Es presenta la nova temporada de l’Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa sota el títol “Néixer a Manresa. Memòria, art, pedagogies”

Aquest dissabte, 3 de març, es va presentar a Manresa la nova temporada de l’Espai Memòries, que girarà a l’entorn del naixement i la maternitat a partir de diferents propostes didàctiques i artístiques.


imagen

A l’Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa, aquest dissabte a les 12 del matí, es va presentar una mostra amb el títol “Néixer a Manresa. Memòria, art, pedagogies”.

 

La memòria del néixer i la memòria del donar a llum o d’haver participat en algun moment o altre en aquest procés universal, són aspectes fonamentals i al mateix temps efímers i intangibles. Alhora aquests moments i processos són constituents de gran part de la identitat social, cultural i humana que ens caracteritza.

 

En aquesta nova temporada 2018 de Néixer a Manresa: Memòria, art, pedagogies que té lloc a l’Espai Memòries, l’espai Memòries es vol apropar a les històries del néixer, les seves vivències subjectives i intersubjectives i, sobretot a les seves i els seus protagonistes, en tota la seva diversitat i amb les seves maletes personals intangibles. Elles i ells han cantat, han ballat, han rigut i plorat, han somiat i han patit, han patit dol i han lluitat.

 

La mostra inclou l’obra artística dels alumnes de la classe de La Llunade l’Escola Cooperativa El Puig d’Esparreguera que és el resultat on els va portar un procés de recerca entre l’aula i l’entorn fet al llarg de tot un any. Amb el títol “Tots els dies de quan estem a la panxa de la mare” els nens i nenes han recollit en 9 plafons els nou mesos d’evolució de l’embrió dins el ventre de la mare.  Ells mateixos expliquen el seu procés de recerques i descobriments en un vídeo que recull aquesta experiència didàctica. Una activitat que va començar reflexionant sobre el buit i el ple a partir de l’obra de l’escultor Oteiza i que va anar prenent camins nous de la ma dels interessos que s’anaven desvetllant. En paraules de les mestres: “En tornar després de les vacances, quan els preguntàvem què els interessava investigar, fer o descobrir a l’escola, ens van dir: “Com són els bebès a la panxa de la mare?”. Vam pensar que les seves idees iniciaven un nou camí, deslligat de l’anterior. Fins que vam comprendre que cercaven el mateix que l’artista, des del més profund de la seva identitat”.

 

L’exposició també incorpora els treballs artístics i de recerca realitzats per alumnes del Grau en Mestre d’Educació Infantil d’UManresa que consisteixen en: una recopilació en audio de cançons de bressol i de falda de l’entorn de Manresa, un curt en Stop-Motion sobre la pèrdua i el dol, un seguit d’entrevistes a mares i un plafó fet a base d’una composició d’imatges, tots ells centrats en les emocions durant el procés de l’embaràs. També hi ha un espai on consultar diversos llibres i contes a l’entorn de la maternitat i el naixement proporcionats perla Bibliotecainfantil del Casino de Manresa.

 

Finalment, la mostra inclou un àmbit obert a la participació on totes les persones que la visitin poden aportar el seu testimoni o la seva experiència.

 

La presentació va comptar amb l’explicació feta pels autors de les obres, mestres i alumnes, tant de l'Escola Cooperativa El Puig com del Grau en Mestre d’Educació Infantil d'UManresa, amb la participació de la regidora de Cultura Anna Crespo, del director del Museu Comarcal de Manresa, Francesc Vilà, i del comissari de la temporada, el professor d’UManresa Gabriel Lemkow.

 

Aquesta activitat formava part del programa d’actes del 8 de març que organitza l’Ajuntament de Manresa.

 

La mostra que ara ha començat s’anirà ampliant a mesura que avancin les activitats de la temporada, en un procés de treball participat i continuat, i es pot visitar en els horaris habituals del Museu Comarcal.

 

 

 

La temporada 2018:

 

La nova temporada de l'Espai Memòries està pensada per fer confluir diferents experiències a l’entorn de la maternitat:

  • Des de l’atenció sanitària
  • Des de la diversitat cultural
  • Des dels nous models de família
  • Des dels rituals, festes, tradicions...
  • Amb interpretacions des de la didàctica i la creació artística

 

A partir d’uns tallers participatius i de diferents accions obertes a diversos col·lectius, s’aniran recollint propostes, testimonis, pràctiques, tradicions, etc, i que es presentaran en una mostra a l’Espai Memòries que anirà creixent al llarg de la temporada, amb continguts elaborats entre tots i totes, buscant d’aconseguir una mirada que inclogui aspectes antropològics, sanitaris, pedagògics, i que tindrà també en compte la creació artística.

 

Es convida tothom a col·laborar en  el projecte des del vostre àmbit personal, professional o associatiu, fent arribar propostes d’activitats a fer o d’experiències a mostrar a espaimemories@ajmanresa.cat o bé al telèfon del museu: 938741155

 

 

L’Espai Memòries és un programa del Museu Comarcal de Manresa i l’Ajuntament de Manresa en l’àmbit de la memòria històrica que aquesta temporada es du a terme amb la participació d’ UManresa.

 

El programa Espai Memòries compta amb el suport de: Memorial Democràtic, Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona. I amb la col·laboració de l’Associació per al Museu Comarcal de Manresa. 

Documents relacionats

  • imagen