i habitatge de protecció oficial.

imagen

El passat mes de desembre l’Ajuntament i l’empresa municipal FORUM van iniciar l’enderroc de tres finques de la seva propietat al sector Barreres. Es tracta dels edificis situats al carrer Barreres 11-Tahones 2 i Tahones 4 i 6. Les tres finques estaven deshabitades, tenien expedients de ruïna i es trobaven en males condicions. El  cost d’aquests enderrocs ha estat de 72.000 euros i ha estat coordinat per FORUM. L’Ajuntament ha fet una encomana de gestió a FORUM de 13.500 euros, corresponent al cost de la seva propietat.

 

Al llarg d’aquests enderrocs també s’han revisat les finques de titularitat municipal adjacents per comprovar-ne l’estat. De l’estudi s’ha arribat a la conclusió que quatre de les finques es troben en estat de ruïna. Les estructures són molt fràgils i es troben en molt males condicions  i urgeix el seu enderroc. És per aquest motiu que l’Ajuntament ha fet una declaració d’obra emergent per les quatre finques, que seran enderrocades immediatament. Concretament es tracta dels edificis situats al carrer Barreres números 17, 19, 21 i 23. Tots ells propietat de l’Ajuntament, llevat del número 21, que és propietat de FORUM. Com que es tracta d’una obra emergent no hi ha pressupost assignat tot i que es pagarà amb part de la partida destinada a enderrocs del pressupost 2018.

 

La setmana passada, la Comissió permanent municipal de patrimoni també va visitar les finques, amb l’objectiu de veure si hi havia elements amb interès patrimonial i va determinar que no hi havia cap element destacable, llevat d’una finestra amb arc conopial a la primera planta de l’edifici del número 23, que serà retirat i traslladat al Museu Comarcal.

 

Un àmbit de transformació urbanística

 

El conjunt d’aquestes finques corresponen a un nou àmbit de transformació en ple Centre Històric delimitat pel POUM però que ja recollia el Pla general del 1997. Es tracta del Pla de Millora Urbana Barreres 2 que preveu la transformació d’una bona part de l’illa de cases formada pels carrers Barreres, Tahones, Sant Francesc, Pou i Muralla de Sant Francesc. El pla té una superfície de 2.150 m² i incorpora un total de 19 finques, de les quals 14 són de titularitat pública i 5 de titularitat privada. Pel que fa a les superfícies, el 52,2% és de propietat pública i el 47,8% de propietat privada.

 

Els objectius d’aquest sector de transformació són els de guanyar espai per als vianants amb la creació d’una nova plaça connectada amb el carrer Barreres, a través del carrer del Pou i amb la Muralla, amb la creació d’un nou passatge. Per altra banda, el sector preveu una nova ordenació de l’edificació i la construcció d’un màxim de 285 habitatges dels quals un 30% han de ser de protecció pública. Per aquest motiu, és el sector prioritari a desenvolupar segons el Pla local d’habitatge aprovat el 2017. L’Ajuntament de Manresa ja ha entrat en converses amb els  propietaris privats per desenvolupar el sector.

 

A més la regidoria d’Urbanisme s’ha marcat com a objectiu iniciar de manera immediata la redacció del pla de millora urbana i, posteriorment, la redacció del projecte de reparcel·lació de tal manera que tots els documents urbanístics quedin aprovats enguany.

 

Un espai provisional de més de 860 metres quadrats obert a la ciutat

 

Com s’ha anat fent en els darrers enderrocs al Centre Històric, l’espai resultant de la desaparició d’aquestes finques es deixarà obert i endreçat, convertint-se en un espai provisional per a l’ús de la ciutadania. Tindrà una superfície aproximada de més de 860 metres quadrats (similar a la superfície de la plaça Gispert) i estarà format pel conjunt dels solars resultants de les tres finques enderrocades al desembre i les quatre que s’enderrocaran a partir d’aquesta setmana. També s’hi sumaran els solars de 5 finques més, també de propietat municipal, que ja havien estat enderrocades anys enrere tot i que mantenien parcialment, o totalment, les façanes. El nou espai provisional, per tant, correspondrà al de 12 finques.

 

Aquest migdia s’ha fet la presentació de l’actuació al sector Barreres, amb el regidor d’Urbanisme i Llicències, Marc Aloy; el regidor d’Habitatge i Barris, Joan Calmet; i el comissionat del Centre Històric de Manresa, Adam Majó.

 

El sector preveu una nova ordenació i nova edificació, de fins a 235 habitatges. El regidor d’Urbanisme, Marc Aloy, ha afirmat que, de moment, “el solar resultant de tots aquest enderrocs el deixarem obert, cosa que voldrà dir que guanyem una a superfície de més d 800 metres quadrats, similar a la de la plaça Gispert. És un espai que mentre no acabi transformant-se, amb nova urbanització i edificació, el deixarem endreçat i obert a la ciutadania, sense tanques, amb algun tipus de paviment tou, amb alguns bancs o elements de mobiliari”.

 

Segons el regidor, abans de fer la urbanització definitiva de l’espai, és imprescindible tirar endavant dos documents urbanístics: el pla de millora urbana i el projecte de reparcel·lació, i tots dos els tenim previst fer-los aquest 2018. Així doncs, si aquest any deixem aprovats aquests documents, estaríem en disposició de fer el projecte d’urbanització i a partir del 2019 els propietaris del sector que obtindran nova parcel·la, que som l’Ajuntament i uns privats, estaran en disposició de fer habitatge , en el moment que hi hagi disponibilitat econòmica.

 

El regidor Joan Calmet, per la seva banda, ha recordat que el projecte forma part del Pla Local d’Habitatge, concretament la part que “fa referència a la part urbanística i de planejament: generar sòl que a curt i mitjà termini ens permeti generar habitatge”. Al seu torn, el comissionat del Centre Històric, Adam Majó, hi ha afegit que, amb els enderrocs, “més enllà de les expectatives d’obres, com a efecte immediat, ara es podrà anar del carrer de la Mel a Sant Francesc en línia recta. El carrer Tahones era un cul de sac que s’obrirà, i aquests enderrocs dibuixaran un nou itinerari al sector.

Documents relacionats

Plànol sector Barreres
  • imagen