140 persones vetllaran per la seguretat durant els actes centrals de la Festa Major de Manresa

El dispositiu inclou els serveis preventius sanitaris amb ambulàncies i personal de Creu Roja en la immensa majoria d’actes de la Festa Major on es preveu un mínim de risc per les persones (castellers, concerts, cercaviles, etc.), i molt especialment en els dos més concorreguts: el Castell de focs de diumenge, 31 d’agost, i el Correfoc de l’endemà, dilluns 1 de setembre.

imagen

La regidora de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Manresa, Olga Sánchez, i el cap de Protecció Civil, Xavier Jovés, han presentant aquest migdia el pla de seguretat de cara als actes centrals d’aquesta edició, especialment durant el Castell de focs i el Correfoc i per cobrir qualsevol emergència que es pugi produir.
 
També els ha acompanyat la tècnica de Socors i Emergències de Creu Roja, Montse Serra, que ha explicat les accions preventives que es porten a terme des de la seva entitat.

El servei de Protecció Civil municipal ha dissenyat un dispositiu d’emergències que comprèn el treball de 140 persones pertanyents a diferents organismes per garantir la seguretat dels actes que se celebraran durant la Festa Major de Manresa.

Aquest dispositiu inclou els serveis preventius sanitaris amb ambulàncies i personal de Creu Roja en la immensa majoria d’actes de la Festa Major on es preveu un mínim de risc per les persones (castellers, concerts, cercaviles, etc.), i molt especialment en els dos més concorreguts: el Castell de focs de diumenge, 31 d’agost, i el Correfoc de l’endemà, dilluns 1 de setembre.

La regidora de Seguretat Ciutadana ha explicat que “el consistori compta amb un pla d’emergències específic pels actes de pública concurrència (PEM Festa Major) que recull totes les activitats de risc de la festa en un sol pla, excepte el Castell de focs i el Correfoc, que tenen els seus plans particulars ja que són les activitats de més risc”.

Aquest pla, que va ser homologat per la Generalitat de Catalunya, s’ha revisat per incloure totes les modificacions i ampliar-lo amb els actes que son relativament nous o que es fan per primera vegada en aquesta edició de la Festa Major com la moscada infantil, la Fira Estelània, la cursa Dream Runners,....

Jovés ha comentat que “vista la bona valoració de l’any passat es seguirà amb la col·locació d’un barracó mòbil a la plaça Sant Domènec, deixada per l’empresa Cots i Claret, com a punt de referència d’atenció sanitària durant els dies de la Festa Major”.

Sánchez ha afirmat que en la reunió celebrada el dia 7 d’agost presidida per ella mateixa i participada per membres dels diferents organismes implicats en la Festa Major com: Mossos d’Esquadra, Policia Local de Manresa (enguany també hi ha intervingut la Policia Local de Sant fruitós), Guàrdia Civil, Bombers de la Generalitat, el SEM, Althaia, Creu Roja, Manteniment i Festes “es va constatar que les mesures establertes els últims anys continuen sent les adequades”.

Tanmateix es millora la cobertura sanitària del Correaigua i la Moscada Infantil, atès que aquest últim acte amplia el seu recorregut.

Castell de focs

Xavier Jovés ha explicat, en relació al Castell de focs, que “no es permetrà l’entrada a vehicles a partir de les 5 de la tarda al Parc de l’Agulla ni estacionar al parc, i tant els agents de les policies locals de Manresa i Sant Fruitós de Bages com els Mossos d’Esquadra de trànsit s’encarregaran de fer que es respecti aquesta prohibició. Així es facilita l’accés de vianants que accedeixin a peu i també disposar de vies d’evacuació expedites en cas de qualsevol incident”.

Jovés ha recordat que aquesta mesura “es va començar a adoptar l’any 1994 quan van have r-hi els incendis i el Castell de focs va estar a punt de suspendre’s. A partir d’aquell estiu es va poder comprovar que l’accessibilitat al parc havia millorat amb escreix i des de llavors s’ha anat aplicant cada any”.

En aquest sentit, tant la regidora de Seguretat Ciutadana com el responsable municipal de Protecció Civil han expressat la necessitat de conscienciar la gent de què si plou s’evitin les acumulacions de gent buscant un cobert. Donat el cas es comptarà amb el pavelló de la Salle per donar aixopluc si és necessari, sobretot pel que fa als infants.

L’Ajuntament aconsella que si les previsions climàtiques són dolentes és una bona opció dur un impermeable a la bossa o motxilla, “també és una bona idea portar una llanterna i roba i sabates còmodes”, ha esmentat Jovés.

Per tal d’accedir al Parc de l’Agulla des de l’Ajuntament es recomana utilitzar el transport públic de la ciutat. Per a tal cosa el diumenge el servei habitual de bus urbà en festiu (línies 6 i 7) veurà incrementada la seva freqüència amb autobusos cada 30 minuts i es perllongarà el seu horari fins a les 4 de la matinada de dilluns (Bus Nocturn).

Les parades més properes al Parc de l’Agulla són al final de la Avinguda dels Dolors (carrer Alcalde Prunés) i al carrer de Pau Casals.

Aquest any, atesa la bona rebuda de l’any passat, el servei de Bus Nocturn que ofereix l’ajuntament els dies 29, 30 i 31 d’agost i 1 de setembre (a partir de les 22:30 hores fins a les 4) tornarà a ser gratuït.

Per més informació d’horaris i parades del servei podeu consultar la web www.manresabus.com.

Es mantindrà l’operatiu format per Bombers, ADF Pla de Bages, Creu Roja Manresa, Mossos d’Esquadra i Policia Local de Manresa, coordinats per Protecció Civil des d’un centre de comandament avançat que s’instal·larà com cada any a l’interior del parc.

Igualment, la Policia Local de Sant Fruitós col·laborarà amb temes de trànsit a les zones del seu terme municipal i sobretot en preparar un camí per vianants des de la urbanització de Pineda de Bages fins el Parc de l’Agulla.

També hi haurà al Parc de l’Agulla una barca d’Aigües de Manresa amb socorrista aquàtic de Creu Roja.

Creu Roja de Manresa aportarà tres ambulàncies, voluntaris a peu dins el parc i s’instal·larà un hospital de campanya i un centre d’atenció sanitària per possible s cures en el mateix parc.

Gràcies a un conveni de col·laboració amb Althaia, Creu Roja tornarà a repartir polseres (amb el nom dels infants i dels pares) per poder identificar a tots els menors que accedeixin al parc en cas de pèrdua.

Finalment, es disposarà del nou camió de 5.000 litres cedit per l’Ajuntament de Manresa a la ADF Pla de Bages, tres vehicles 4x4 i uns 20 voluntaris de l’ADF, que cuidaran del risc d’incendi a la zona més propera al llançament de la pirotècnia.

També hi haurà un vehicle lleuger dels Bombers de la Generalitat, per donar suport a qualsevol incident.

Correfoc

El recorregut del Correfoc, com ha dit Jovés, segueix l’itinerari de l’any passat amb un canvi en el retorn a la Plaça Major. Una vegada feta la Moscada a la Plana de l’Om, es seguir&ag rave; pel carrer de les Piques, i carrer Fontanet per enllaçar al carrer Na Bastardes.

Comptarà amb els dispositius d’emergències dels últims anys perquè es consideren que són totalment adequats.

El centre mèdic avançat i el centre de comandament avançat des d’on Protecció Civil coordina tots els efectius es continuarà fent a la plaça Europa.

Althaia disposarà d’un metge i dos sanitaris en aquest lloc per cobrir totes les cures que no necessitin atenció hospitalària i també hi haurà a la Clínica Sant Josep un oftalmòleg de guàrdia fins la finalització del Correfoc per tractar les ferides als ulls. Igual que l’any passat, a més, s’instal·larà l’hospital de campanya de Protecció Civil del Bages.

Es mantenen les ambulà ;ncies a la plaça Creus, plaça Reforma, carrer Campanes, carrer Barreres, carrer Alfons XII i carrer sant Francesc per cobrir aquell sector del Correfoc.

Es manté la ubicació d’una ambulància al carrer del Born, una al carrer Santa Llúcia, una a la plaça del Carme i finalment, una al carrer Sobrerroca, retornant les vehicles a la plaça Europa una vegada cobert el seu sector per reforçar les situades al llarg del recorregut. En total hi hauran vuit ambulàncies i quaranta voluntaris de Creu Roja.

També es retorna a la seva posició inicial al carrer Alfons XII el vehicle d’aigua dels Bombers, continuant amb la presència de tres vehicles lleugers amb bombers i extintors a diferents places del trajecte. Igualment, se situarà un vehicle pick-up de Protecció Civil al final del Correfoc, amb personal de Bombers i Creu Roja, i amb equipament necessari per cobrir qualsevol incident que es trobi en el seu recorregut.

Finalment, des de Protecció Civil es remarca que és totalment necessari atendre les recomanacions fetes per els membres de seguretat de Xàldiga i dels diferents operatius que treballen al Correfoc per mantenir la seguretat dels participants.

Com ha manifestat el responsable municipal de Protecció Civil, “sobretot s’ha de vestir de forma adient, roba de cotó i portar el cap tapat, ja que en el Correfoc s’hi va a participar, no ha observar, si es vol mirar i portar els infants s’ha d’anar a la Mostra del Correfoc que no hi ha cap component de risc”.

L’Ajuntament de Manresa demana a totes les persones que gaudeixen dels actes de la Festa Major, la màxima col·laboració amb tots els dispositius de seguretat formats per personal dels Bombers de la Generalitat, Mossos d&rsquo ;esquadra, Policia Local de Manresa, Creu Roja de Manresa, SEM-Althaia, ADF Pla de Bages i Policia Local de Sant Fruitós, coordinats per Protecció Civil de Manresa.

Com a novetat d’aquest any, es facilitarà cartró als comerciants que tenen botigues al recorregut del Correfoc per tal que protegeixin els seus paradors (es podrà passar per l’Ajuntament a recollir-lo els dies 21, 28, i 29 d’agost de 10.00 a 13.00 h. Mes informació al telèfon: 660015455.

Consells preventius

Per la seva banda, Creu Roja ha publicat en la seva web una sèrie de consells per gaudir de la festa sense riscs, especialment durant el castell de focs i el Correfoc: http://www.creurojamanresa.org/festa-major-manresa-2014/, així ho ha manifestat Montse Serra que també a ressaltat les accions preventives que s’han dut a terme com la sessió de formació dimarts passat al personal de les barres sobre com tractar casos d’abús de drogues i alcohol i també de primers auxilis.

Aquests consells i recomanacions que es reparteixen en tres apartats: per gaudir de la festa, el Castell de focs i el Correfoc, s’han editat en format postal i DIN A4 i s’han difós mitjançant les xarxes socials i també s’han penjat en llocs clau del recorregut i barres de Festa Major.

La tècnica de Creu Roja també ha remarcat “el projecte Som.nit que posarà estands a la nit en dos espais, el divendres, dissabte i diumenge a la plana de l’Om i el dilluns al carrer Sant Miquel amb personal que podran donar consells sobre drogues, repartiran preservatius i donaran aigua i també disposaran d’un alcoholímetre”.

El consistori manresà i nsisteix en la importància de seguir les seves recomanacions especialment durant els actes centrals del Castell de Focs i el Correfoc i ha conscienciar als participants de la festa, sobretot als joves, que es pot gaudir d’una Festa Major sense veure alcohol.

La regidora Sánchez ha destacat la referència feta al programa de la festa major per Natxo Tarrés del grup Gossos que la qual dóna consells per gaudir de la festa amb seny i recomana que “no deixis que una nit d’excés t’amargui la vida”. La regidora de Seguretat Ciutadana va recalcat “que ens he sembla un consell molt adient per poder gaudir de la festa major amb alegria i civisme”.

Documents relacionats

  • imagen