Recepció a l’Ajuntament amb motiu de la Trobada de la Comunitat Mouride Internacional a Manresa

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i la regidora de Cohesió Social, Salut i Gent Gran, Mercè Rosich, han rebut avui a l’Ajuntament un grup d’autoritats religioses i altres persones d’origen senegalès pertanyents a la confraria musulmana dels Mourides. Els religiosos són a Manresa per participar en una activitat durant el cap de setmana al Palau Firal de Manresa

imagen

L’Associació Touba de Manresa, que agrupa persones  senegaleses i gambianes residents a Manresa i comarca pertanyents a la confraria musulmana seguidors del S. Amadou Bamba, és l’amfitriona d’una trobada que té lloc aquest cap de setmana al Palau Firal de Manresa, amb la presència de diverses autoritats religioses dels mourides i altres d'àmbits associatiu, del consolat, etc. Aquest matí, els participants a la trobada, entre els quals dos califes de la família del fundador de la confraria, han estat a l’Ajuntament de Manresa, on han estat rebuts per l’alcalde, Valentí Junyent, i la regidora Mercè Rosich, al Saló de Sessions.

 

Entre els assistents hi havia Serigne Cheikh Bara Mbacke i Serigne Bassirou Khelkom Mbacke, califes de la família del fundador, el Xeic-Serigne  Ahmadou Bamba. Igualment, hi han assistit representants de l’ambaixada de Senegal a Madrid, i de diverses associacions de Madrid i Barcelona. També hi eren presents els representants de l’associació Touba de Manresa i dels Amics del Senegal del Bages.

 

L’alcalde ha agraït la presència dels representats religiosos senegalesos a Manresa i els ha ofert un present en nom de la ciutat i com a mostra d’acollida. Els líders espirituals han pres també la paraula per agrair l’hospitalitat de Manresa i per explicar que la seva religió té per objectiu buscar la pau i la concòrdia al món. En entrar i sortir de l’Ajuntament, la comitiva ha fet diversos cants espirituals.

 

La de Manresa és una trobada a nivell europeu, on hi ha com a convidats amb especial relleu els califes de Touba (ciutat, capital de la confraria, on està enterrat el fundador Sheij Ahmadou Bamba), líders espirituals dels Mourides de tot el món.

 

L’activitat principal tindrà lloc al Palau Firal durant tot el cap de setmana,  a excepció d’una primera activitat que és un passeig entre Plaça Espanya i Sant Domènec, demà dissabte al matí (de 9 a 12) per part de les autoritats religioses, associatives i fidels, que acabarà amb un torn de paraules  a la mateixa plaça.

 

Els mourides

 

Els mourides són una confraria musulmana d’arrel sufí -la vesant místic de l’Islam- que segueix  el missatge del fundador  Xeic o Sheikh (títol honorífic en llengua àrab de Guia espiritual o també anomenat Serigne en llengua wòlof) Ahmadou Bamba (1853-1927), que a banda de líder religiós i fundador de la confraria,  també  va ser conegut per anar en contra de la colonització francesa del Senegal i es va haver d’exiliar a Gabon.

 

La confraria i els seus seguidors estan presents sobretot al Senegal i  a Gàmbia, i especialment entre el grup ètnic Wólof. La paraula Muride, prové de Murid: aquell qui vol o qui aspira (en aquest cas a Déu-Al·lah).

 

Cada any es celebra una gran festa a la capital del muridisme : El Gran Magal (de magal:  fer homenatge), a la ciutat santa de Tuba, fundada pel mateix A. Bamba, on hi ha la gran mesquita,  està enterrat A. Bamba,  hi ha  la seu de la confraria a nivell mundial, i on resideix el descendent (els descendents) i líder espiritual de la confraria (anomenat Khalifa), descendent per línia directe del  seu profeta o marabout Ahmadou Bamba (la transmissió del poder espiritual dins una confraria s’acostuma a fer a través dels fills descendents del profeta fundador). En aquesta celebració  es commemora la marxa a l’exili. A Catalunya, per exemple, és coneguda la gran la festa del Gran Magal que es fa a Salou cada any

 

Els darrers i l’actual khalifa son: Cheikh Sidy Mokhtar Mbacké (2010 -2018) i  l’actual, Cheikh Mountakha Mbacké (2018).  A nivell internacional s’ha estès molt gràcies a la immigració senegalesa, sobretot molts d’ells comerciants, venedors ambulants, etc i alguns artistes (com ara el cantant Youssou Ndour). Amb tot cal també assenyalar que la majoria de la població musulmana del Senegal no és Murida i alhora hi ha moltes altres confraries importants que segueixen els ensenyaments d’altres fundadors, alguns pròpiament senegalesos, altres originaris d’altres regions del món musulmà i presents també a altres països.

 

Documents relacionats

  • imagen