Manresa acollirà els dies 2 i 3 de juny l’onzena edició dels Jocs Catalans d'Esport Adaptat

Uns 250 esportistes d’arreu de Catalunya competiran en diferents modalitats esportives, destacant els Campionats de Catalunya en les disciplines de bàsquet en cadira de rodes, hoquei en cadira de rodes elèctrica, pàdel i petanca. A més, també hi haurà competicions de natació, rugbi, ball esportiu i vòlei-terra  entre d'altres esports.

imagen

El cap de setmana del 2 i 3 de juny Manresa serà la capital de l’esport adaptat de Catalunya, en acollir  l’onzena edició dels Jocs Catalans d'Esport Adaptat, organitzats per la Federació Catalana d'Esports de Persones amb Discapacitat Física (FCEDF), i que preveu la participació d’uns 250 esportistes vinguts d’arreu del país.

 

Les competicions seran de diverses modalitats, destacant els Campionats de Catalunya en les disciplines de bàsquet en cadira de rodes, hoquei en cadira de rodes elèctrica, pàdel i petanca. A més, hi haurà competicions de natació, rugbi, ball esportiu, entre d'altres esports, que es disputaran a diferents instal·lacions esportives de la ciutat: Complex Esportiu Vell Congost, Piscines Municipals, Club Tennis Manresa, camp de Beisbol i Ateneu les Bases.

 

De forma prèvia a les competicions estan previstes altres activitats com Jornades d’Esport Adaptat a les Escoles i un col·loqui sobre la Discapacitat i l’Esport, amb una doble finalitat: d’una banda de sensibilitzar la població i els joves sobre l’existència de l’esport adaptat des d’una visió normalitzadora, i d’altra banda, donar a conèixer als professionals de l’esport i la salut les peculiaritats de l’esport adaptat per tal de trobar punts de connexió i sinergies alhora de generar nou coneixement.

 

Les dades d’aquest esdeveniment esportiu han estat presentades avui a Manresa per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent;  la diputada delegada d'Esports de la Diputació de Barcelona; Maite Fandos; el regidor d'Esports de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta;  el president de la Federació Catalana d'Esports de Persones amb Discapacitat Física, Josep Giménez; el Director tècnic de la FDEDF, Oriol Lozano;  i el  jugador de Quad Rugby de Barcelona Universitari Club; Àxel Libori. També hi han assistit representants d'entitats i clubs  col·laboradors que cedeixen instal·lacions esportives.

 

Valentí Junyent s’ha manifestat “content” per la confiança perquè Manresa acolli aquest esdeveniment que “és possible gràcies al suport de les institucions i els clubs de la ciutat” i amb “la voluntat que en el futur es continuï treballant per l’esport inclusiu”. La diputada Maite Fandos ha afirmat que “el principal objectiu d’aquest Jocs és donar a conèixer més bé l’esport adaptat i fer que més persones el practiquin” i ha felicitat  Manresa “per ser una ciutat que aposta per l’esport”. Al seu torn, Jordi Serracanta també ha subratllat la voluntat de l’Ajuntament  “de continuar reforçant el concepte d’esport inclusiu” i ha animat a la ciutadania a “gaudir d’aquesta competició el primer cap de setmana de juny”.

 

Josep Giménez ha agraït a Manresa “que ens acolli tan bé i posi a la nostra disposició unes instal·lacions adequades” i ha explicat als Jocs hi haurà 6 esports de competició (basquet, hoquei, pàdel, petanca, natació i rugbi) i dos esports més d’exhibició (ball esportiu i vòlei), i amb la presència “d’un bon nivell d'esportistes amb la participació de campions paralímpics”.  Finalment ha manifestat que “esperem en el futur aquesta competició sigui només una anècdota, això voldrà dir que aquest esport estarà totalment integrat i normalitzat”. Al seu torn, el tècnic Oriol Lozano ha agraït el suport “de les institucions i els clubs” i ha posat en valor “el treball de sensibilització a través de les escoles”.

 

Finalment, Àlex Livori, un jove discapacitat a causa d'un accident amb moto, ha explicat breument la seva experiència “molt positiva” com a jugador de Quad Rugby i “la il·lusió amb la qual afronto els entrenaments i la competició al costat dels meus companys”.

 

Uns Jocs que ofereixen un tast global de l’esport adaptat


Els Jocs Catalans d’Esport Adaptat, creats inicialment com a esdeveniment que agrupava diferents campionats i activitats esportives, actualment són un referent de l’esport adaptat a Catalunya, donada la visió que aporten a les ciutats sobre esport adaptat. Aquesta visió pretén ser global, és a dir, aportar una visió generalista a tothom sobre l’esport adaptat.

 

Així, per tal d’arribar a tota la població de la ciutat on es porten a terme, es realitzaran diferents activitats com un Col·loqui sobre esport adaptat, que acostuma a tractar temàtiques relacionades amb l’esport adaptat i la discapacitat; o l’Esport Adaptat a l’Escola, una proposta  d’activitats de sensibilització que es porten a terme a les escoles i instituts, amb l’objectiu de  donar eines als professors i alumnes per tal de facilitar la inclusió de persones amb discapacitat física.

 

En el cas de Manresa, el col·loqui sobre esport adaptat tindrà lloc, el dimarts 29 de maig a les 13.00h,  al Canal Taronja; i l’acció de sensibilització d’Esport Adaptat a l’Escola, s’ha realitzat aquest divendres, 11 de maig,  en el marc de les Jornades Esportives de les Escoles de Primària que se celebra a la zona esportiva del Congost.

 

Calendari de competicions


Pel que a fa a les competicions i exhibicions que tindran lloc a Manresa el calendari serà el següent:

Dissabte 2 de juny

  • Copa Catalunya de Bàsquet en CR (cadira de rodes)
  • Campionat de Catalunya de Hoquei en CRE (cadira de rodes elèctrica)
  • Campionat de Catalunya de Petanca
  • 4a Jornada de Lliga Catalana de Natació - Trofeus Jocs Catalans
  • Trofeu Jocs Catalans de Rugbi en CR
  • Exhibició de Ball Esportiu en CR
  • Activitats de Promoció
  • Activitat Aquàtica per a nens i adults (Ateneu les Bases).

 

Diumenge 3 de juny

  • Campionat de Catalunya de Pàdel
  • Trofeu Jocs Catalans de Rugbi en CR
  • Exhibicions de Volei-Terra i Ball Esportiu.
  • Activitats de Promoció

Les activitats de promoció i sensibilització es porten a terme al carrer i donen l’oportunitat a la població de provar l’esport adaptat i posar-se a la pell dels esportistes.

 

Documents relacionats

  • imagen