El concert de Gossos, la Nit Mediterrània, i la cursa Dream Runners, són algunes de les novetats de la Festa Major 2014

Aquestes novetats i altres com la recuperació del Festival de Blues al Sielu, el Shake That Color Festival, la participació de la imatgeria de Barcelona en el seguici de Festa Major, comparteixen el programa d’actes amb les propostes tradicionals com el pregó, el Correfoc i el Correaigua, concerts, exposicions i obres teatrals.

imagen

Des del 23 d’agost a l’1 de setembre Manresa celebra la seva Festa Major. Enguany el programa d’actes elaborat perquè grans i petits puguin gaudir de la efemèride, incorpora novetats importants juntament amb activitats tradicionals i altres propostes que s’han anat consolidant i que donen caràcter i identitat a la festa.

El programa d’actes ha estat presentat avui al berenador del Parc de l’Agulla pel regidor de Cultura, Joan Calmet; el coordinador de l'Associació Manresa de Festa; Joan Orrriols; i Oriol Farré del grup musical ‘Gossos’.

També hi ha assistit representants de les empreses esponsoritzadores com Josep Alabern del Parc de la Sequia, Jordi Solé de Catalunya Caixa, i Rosa Vilajosana d’Iberpotash.

El regidor Calmet ha donat la benvinguda als assistents i ha mostrat la seva satisfacció per poder presentar un programa d’actes de Festa Major molt complert, variat, transversal i molt digne”.

El regidor ha destacat la figura de la pregonera, que enguany serà la dissenyadora de prestigi internacional Míriam Ponsa, “per ser una representant de la Manresa moderna, emprenedora i dona”.

Joan Orriols per la seva banda ha explicat que la Festa Major “comença i acaba corrent amb els actes del Correaigua i el Correfoc i que entre mig hi haurà molta música amb el concert de ‘Gossos’, La Fira Mediterrània, el ball de Corrrefoc...”

Després ha pres la paraula Josep Alabern, representant del Parc de la Sèquia i ha manifestat que l’acte que ells patrocinen: el Castell de Focs, que “és un dels més emblemàtics de la festa i que tindrà lloc el diumenge 31 d’agost, també és un dels més rentables per la relació entre el seu cost i la participació multitudinària de ciutadans, tant de Manresa com de la comarca.

Per acabar Jordi Solé de Catalunya Caixa i Rosa Vilajosana d’Iberpotash han apuntat la importància que les seves entitats, arrelades al territori, han de ser presents a la festa Major i se senten satisfets d’aquesta col·laboració.

Novetats destacades

S’introdueixen aspectes com la opció d’obtenir informació gratuïta sobre els actes via WhatsApp. A partir del 16 d’agost, enviant la paraula clau FestaMajor al número 608336060. Per WhatsApp, l’usuari rebrà la informació de l’activitat que li interessi. 

Es facilitarà cartró als comerciants que tenen botigues al recorregut del Cor refoc per tal que protegeixin els seus paradors (es podrà passar per l’Ajuntament a recollir-lo els dies 21,28, i 29 d’agost de 10.00 a 13.00 h. Mes informació al telèfon: 660015455.

La imatge de la Festa Major que aquest any és un lleó dissenyat per Xevi Victori serà la cara visible del programa d’actes que s’editarà en format horitzontal. S’imprimiran 45.000 exemplars que es repartiran per les bústies i punts cèntrics de la ciutat. També es faran 4.000 exemplars en format butxaca

Concert de Gossos, la Nit Mediterrània i el Blues

Dins del cicle de concerts a la plaça de sant Domènec, que són els protagonistes de l’apartat musical de la festa, la tornada del grup ‘Gossos’ a la seva ciutat natal amb l’àlbum “Batecs” és un dels plats forts de la festa. La seva actuació tindrà lloc el dissabte 30 d’agost a les 23.00 h.

El membre del grup ‘Gossos’ Oriol Farré ha expressat al seva satisfacció “per tocar per la Festa Major” ja que, considera el músic, “és un oportunitat única perquè el públic familiar, que generalment no aniran a locals nocturns, puguin gaudir dels seus concerts”.

Farré ha introduït el Festival Sítric que “és un cicle de concerts de qualitat, previst per l’any 2015, que mescla la musica amb olors i altres sensacions”. “Durant la Festa Major”, ha dit el membre de ‘Gossos’ “es farà un tast al Kursaal”. “Tot i així”, ha afegit el músic, “el lloc idoni és el claustre del Museu Comarcal”.

El diumenge 31 d’agost, es podrà gaudir de la Nit Mediterrània, organitzada en col·laboració amb la Fira Mediterrània Manresa, que omplirà Sant Domènec amb el so alegre i trepidant del conjunt Balcony Players (una banda de Gypsy / Klezmer que ve d’Amsterdam) i Tandarica Bastard Orkestar (des del Baix Camp).

Torna el Festival de Blues a la sala El Sielu els dies 28, 29 i 30, i comptarà amb la presència de Wax & Boogie, Blas Picón & The Junk Express i Amadeu Casas. Tots els concerts seran a les 22.30 h amb entrada gratuïta.

Cursa i caminada solidàries Dream Runners

D’entre les activitats esportives, que inclou partits de futbol, BodyArt i ball de Zumba, destaca que, per primera vegada, Manresa entra dins del circuit de curses solidàries Dream Runners. Aquest és l’acte solidari d’aquest any, l’any passat va ser el Castell de Focs.

El Parc de l'Agulla, a partir de les 17.30 h, acollirà primer les curses infantils (de 0 16 anys), i posteriorment, la Cursa i la Caminada solidaries de Festa Major, de 10 i 6 quilòmetres respectivament. Informació i inscripcions a www.dreamrunners.org i a l’establiment Rios Running Manresa al carrer del Bruc, 39.

Participació del seguici festiu de Barcelona

El seguici festiu de Barcelona visitarà la Festa Major de Manresa per participar en la Ballada, el diumenge, 31 d’agost a les 9.30 h. L’Àliga, els Gegants i els Capgrossos Macers sortiran en cercavila des del Museu Comarcal de Manresa

Per la Festa de Santa Eulàlia de Barcelona, el febrer de 2015, serà el seguici festiu de Manresa el que visitarà Barcelona

Aquesta visita, s’emmarca dins de la commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió que fixa unes línies de col·laboració entre la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa i l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.

Prèviament, del 19 al 30 d’agost, la imatgeria barcelonina, es podrà veure al Museu Comarcal de Manresa.

Shake That Color Festival

Dissabte 30, arriba Shake That Color Festival on s’uneixen per primera vegada dues festes de colors en un festival de més de vuit hores. A la tarda, a les 18.00 h, Holi festival, amb pols de colors, i a la nit, a les 23.00 h, festa de pintura i colors.

Tricentenari de la Guerra de Successió

El mes de juliol de 2013 es va donar el tret de sortida a la commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió a Manresa, que finalitzarà el setembre d’aquest 2014. En el marc d’aquesta commemoració s’han desenvolupat un seguit d’ actes organitzats per diferents entitats, associacions i institucions, pensats per a apropar aquests fets històrics als ciutadans.

Diumenge 24, a les 21.00 h, a la Sala Gran del Teatre Kursaal es representarà “1714 Diari d’una esperança” a càrrec de l’Esbart Cor de Catalunya.

Dissabte 30 diversos grups relacionats amb els actes del Tricentenari tancaran la cercavila: l’Associació Miquelets de Catalunya, Associació Miquelets de Girona, Associació Regiments de Barcelona, Associació Moià 1714 i Associació Cultural 1707 Almansa Històrica, Associació Miquelets del Regne de València i regiment d’infanteria de la Mare de Déu dels Desamparats.

En finalitzar la rua, es representarà la recreació “Setembre de 1714: l’incendi de la Seu”.

Propostes tradicionals, la ident itat de la festa

El Correaigua, que forma part de la Festa major infantil, dóna el tret de sortida a la festa major manresana el dia 23 d’agost, i proposa un itinerari pel nucli antic de la ciutat regat amb aigua, fang i confeti que comença i acaba a la plaça Europa.

En la Festa Major Infantil s’hi inclouen activitats de tot tipus, com tallers (de diablons i tabalons, de circ...), la Moscada infantil, cercaviles, curses, cinema a la fresca, inflables al Parc de l’Agulla, festa de l’escuma, jocs, espectacles i representacions teatrals.

La Tronada i festes al carrer

El mateix dia a la tarda la Plaça Major acull la Tronada Manresana, que ja ha esdevingut un clàssic de la celebració i que donarà pas a la cercavila popular participada per diferents ens lúdics i culturals com castellers, bastoners, trabucaires, gegants, nans, gegantons i graellers.

Al vespre, Xàldiga Taller de Festes brindarà als espectadors assistents a la Plaça Major la Mostra del Correfoc per anar fent un tast i observar com les figures mitològiques i les colles de diables juguen amb el foc fins aconseguir un espetec de pirotècnia, de màgia i de color.

Correfoc, i ball de fi de festa

Per acabar, el punt àlgid de la Festa Major arriba el dilluns 1 de setembre amb el Correfoc. Enguany el recorregut sortirà de la plaça Major i passarà pel carrer Sant Miquel, carrer de les Piques, plaça d’en Creus, carrer Alfons XII, carrer Arbonés, plaça Montserrat, carrer Santa Maria, plaça Gispert, carrer Vilanova, la Plana de l’Om, carrer de les Piques, baixada Bastardes, carrer na Bastardes, carrer Vallfonollosa, baixada de la Seu, baixada del Pòpul i plaça Major.

I en acabar el foc i les corredisses, el final de festa el protagonitzarà el ball del Correfoc amb el grup musical ‘Autoput’ que farà vibrar la Plaça Major al ritme de les versions més emblemàtiques del rock com Michel Jackson, Red Hot Chilipeppers, U2, James Brown i Lenny Kravitch.

Activitats Musicals

A més de les novetats ja esmentades, el dissabte 23, a les 20.00 h, es durà a terme la 6a Trobada de bateries de Manresa, que ja ha obert les inscripcions per a tots els hi vulguin participar (cal enviar un correu electrònic a l’adreça bateriesmanresa@hotmail.com).

Torna el col·lectiu Manrusiònica amb un concert a la plaça Sant Domènec, FM 3.0, divendres 29 a les 22.00 h, amb la participació de Dj Maadraassoo i Dj Buffet Libre, de la sala Razzmatazz de Barcelona. FM 3.0 es traslladarà a la sala El Sielu a les 02.00 h, on continuarà sonant música electrònica.

“Seu a la fresca”, organitzada per la Peixera, oferirà un tast de vins i montaditos del País Basc mentre s’escolta la música de Bob & El Lladre i Palance (divendres) i Lasorda Gang i Massa Malta (dissabte): folk, pop, blues i swing en concerts de petit format a l’aire lliure. Seran els dies 29 i 30 d’agost, a les 21 h, al Parc de la Seu.

A la plaça Europa, divendres 29 a les 23.00 h, hi haurà el concert de ‘Buhos’, una de les referències festives de la música catalana.

Exposicions, obres teatrals, l’Estelània i vistes a la Manresa desconeguda i a la ruta ignasiana

Durant aquests dies també es podran visitar exposicions com la mostra del “84è Concurs d’Artistes Manresans”, i “la Festa popular. La Catalanitat cívica”, al Casi no. Les dues mostres es poden visitar en l’horari d’obertura habitual del centre: de dimarts a diumenge i festius de 18 a 21 h (dilluns no festius, tancat).

També el Museu Comarcal acollirà un mostra retrospectiva sobre la dedicació a la costura i l’expsocicó “Lluís Uró i l’art a Manresa i el Bages en temps de la República”.

A l’Espai d’Art Cercle Artístic, del 23 d’agost al 12 de setembre, es podrà visitar la “Mostra J. Barés”, de dilluns a dissabte, de 18.00 a 20.30 h.

La Casa Lluvià – Centre Cultural el Casino, del 29 d’agost al 20 de setembre, acollirà el projecte multidisciplinar de Laura Casaponsa i Cristina Zafra, “La Casa de les Aranyes”, guanyador del Premi TAV-CC 14. L’horari de visita és de dimecres a dissabte, de 18 a 20.30 h.

El Centre d’Interpretació del Carrer del Balç celebra el seu tercer aniversari, i la visita durant els dies de Festa Major té el preu especial de 3 €.

S’organitzen jornades de portes obertes a diferents equipaments culturals: el Centre de l’Aigua de Can Font, el Museu Comarcal de Manresa i el Museu de la Tècnica

A la vegada el teatre Kursaal oferirà espectacles com “Rock&Abba”, “Cabaret de Circ”, Geronimo Stitlon” i “La Extraña Pareja”.

Altres representacions són “L’home llop”, dimecres 27, a les 20.00h, a la plaça Sant Ignasi Malalt, i el divendres 29, a les 21.00 h, al Teatre Conservatori, s’estrenarà “Recordant Pepe Rubianes”, a càrrec de Jaume Mallofrè.

Les vistes guiades a la Manresa desconeguda i a la ruta ignasiana i una gran estelada a la façana del Conservatori organitzada per la fira Estelània durant l’acte “Muralla de Festa” són, entre d’altres, activitats que es duran a terme durant la efemèride. Durant la fira Estelània es tallarà al trànsit de vehicles la Muralla facilitant el pas de vianants entre el Passeig de Pere III i el Barri Antic.

Es consoliden algunes de les propostes que han començat els darrers anys, entre les quals destaca Tap’Antic, dijous 28 a les 21.00 h, un circuït de tapes per diferents establiments del Barri Antic, amb la possibilitat de gaudir de tapa i beguda pel preu de 2 euros a cada lloc. La relació d’establiments participants es podrà consultar properament a la pàgina web www.lafestamajor.cat.

Concurs de Fotografia

Foto Art Manresa, en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa i l’Associació Manresa de Fes ta, convoca novament el Concurs de Fotografia de la Festa Major. Aquest és un concurs reconegut per la Federació Catalana de Fotografia amb el nº 2014/53 puntuable per a l’obtenció de les distincions d’Artista i Mestre EFCF i AFCF – MFCF.

Comunicació a traves de xarxes socials i vies tradicionals

L’opció d’informar-se via whatsApp se suma a la possibilitat de seguir la festa Major a través de les xarxes socials:

• Facebook:www.facebook.com/FestaMajordeManresa www.facebook.com/AjuntamentdeManresa.
• Twitter: @ FMManresa | @ajmanresa

Es convida als usuaris que enviïn els seus comentaris a les xarxes socials a través de l’etiqueta #FMManresa2014

També es pot tenir informació consultant les webs: www.lafestamajor.cat i www.manresa.cat. i a la L’Oficina de Turisme de Manresa (plaça major, 10).

Una festa cívica

S’instal•laran cabines sanitàries en els diferents espais de la Festa Major i l’Alternativa que es netejaran dues vegades durant el dia.

Les cabines estaran situades a la plaça Major, la plaça Sant Domènec, la plaça Porxada, la plaça Europa, el Parc de la Seu, el carrer Na Bastardes, la plaça de la Música, la plaça Gispert, la plaça del Mercat, el carrer de la Canal, la muralla del Carme, els jardins del Casino i el Parc de l’Agulla.

Es vol fomentar el consum responsable d’alcohol i, per fer-ho, es compta amb la col•laboració del grup musical ‘Gossos’. Natxo Tarrés ha escrit el text que apareixerà al programa i que convida a viure la festa amb seny i sense excessos.

Els “Àngels de nit” també seran presents en les nit s de la Festa Major. Aquest projecte, amb estudiants d’Animació Sociocultural, forma joves en diferents temes (consums, sexualitat, teatre i expressió corporal...) per fer intervencions en prevenció i reducció de riscos durant la nit.

També es recordarà als establiments comercials que han d’acomplir la llei que prohibeix la venda d’alcohol a menors d’edat. L’Ajuntament està enviant cartes amb informació sobre la dispensació d’alcohol, en el marc d’una campanya divulgativa.

Es donarà formació als barmans sobre la venda responsable d’alcohol i coneixements de suport bàsic

Transport

Per afavorir la mobilitat durant els dies i les nits de Festa Major, s’habilitarà un servei especial d’autobusos. Entre els dies 29 d’agost i 1 de setembre, circularà un bus especial no cturn, amb 30 minuts de freqüència, entre les 22 i les 4 h, amb sortida i arribada a la parada d’autobusos del carrer Guimerà,

La festa Major, que s’organitza conjuntament per l’Ajuntament de Manresa i Manresa de Festa, es porta a terme gràcies a la participació i col•laboració de moltes entitats socials i ciutadanes així com els sponsors, que enguany són Parc de la Sèquia, Catalunya Caixa, Iberpotash i Cafès del Bages.

Documents relacionats

  • imagen