Més de 600 persones visiten els refugis antiaeris de la Guerra Civil

La primera de les Visites a la Manresa Desconeguda va fer un recorregut pels refugis de l'antic Parc de bombers, de la Plaça Sant Domènec i del Grup Escolar Renaixença. L’itinerari va comptar amb la presència d’historiadors especialistes que van oferir als assistents les explicacions pertinents en cadascun dels refugis.

imagen

Èxit de públic en la primera proposta de les Visites a la Manresa Desconeguda que sota el títol de Bombes abans de la fi de la Guerra Civil: fa 75 anys va aplegar més de 600 persones que van fer un circuit pels refugis antiaeris de l’antic Parc de bombers, de la Plaça Sant Domènec i del Grup Escolar Renaixença, aquest dimarts.

A més, els assistents van poder gaudir de les narracions que historiadors especialistes com, Joaquim Aloy, Josep Alert i Francesc Comas van oferir en cadascun dels habitacles. També s’ha de posar en relleu la tasca de suport feta pels voluntaris culturals en l'organització de les visites.

El refugi de l’antic Parc de bombers, el de la Plaça Sant Domènec i el del Grup Escolar Renaixença (que és el que es troba en més bon estat) són els tres que es conserven a Manresa i que estan protegits com a Béns culturals d'interès local pel Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Manresa (PEUPM).

El motiu de la inclusió d'aquesta visita dins el programa de Festa Major és la commemoració d’enguany dels 75 anys dels bombardejos de l'aviació franquista sobre la població civil de Manresa i l'entrada de les tropes sublevades a la fi de la Guerra Civil.

L'organització, que ha anat a càrrec de l'Ajuntament de Manresa, l'Associació Memòria i Història de Manresa, l'Arxiu Comarcal del Bages i el Museu Comarcal de Manresa, considera un èxit rotund la gran afluència de públic que palesa el gran interès que generen els temes relacionats amb la Guerra Civil.

També es valora que la Festa Major és una molt bona oportunitat per fer arribar el coneixement del patrimoni a tota la ciutadania ja que que es generen nous públics i s'augmenta molt la difusió, sobretot tenint en compte que hi va haver un a participació important de públic jove.

Els organitzadors també agraeixen la paciència del públic assistent que va haver de fer llargues cues per accedir als refugis.

Properes visites:

Dimecres 27 d’agost

La Vall del Paradís: el camí ignasià de la Creu del Tort a Sant Pau

Inici: a la Creu del Tort (carrer Nou de Santa Clara).
Final: capella de Sant Marc.
Durada: 1.50 minuts. Grups des de les 18.00h cada 20 minuts fins a les 19.30h.

S’aconsella portar calçat còmode, aigua i protecció per la calor.
En cas de pluja continuada la visita s’ajornarà al dimecres 3 de setembre

Organitzen: Ajuntament de Manresa, Arxiu Comarcal del Bages, Museu Comarcal de Manresa i Oficina de Turisme de Manresa.

Col·laboren: Amics de l’Art Romà ;nic, Amics de la Seu, Associació pel MCM, Centre d'Estudis del Bages, Santuari de la Cova

Dijous 28 d’agost

La Torre de Santa Caterina: una torre carlina en un paratge històric

Inici: plaça de la Reforma a les 18.00h
Final: plaça de la Reforma a les 20.00h

Recorregut en bici: 7,5 km aproximadament.

Es pot venir amb la pròpia bici o utilitzar-ne una de MBICI (per garantir la disponibilitat de bicicletes s’aconsella inscriure’s a mbici@mbici.cat o bé al 93 872 58 28 abans del dimarts 26 d’agost)

Recorregut a peu: 2,5 Km aproximadament.

S’aconsella portar calçat còmode, aigua i protecció per la calor.
En cas de pluja continuada la visita s’anul·larà.

Organitzen: Ajuntament de Manresa, Centre Excursionista de la Comarc a del Bages i MBICI.

Documents relacionats

  • imagen