Manresa torna a aconseguir la màxima puntuació en els índexs de transparència del Segell Infoparticipa, atorgat per la UAB

Dels 947 ajuntaments catalans, només 92 han aconseguit el Segell. Entre els consistoris aprovats,  tant sols 19 han aconseguit el 100% dels indicadors positius. El Segell Infoparticipa, que arriba a la cinquena  edició, premia les pàgines webs d’ajuntaments o institucions que siguin transparents a partir d’índexs derivats de la Llei de Transparència.


imagen

Manresa ha aconseguit un any més la màxima puntuació –el 100%– dels índexs de transparència en el  Segell Infoparticipa, elaborat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Un total de 104 administracions –entre ajuntaments, consells comarcals i diputacions– han rebut els Segells o les Mencions al Segell Infoparticipa, si bé no tots amb el 100%. Així, l’Ajuntament de Manresa torna a aconseguir uns resultats excel·lents, oimés tenint en compte que enguany només 19 dels 947 ajuntaments catalans han assolit el Segells amb el 100% de puntuació.

 

El guardó va ser recollit pel regidor de Recursos Humans i Transparència de l’Ajuntament de Manresa, Jaume Torras, en un acte celebrat al Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona.


Cinquanta-dos indicadors


A partir dels 52 indicadors establerts pel LPCCP partint de la Llei de Transparència, s'atorga el Segell Infoparticipa a les poblacions que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població (exemple: en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s'exigeix un 95% d'indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s'atorga a partir del 75% d'indicadors positius). Hi ha un segon nivell de reconeixement, la menció al Segell Infoparticipa.

 

Enguany s’atorga el Segell Infoparticipa a 92 ajuntaments, dels quals, dinou han obtingut un 100% d’indicadors positius. Es tracta de Manresa, Sant Hipòlit de Voltregà, L’Aldea, Llagostera, Cassà de la Selva, Premià de Dalt, La Garriga, Sant Quirze del Vallès, Manlleu, Olesa de Montserrat, Castellar del Vallès, Martorell, Premià de Mar, Vic, Esplugues de Llobregat (únic municipi que ha obtingut el segell a les cinc edicions organitzades fins ara), Gavà, Castelldefels, Cornellà de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet. D’altra banda, tres ajuntaments reben la Menció al Segell Infoparticipa. Destaca, a més, que un 33% dels municipis que obtenen el segell tenen alcaldesses, quan el percentatge total d’ajuntaments catalans encapçalats per dones és del 19,7%.


Evolució

 

Dels 947 municipis de Catalunya, només 193 aconsegueixen aprovar i, els que obtenen el segell o la menció, són en total 95, és a dir, poc més del 10%. L’equip del LPCCP considera que, un cop arribats a la cinquena edició dels guardons, l’evolució és positiva però molt lenta.

 

Altrament, atès precisament que els processos d’avaluació arriben ja a la cinquena onada pel que fa als municipis, enguany s’ha suprimit el reconeixement, un tercer nivell que distingia els webs que passaven d’un suspens a un aprovat amb un 60% d’indicadors positius per tal de premiar els avenços significatius.


Consells comarcals i diputacions


Pel que fa als consells comarcals, obtenen el Segell Infoparticipa quatre en total: els tres que van ser distingits l’any passat (l'Alt Penedès, 94% d'indicadors positius; el Gironès, 92%; i el Vallès Occidental, 92%) i Osona (88%). La Menció al Segell Infoparticipa s’atorga a dos consells comarcals, el del Baix Llobregat (75%) i el del Vallès Oriental (77%). Quan a les diputacions, reben el Segell Infoparticipa les mateixes tres que el van obtenir a la primera edició: Barcelona (96%), Tarragona (91%) i Girona (87%).


El Mapa

 

El Mapa InfoParticipa és impulsat pel LPCCP de la UAB des de l’any 2012. L’objectiu és fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. Un any més tard, el 2013, es va crear el Segell Infoparticipa, i es va crear també el Consell Certificador, que s’encarrega de contrastar les avaluacions de l'equip.

 

Els índexs responen a unes preguntes concretes: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com gestionen els recursos econòmics, quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius, quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

 

Els ajuntaments compten amb 52 indicadors i els consells comarcals i les diputacions, 49. A més dels barems més quantitatius, enguany s’han incorporat aspectes qualitatius, com el fet que les informacions estiguin actualitzades, siguin comprensibles i es trobin amb facilitat.

 

Un cop fet l’estudi, els resultats obtinguts apareixen en un mapa en el qual, a través de la tonalitat dels colors que hi apareixen, es diferencien els barems obtinguts. Així, el color blanc indicat que s’ha arribat només al 25% de transparència; el color groc abraça la franja que va del 25% al 50%; el color verd clar serveix per indicar els que superen el 50%; finalment, el verd fosc indica la puntuació superior al 75%.

Documents relacionats

  • imagen