Es completa l’enderroc de nou finques al sector Barreres i l’Ajuntament obre l’espai per al barri

L’alcalde Valentí Junyent i el regidor d’Urbanisme, Marc Aloy, han presentat avui el resultat dels treballs realitzats al sector Barreres després de l’enderroc de nou finques i l’adequació de l’espai resultant com a una nova plaça provisional. Hi ha espai de joc i de lleure, amb cistelles i bancs construïts amb materials reutilitzats provinents de les finques ensorrades.


imagen

Els ciutadans  i ciutadanes de Manresa tenen a partir d’ara un  nou espai provisional a la seva disposició al bell mig del Centre Històric de la ciutat. És el resultat dels treballs d’enderroc  -iniciats el desembre passat-  que han afectat a 9 finques del sector Barreres i que avui ha estat presentat in situ per l’alcalde la ciutat, Valentí Junyent i el regidor d’Urbanisme, Marc Aloy.

 

Aquest nou espai té una superfície de 972 m² i correspon a la superfície de 13 solars del total de 19 finques que hi ha a l’àmbit de transformació de Barreres 2. Com s’ha anat fent en els darrers enderrocs al Centre Històric, l’espai resultant de la desaparició d’aquestes finques s’ha deixat obert i endreçat, convertint-se en un espai provisional per a l’ús de la ciutadania.

 

Aquest espai s’ha endreçat amb un paviment tou de tot-ú compactat. S’hi ha delimitat dues pistes per practicar el bàsquet i s’hi han instal·lat unes cistelles i uns bancs. Tots aquests elements s’han fet expressament reutilitzant bigues de fusta dels enderrocs. També s’ha eixamplat la cantonada del carrer Barreres amb Tahones amb paviment de formigó i s’ha blindat l’espai amb pilones. Fruit d’aquests enderrocs s’han trobat 5 pous i dues tines pertanyents a les cases enderrocades. Els pous s’han tapat amb una llosa de formigó prefabricada a taller però les tapes s’han deixat visibles i s’han pintat de colors per remarcar l’existència d’aquests elements. Pel que a les tines s’han omplert de terra i s’han enjardinat amb plantes i flors. També s’hi ha plantat 3 lledoners que donaran ombra a l’espai.

 

El passat mes de desembre l’Ajuntament i l’empresa municipal FORUM van iniciar l’enderroc de tres finques de la seva propietat al sector Barreres. Es tracta dels edificis situats al carrer Barreres 11-Tahones 2 i Tahones 4 i 6. Les tres finques estaven deshabitades, tenien expedients de ruïna i es trobaven en males condicions. Al llarg d’aquests enderrocs també es van revisar les finques de titularitat municipal adjacents per comprovar-ne l’estat. De l’estudi es va arribar a la conclusió que quatre de les finques es troben en estat de ruïna. Les estructures eren molt fràgils i es trobaven en molt males condicions  i urgia el seu enderroc. Per aquest motiu que l’Ajuntament va fer una declaració d’obra emergent per les quatre finques i van ser enderrocades immediatament. Concretament es tracta dels edificis situats al carrer Barreres números 17, 19, 21 i 23. Tots ells propietat de l’Ajuntament, llevat del número 21, que és propietat de FORUM.

 

Finalment a l’actuació també s’hi han afegit dues finques de privades els propietaris de les quals han aprofitat l’operació per enderrocar les seves edificacions. Són les finques del número 14 de Tahones i el número 5 del carrer del Pou.

 

L’actuació del mes de desembre va tenir un cost de 55.828 euros i va ser coordinat per FORUM. L’Ajuntament va fer una encomana de gestió a l’empresa municipal de 13.500 euros, corresponent al costa de les seves dues finques.

 

La segona actuació ha tingut un cost total de 135.648 euros dels quals 42.350 han estat assumits per FORUM. Els costos dels enderrocs de les dues finques privades han estat assumits per les seves propietats.

 

En la presentació d’aquest matí, el regidor d’Urbanisme i Llicències, Marc Aloy, ha recordat que “l’espai ha quedat endreçat de manera provisional, fins que no es desenvolupi el pla de millora urbana previst per a aquest sector”, i ha remarcat que els bancs i cistelles s’han construït amb materials reciclats, “amb voluntat de sostenibilitat, de reutilitzar elements que eren a les finques i per tant amb un cost mínim”. Aloy ha explicat que el pla de millora urbana forma part del POUM aprovat recentment i aquest mateix any és previst que se n’aprovi el planejament urbanístic. “Entenem que és bo que, fins que no es tiri endavant, quedi arranjat i per tant vam decidir destinar els diners que costaria un mur delimitador a aquesta actuació per dignificar l’entorn”.

 

Per la seva banda, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent,  ha afirmat la satisfacció per aquesta actuació provisional, fins que el pla de millora urbana “faci encara més atractiu” aquest sector. Segons ell, l’actuació demostra la voluntat del govern d’aprofitar els espais que queden lliures d’enderrocs per “esponjar el Centre Històric, dignificar la zona estèticament i millorar la qualitat de vida de la ciutadania”. L’alcalde ha recordat intervencions similars en solars del carrer de la Mel, la Muralla i el carrer Sant Bartomeu. “Aquests espais faciliten el jocs dels infants i espais d’intercanvi i de lleure per afavorir una millor qualitat de vida. L’objectiu és que sigui un barri atractiu per als que hi són i per la gent que busca opcions d’habitatge a la ciutat”. L’alcalde diu que “el resultat final hauria de ser una ciutat més compacta, més cohesionada i amb indrets per viure bé a tots els barris”.


Un nou sector de transformació al Centre Històric

 

El conjunt d’aquestes finques corresponen a un nou àmbit de transformació en ple Centre Històric delimitat pel POUM però que ja recollia el Pla general del 1997. Es tracta del Pla de Millora Urbana Barreres 2 que preveu la transformació d’una bona part de l’illa de cases formada pels carrers Barreres, Tahones, Sant Francesc, Pou i Muralla de Sant Francesc. El pla té una superfície de 2.150 m² i incorpora un total de 19 finques, de les quals 14 són de titularitat pública i 5 de titularitat privada. Pel que fa a les superfícies, el 52,2% és de propietat pública i el 47,8% de propietat privada. 

 

Els objectius d’aquest sector de transformació són els de guanyar espai per als vianants amb la creació d’una nova plaça connectada amb el carrer Barreres, a través del carrer del Pou i amb la Muralla, amb la creació d’un nou passatge. Per altra banda, el sector preveu una nova ordenació de l’edificació i la construcció d’un màxim de 285 habitatges dels quals un 30% han de ser de protecció pública. Per aquest motiu, és el sector prioritari a desenvolupar segons el Pla local d’habitatge aprovat el 2017. L’Ajuntament de Manresa ja ha entrat en converses amb els  propietaris privats per desenvolupar el sector.

 

A més la regidoria d’Urbanisme s’ha marcat com a objectiu iniciar de manera immediata la redacció del pla de millora urbana i, posteriorment, la redacció del projecte de reparcel·lació de tal manera que tots els documents urbanístics quedin aprovats enguany.

 

El sector preveu una nova ordenació i nova edificació, de fins a 60 habitatges dels quals un 30% seran de protecció oficial, i és una de les prioritats del Pla local d’habitatge.

Documents relacionats

  • imagen