Membres d’una cooperativa de Nicaragua visiten Manresa per posar en valor el comerç just de cafè

El cafè afecta la qualitat de vida de milers de camperols i pot protegir el medi ambient. Aquests conceptes els han explicat, desenvolupat i debatut Exolina Aldana i  Fayrin Enrique Suárez amb alumnes de l’escola d’Hosteleria de la Joviat i amb alumnat de 4art d’ESO Lluís de Peguera.

imagen

Exolina Aldana i  Fayrin Enrique Suárez , membres de la Cooperativa Augusto César Sandino de Nicaragua, han visitat Manresa en el marc de la celebració del Dia Internacional del Comerç Just per sensibilitzar sobre la situació dels productors de cafè i de com aquest producte tant quotidià pot fer diferent la vida de milers de camperols i, a més, protegir el medi ambient.

 

Durant la trobada els dos testimonis nicaragüencs han debatut els aspectes que hi ha darrera la producció de cafè amb alumnes de l’escola d’ Hosteleria de la Joviat i amb alumnat de 4art d’ESO Lluís de Peguera.        

 

El cafè és el segon producte, després del petroli, quan a nivell d’importació, això fa que la seva producció i comercialització impliqui i afecti la qualitat de vida de milers de persones. Per aquest motiu, els hàbits dels consumidors de cafè són importants, ja que de forma directa i indirecta incideixen en les condicions laborals i socials d’aquests treballadors.

 

L’ Exolina i el Fayrin han deixat durant unes setmanes els camps de cafè per sensibilitzar sobre la situació dels productors de cafè, convidats per la cooperativa Alternativa 3 de Terrassa que fa més de 25 anys que produeix, envasa i comercialitza productes de Comerç Just, entre ells el cafè.  Ells són un clar exemple de les oportunitats que obre el comerç just ja que ant l’Exolina com el  Fayrin han pogut estudiar més enllà de la primària i arribar a la Universitat gràcies a un programa de beques que impulsen les cooperatives de comerç just de Matagalpa (Nicaragua).

 

Aquesta és una pràctica molt important que incorpora el comerç just, ja que una part dels beneficis de la producció va sempre a projectes per a la comunitat, essencialment educatius i sanitaris. En el cas del comerç convencional de cafè, els beneficis no deixen d’enriquir a les multinacionals, mentre els productors i productores continuen tenint sous de misèria.

 

L’Exolina i el Fayrin han volgut retornar a la seva comunitat tot allò que els ha aportat el comerç just. D’una banda, l’Exolina és una de les poques dones que presideix una cooperativa de cafè. Des de la seva elecció, no ha deixat d’impulsar la igualtat de gènere i la promoció de les persones joves perquè tinguin oportunitats a la seva comunitat i no hagin de patir processos migratoris que no desitgen. D’altra banda, el Fayrin va poder cursar amb la beca estudis d’ enginyeria agrònoma i ara assessora i forma productors i productores de la cooperativa.

 

A més de garantir unes condicions de vida dignes als membres de la cooperativa, un altre gran repte que treballen és la cura del medi ambient i mantenir un model agrícola sostenible. Així, tota la producció és ecològica, sense usos de pesticides i químics, a més de mantenir una diversitat de productes que no esgoti la terra, sinó que permeti la renovació, prevenint la desforestació i el canvi climàtic.

 

Els beneficis de la cooperativa, que agrupa 85 famílies i que pertany a una confederació de cooperatives que arriba a 2.000 productors, són molts. Però també és cert que cal molt esforç per resistir els embats del comerç convencional que no aplica cap mesura mediambiental en la producció de cafè i que no deixa d’intentar apropiar-se de la terra dels petits productors i productores.


Parlant amb l’Exoliana i el Fayrin queda molt clar que no tots els cafès són iguals i  que els consumidors i consumidores optem amb la nostra compra per un model de comerç, per un model de món. Per això des de la Casa Flors Sirera us oferim més informació sobre comerç just i us convidem a conèixer el voluntariat que realitza l’Assoc Josep Ma Cunill pel comerç just per mantenir oberta una botiga de productes de comerç just a la nostra ciutat.

Documents relacionats

  • imagen