L'Ajuntament de Manresa afirma que l'elevada participació demostra l'èxit de la Festa Major 2014

La nombrosa assistència de públic a activitats com el Tap’Antic, el concert de Gossos, la FM 3.0, les Visites a la Manresa Desconeguda, el actes del Tricentenari, el Castell de focs o el Correfoc avalen l’encert d’un programa festiu amb actes per a tot tipus de públic.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha manifestat avui que la nombrosa assistència de públic a la majoria dels actes és la nota més destacada de la Festa Major 2014, que s’ha desenvolupat amb normalitat i sense incidents remarcables i que, com en les darreres edicions, ha ofert un programa ric i divers amb actes per a tot tipus de públic. Aquesta elevada participació, doncs, demostra l’èxit de convocatòria d’aquesta edició de la festa.

“Un model de festa que funciona, que s’ha consolidat plenament, que cal donar-lo a conèixer molt més i projectar-lo cap enfora”. Aquest ha estat el principal de missatge que ha traslladat l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en la roda de premsa de balanç de la Festa Major 2014 que s’ha fet aquest migdia i que ha comptat també amb la presència també del regidor de Cultura, Joan Calmet, i del coordinador de l’entitat l’Associació Manresa de Festa, Joan Orriols.

Junyent ha destacat que la Festa Major de Manresa “té un model propi que compta amb el suport de la ciutadania la qual respon massivament als actes organitzats”. L’alcalde ha volgut recordar el que ja va expressar durant la seva intervenció durant el pregó de la dissenyadora manresana Miriam Ponsa en el sentit que cal treballar de forma conjunta per “projectar cap enfora tot allò que Manresa i els manresans poden oferir 
com és el cas de la nostra Festa Major”. 

L’alcalde ha manifestat que malgrat “l’èxit d’una festa on tothom hi té cabuda. Cal recordar que l’oferta festiva ésta oberta a continuar evolucionant i a anar millorant el model de cara a edicions futures”. Finalment, l’alcalde ha tingut paraules d’agraïment pel treball realitzat pels “professionals, tècnics, Associació Manresa de Festa, entitats, patrocinadors i mitjans de comunicació, sense els quals no seria possible fer aquest balanç positiu”.

Un model consolidat per a tots els públics

En el mateix sentit que l’alcalde s’ha expressat el regidor de Cultura, Joan Calmet, el qual ha valorat de forma “molt positiva” la celebració d’aquesta edició de la festa. Calmet ha recalcat que la Festa Major té una programació “molt consolidada, amb un actes indiscutibles que són els pals de paller, però sobretot perquè té la voluntat d’arribar a tothom, des dels infants als avis, que sigui una festa adreçada a tots els segments d’edat i que ningú no quedi exclòs”.

El regidor de Cultura ha destacat també el concepte de la “gratuïtat, una gratuïtat que fa que la gent es faci seva la festa”. En aquest sentit Calmet ha agraït el suport econòmic dels patrocinadors que ha permès superar molt lleugerament el pressupost de l’any passat. “ En aquests moments els patrocinadors hi aporten el 35% del pressupost”. ha dit.

Un altre dels aspectes que ha volgut ressaltar el regidor de Cultura ha estat el treball realitzat per l’Ajuntament per la millora del civisme. “Si bé sabem que no és un tema fàcil, hem fet una aposta clara ple civisme. Des de l’organització s’han posat més mitjans, més cabines higièniques i amb major freqüència de neteja i més punts il·luminats. En definitiva més accions de neteja i més contundents”.

Buscar noves millores de cara a l’any vinent

Al seu torn, Joan Orriols també ha fet una “lectura positiva” d’aquesta edició i ja ha avançat que l’obligació de l’Associació Manresa de Festa “és treballar de cara a l’any que ve per donar una altra volta de clau que aporti idees noves per continuar millorant la programació i fer-la més atractiva”.

El coordinador de l’Associació Manresa de Festa ha donat suport a les paraules de l’alcalde en el sentit que cal “projectar molt més la Festa Major de Manresa perquè sigui un referent” i ha posat l’exemple del Correfoc que “no és gaire conegut a fora de la ciutat, quan hauria de ser un referent en el calendari festiu de Catalunya i amb una marca pròpia, ja que és, sens dubte, dels més potents del país” .

Per acabar, Orriols ha volgut agrair la col·laboració de tothom durant la festa i ha tornat a valorar treball de les entitats “que són un autèntic tresor de la ciutat”.

Aspectes més remarcables d’aquesta edició

E
ls aspectes més remarcables d’aquesta edició de la Festa Major de Manresa han estat:

El tancament de la Muralla: És el tercer any consecutiu que s’organitza i ha acabat de consolidar el circuit Passeig, Plaça Sant Domènec, Plana de l’Om, Plaça Europa, Plaça Major.

L’aposta per noves col·laboracions per incrementar la qualitat i quantitat de les activitats festives:

- Sítríc: Els concerts de Joana Serrat, Enric Montefusco, cantant i fundador del grup Standstill ; i Raydibaum, va tenir una bona acceptació per part del públic. En aquesta activitat es va col•laborar amb Raons de Pes, Itaca i Som Produccions

- La Seu a la Fresca: Referma l’èxit dels concerts tranquils amb tast de vi i montaditos al Parc de la Seu, en col·laboració amb La Peixera.

- Shake That: Amb el Holi Festival i la festa de pintura i colors, converteixen la Plaça Europa en un espai juvenil de referència, que el dia anterior havia tingut el grup Buhos com a protagonista.

- Festival de Blues: La recuperació del Festival de Blues, en col•laboració amb El Sielu. Desprès d’un any de parèntesi, el festival de blues va tenir una bona acollida de públic, superant les expectatives inicials.

- FM 3.0: La música electrònica va fer vibrar la Plaça Sant Domènec gràcies la col·laboració el col·lectiu Manrusiònica,.

El concert de Gossos a la Plaça Sant Domènec ha estat el més multitudinari dels múltiples i variats concerts que ha inclòs el programa de la Festa Major d’enguany, que ha tornat a oferir un conjunt d’activitats musicals molt destacades.

La nova convocatòria gastronòmica del Tap’Antic, amb la participació de 21 locals del centre històric de la ciutat, va superar totes les previsions amb uns resultats que milloren notablement els de la Festa Major anterior ja que es van arribr a servir en alguns locals fins a 550 racions.

Les activitats vinculades a la commemoració del Tricentenari del 1714 també han tingut una molt bona acollida, tant l’espectacle “1714, diari d’una esperança” com la recreació de l’incendi de la Seu, i la presència de la imatgeria de Barcelona al costat de la imatgeria de la nostra ciutat també va donar molt relleu al seguici i a la ballada de diumenge.

Les tres Visites a la Manresa Desconeguda programades han registrat xifres molt significatives de participació i aquest fet demostra que la Festa Major és una molt bona oportunitat per fer arribar el coneixement del patrimoni a tota la ciutadania, de manera que es generen nous públics i s'augmenta molt la difusió, sobretot tenint en compte que hi ha una participació important de públic jove.

La primera, “Bombes abans de la fi de la Guerra Civil: fa 75 anys”, la van seguir més de 650 persones. La segona, “La Vall del Paradís: el camí ignasià de la Creu del Tort a Sant Pau”, 280 persones. I la tercera, “La Torre de Santa Caterina: una torre carlina en un paratge històric”, 270 persones (220 a peu i 50 en bicicleta).

La Festa Major ha mantingut aquest any el seu esperit solidari amb la cursa Dream Runners, que amb la participació de més de 350 corredors ha permès recaptar 3.000 euros per a cooperació i entitats locals.

La cultura popular contínua sent un dels eixos bàsics de la Festa Major amb les actuacions de la colla castellera tirallongues –amb una diada castellera amb la càrrega i descàrrega del 3 de 7, el 4 de 7 amb agulla i el 5 de 7- dels esbarts dansaires, la cercavila, l’acte d’elecció de la Pubilla i Hereu de la ciutat, la ballada de sardanes, el seguici de Festa Major....i un llarg etcètera d’activitats.

De l’aigua al foc. La Festa Major, com és tradicional, ha començat amb el Correaigua amb 60.000 litres d’aigua per remullar els assistents i ha acabat amb el Correfoc. Un Correfoc multitudinari i amb menys assistències mèd iques que anys anterior (73 en aquesta edició , amb 5 trasllats a centres mèdics de la ciutat). La Mostra del Correfoc i el Castell de focs, que és l’acte amb més assistència de la Festa Major, són d’altres cites ineludibles en el programa d’actes.

Pel que fa al programa, no podem oblidar el gruix d’actes de la Festa Major Infantil, en el marc de la qual aquest any es va batejar la nova “petita Mulassa”. En general els actes han tingut molta assistència, especialment aquells vinculats al món del circ. També va omplir els Jardins del Casino la sessió de cinema a la fresca. El Picapoll s’ha passejat per les activitats de la Festa Major Infantil preparant-se per celebrar el seu 15è aniversari en la propera edició.

La neteja de la via pública i l’augment del nombre de cabines sanitàries, amb la col·locació de lavabos químics, ha estat una de les prioritats a l’hora de plantejar l’organització de la Festa Major. Malgrat les dificultats econòmiques, s’han fet més esforços i s’han incrementat el nombre de cabines sanitàries i s’ha mantingut la doble neteja en les cabines situades en els espais més cèntrics.

L’Ajuntament seguirà treballant per millorar el civisme i evitar que unes conductes minoritàries puguin malmetre la imatge d’una festa que s’ha viscut majoritàriament amb respecte i sense incidents remarcables.

Un altre dels aspectes destacats ha estat l’èxit de l‘estrena del nou canal de comunicació via WhatsApp per la Festa Major, un sistema que permetia l’usuari -enviant la paraula clau “Festa Major” al número 608 33 60 60- rebre informació sobre la programació de la festa. Des de la seva estrena el dia 20 d’agost es van rebre 2.066 consultes. Els dies de major activitat van ser el dia 22 d’agost -un dia abans de la festa- que es van rebre 343 consultes; i el dia 23 d’agost, que se’n van rebre 214.

El pressupost
de la Festa Major de Manresa d’enguany ha estat de 135.000 euros. D’aquest import 87.000 euros corresponen a despeses directes que es fan des de l’Ajuntament. Els 48.000 euros restants provenen d’ingressos acon seguits per l’Associació Manresa de Festa, majoritàriament sponsors que col·laboren en les activitats festives. Concretament, les aportacions dels sponsors sumen el 35,5% del pressupost d’aquesta Festa Major.

Documents relacionats

  • imagen