Manresa rebrà ponents de luxe en la 28a edició de les Jornades de Medicina, Esport i Salut

L’Ajuntament de Manresa, la Fundació Althaia i la FUB (UVic-UCC) ja tenen a punt una nova edició amb ponents de reconegut prestigi en el món de la medicina i l’entrenament esportiu. Les jornades se celebraran els dies 25 i 26 d’octubre a les instal·lacions de l’Ateneu les Bases i la FUB.

imagen

Manresa tornarà a ser aquest mes d’octubre la ciutat de referència de la medicina esportiva i per conèixer alguns dels principals temes d’interès a l’entorn del binomi salut i esport. I ho serà els propers dies 25 i 26 d’octubre de la mà de les Jornades de Medicina, Esport i Salut Esport del Bages, que enguany celebra la seva 28a edició a les instal·lacions de l’Ateneu les Bases, FUB i FUB-2 (UVic-UCC).

 

La nova edició de les jornades ha estat presentada avui pel regidor d’Esports de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta; l’adjunt a la Direcció General d'Althaia, Albert Estiarte; el representant del comitè científic organitzador, Agustí Serra;  i la representant de la FUB (UVic-UCC), Olga Borao. 

 

El certamen tornarà a oferir una programació teòrica i pràctica de primer nivell i amb la participació de ponents de reconegut prestigi en el món de la medicina i l’entrenament  esportiu. Les jornades s’adrecen principalment a metges de l’esport, personal d’infermeria, fisioterapeutes, podòlegs, llicenciats i estudiants d’educació física i ciències de la salut, entrenadors i aficionats a l’esport en general.

 

Jordi Serracanta ha agraït el treball de la comissió organitzadora “no només per aquesta edició tant potent que ens han  preparat, sinó al llarg de tant anys, amb la mateixa il·lusió i la mateixa capacitat de reinventar-se i innovar el programa”. El regidor d’Esports ha subratllat que les Jornades “contribueixen a reforçar el concepte de capitalitat esportiva de Manresa”.

 

Albert Estiarte també ha posat en valor el compromís de la Fundació Althaia amb les Jornades durant 28 edicions i ha recordat “la primera de les jornades, celebrades ara fa 30 anys a les dependències de l’antic Centre Hospitalari”. L’adjunt a la Direcció General d'Althaia ha manifestat també que l'èxit d’aquest esdeveniment consisteix no només en convidar persones de renom i referència en el món de l’esport sinó també “per posar sobre la taula un temari polivalent, atractiu i, especialment que sigui vigent”.

 

 

La FUB se suma a les jornades i es reforça el concepte de Salut

 

Un de les novetats d’aquesta edició és el canvi de títol que dona nom a les Jornades, ja  que a les paraules Medicina i Esport, s’ha afegit  la paraula Salut (Jornades de Medicina, Esport i Salut), una declaració d’intencions clara per part del Comitè Organitzador amb l’objectiu  d’ampliar l’espectre de continguts que inclouen les activitats previstes.

 

Un altre de les novetats és la incorporació de la FUB (UVic-UCC) en el comitè científic organitzador de les Jornades, que pretén injectar saba nova en l’equip de les Jornades; i la reducció de les tres activitats de tres a dos dies, per alliberar el dissabte per a molts convidats de fora de Manresa.

 

La professora de l’UViC i fisoterapeuta Olga Borao ha donat les gràcies per poder participar en les activitats de les Jornades , “on moltes de les activitats se celebraran a les instal·lacions de la FUB i obertes a la població universitària”:  “En aquestes jornades” –ha dit-  “visualitzem  i reforcem molt més el concepte de Salut, si bé aquest concepte sempre hi estat present”. En el mateix sentit, s’ha expressat Agustí Serra, el qual ha afirmat que “no hi ha esport sense salut”.

 

Convidats de renom en l’esport d’alt rendiment

 

El membre del comité científic organitzador, Agustí Serra, ha anat detallant una programació “molt potent, amb una excel·lent representació de l’esport d’alt rendiment i amb temes de rebiosa actualitat” i en aquesta edició “reforçant el temes d’interès d’esports com són el tennis i el  ciclisme”. Així mateix, ha subratllat que en quan als participants en les ponències "hem buscat la màxima parietat home-dona".


En aquesta edició hi tornarà a haver una participació de ponents de prestigi professional com el doctor Xavier Mir, metge del Campionat del Món Moto GP i considerat el millor traumatòleg de l’estat segons la revista Forbes; l’entrenador de tennis Toni Nadal; la waterpolista olímpica Anni Espar, o el periodista Antoni Bassas, entre d’altres convidats de renom.

 

El dijous 25 d es durà a terme els cursos d'acreditació i refresc en l'ús dels desfibril·ladors automàtics (DEA).

 

El divendres 26, de 10 a 14h del matí, tindrà lloc el Curs d’Eletrocardiograma de l’Esportista, a càrrec de Gonzalo Grazzioli, metge cardiòleg i consultor mèdic de la Secretaria General de l’Esport. Aquesta sessió, consensuada amb el Servei de Medicina de l’Esport de la Secretaria General de l’Esport,  està destinat a un públic més especialitzat,  ja que el públic diana és el personal mèdic dels centres de medicina acreditats a la SGE sense perjudici que tot el personal mèdic vinculat al mon hospitalari del nostre entorn es pugui beneficiar de la proposta.

 

El mateix divendres, en horari de tarda es faran 5 tallers teoricopràctics gairebé simultanis de diferents de diferent etiologia: fisioteràpia, entrenament, alimentació i coaching, amb l’objectiu que els professionals del món de l’esport i la salut puguin gaudir de recomanacions de màxima aplicació diària;  amb temes com  la  “Innovació i motivació pel canvi a l’esport”; “L’exercici terapèutic en la rehabilitació d’un malalt cardíac”; “El procés biomecànic a la bicicleta. Clau per al rendiment òptim”; “Innovació i alimentació. De la teoria a la pràctica”; “El mal d’esquena. Pautes per a una correcta exploració de columna”.  

 

La jornada de divendres finalitzarà amb una excepcional taula rodona –de les millors de la història de les Jornades- a la sala d’actes de la FUB, de 18 a 19.45h, titulada “On som i on anem en l’esport d’Alt Nivell”, amb la participació del Josep Antoni Gutiérrez, metge d’handbol del Barça; Antoni Bassas, reconegut periodista català; Anni Espar, campiona mundial i subcampiona olímpica de waterpolo del CN Sabadell, i considerada entre les 3 millors jugadores del món;   Xavier Mir, cap de  la Unidat de Cirugía de Mà i Microcirugía del Departament de Traumatologia i Cirugía Ortopèdica del H. Universitario Dexeus, Icatme; l’entrenador Toni Nadal –fins l’any passat entrenador de Rafael Nadal: i Mireia Porta; nutricionista clínica esportiva i professora associada a la UAB.

 

Com sempre en les últimes 27 edicions de les Jornades, el comitè científic-organitzador ha intentat presentar un programa variat i de màxim nivell on es barregin aspectes científics plantejats en les conferències i aspectes de màxima aplicació pràctica vinculats als tallers atès que un volum important dels assistents són estudiants i post graduats en ciències de la salut.

 

Des de la Regidoria d’Esports s’ha enviat a tots els clubs esportius de la ciutat una invitació per ajudar en la formació dels seus tècnics que esperem tingui una bona acollida entre les entitats de la ciutat.


Les persones interessades a rebre més informació i inscriure’s ho poden fer a través del web www.jmebages.cat o per telèfon 93 878 23 00 ext. 12212, de dilluns a divendres de 8.30 a 14.30h; o enviar un correu electrònic a mmartinez@ajmanresa.cat

 

 

 

Documents relacionats

  • imagen