La Residència Sant Andreu inaugura una ampliació històrica amb la voluntat de situar-se com a referent en l’atenció a les persones grans al Bages

Després de dos anys d’obres, i amb una inversió de 5 milions d’euros, la Residència Sant Andreu de Manresa ha inaugurat una ampliació que servirà per incrementar el nombre de places, traslladar i ampliar el centre de dia i reforçar el posicionament de l’equipament com a gran referent de l’atenció a les persones grans a la comarca del Bages. Durant l'acte també s'ha inaugurat l'ascensor d'ús públic entre els carrers Remei de Baix i Remei de Dalt.

imagen

Sant Andreu Salut Fundació (nom que acaba d'estrenar la fins ara Fundació Sociosanitària de Manresa, FSSM) ha presentat en societat, aquest migdia, les noves instal·lacions, que doten la residència i centre de dia d’espais i equips de primer nivell, sota la premissa de màxima adaptabilitat i versatilitat cap a l’usuari, els familiars i els cuidadors. En total, ara la residència disposa de 111 places (fins ara, 73), mentre que el centre de dia en té 30 (per les 14 que es traslladen del carrer de Circumval·lació de Manresa). Però la major importància no recau en les places sinó en la forma com podran viure i conviure els usuaris.


I és que el nou equipament resultant d’aquesta ampliació està concebut per adaptar-se al màxim a la vida de cada usuari, perquè puguin practicar aficions i participar en l’activitat social al màxim nivell que els permeti el seu grau d’autonomia. Ara hi estaran més a gust que mai: disposen d’espais amplis, lluminosos, amb terrasses a banda i banda i decoracions i mobiliari de colors agradables i textures orgàniques que faran la seva estada més amable.

 

De fet, els usuaris del centre han estat els grans protagonistes no només en el seguiment de les obres, sinó també en la concepció dels espais (que s’han desenvolupat seguint les necessitats detectades per part dels professionals de Sant Andreu) i en la presa de decisions sobre el mobiliari i els objectes decoratius i de parament: els han escollit personalment en sessions de treball col·laboratiu que s’han organitzat a la residència. En aquest sentit, la residència convida els seus residents a portar, si ho volen, objectes de casa que per a ells i elles representi un valor sentimental, per tal de sentir-se el màxim de còmodes a Sant Andreu.

 

En la inauguració, els assistents han pogut veure un vídeo d’evolució de les obres i un altre gravat amb residents durant el transcurs de les obres. L'acte ha inclòs les intervencions de l'alcalde de Manresa i president de la Fundació, Valentí Junyent; el director general de Protecció Social, Joan Ramon Ruiz; el director general de Sant Andreu Salut, Manel Valls; i la directora del centre, Dolors Fitó.

 

Tots han coincidit en assenyalar que aquesta obra reforça l’expertesa de Sant Andreu Salut en l’assistència a les persones grans. Els màxims responsables de la residència i de la Fundació han destacat l’aposta territorial que representa aquest projecte i l’arrelament que significa per al centre històric de Manresa (on, precisament, l’Hospital de Sant Andreu hi té activitat assistencial des de fa més de 750 anys).

 

Per a Sant Andreu Salut, el funcionament de la residència suposa un canvi en la manera d’entendre i atendre les persones, el màxim exponent de la centralitat de l’usuari. L’alcalde i president de Sant Andreu Salut, Valentí Junyent, ha posat en relleu que cuidar avis és propi de societats cultes, i ha posat com a gran exemple d’aquesta responsabilitat social el lideratge que exerceix la institució sociosanitària, a la solidesa dels seus projectes i a la maduresa de les seves inversions abocades a Manresa i a la comarca.

 

Un ascensor per a tota la ciutat

 

Paral·lelament a l’estrena de la nova residència i centre de dia, també es posa en funcionament el nou ascensor, ubicat a la mateixa parcel·la, que servirà per salvar el desnivell que hi ha entre els carrers Remei de Baix i Remei de Dalt.

 

El cost de l’ascensor ha anat a càrrec de la Fundació Sant Andreu Salut. L’Ajuntament es farà càrrec del seu manteniment. Funcionarà cada dia entre les 7 del matí i les 11 de la nit. La Fundació s’encarregarà d’obrir i de tancar l’ascensor i la servitud de pas.


El Pla General del 1997 de Manresa preveia, a la parcel·la on s’ha ampliat la residència del Sant Andreu, unes escales per millorar la connectivitat entre els carrers del Remei de Dalt i el Remei de Baix. Finalment, en el moment en què l’Hospital de Sant Andreu va plantejar l’ampliació, es va posar sobre la taula substituir les escales per un ascensor públic per tal de generar un nou recorregut per adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. Amb aquest objectiu es va modificar el planejament urbanístic i es va signar un conveni de col·laboració entre la Fundació Sant Andreu Salut i l’Ajuntament pel qual el nou edifici tindria una servitud de pas i un ascensor públic.

 

L’ascensor servirà per millorar l’accessibilitat entre els barris de les Escodines, Vic Remei i Barri Antic, a banda i banda del torrent de Sant Ignasi i amb un desnivell topogràfic considerable. D’aquí a pocs dies s’hi afegirà el nou ascensor que connectarà la plaça Major i el carrer de Santa Llúcia.

Documents relacionats

  • imagen