L´Ajuntament, Òmnium i l´ANC presenten els actes dels dies 10 i 11 de setembre per celebrar la Diada del Tricentenari a Manresa

L'Ajuntament de Manresa celebrarà dos actes: el primer tindrà lloc el 10 de setembre, a les 19.30h, amb la participació de diversos grups municipals; i el segon es farà l'endemà, a les 11 del matí, a la plaça Onze de Setembre. 

imagen

L’Ajuntament de Manresa, Òmnium i l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) han explicat avui els actes commemoratius que tindran lloc  els dies 10 i 11 de setembre a la ciutat per celebrar la Diada Nacional de Catalunya, que enguany coincideix amb la commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió.

El consistori ha organitzat dos actes, com l’any passat i tal com va acordar el Ple Municipal el 18 de juliol de 2013, d’acord amb el fet que Manresa forma part de l’Associació de Municipis perla Independència (AMI).

Jordi Serracanta, regidor i representant de l'Ajuntament de Manresa a l'AMI, ha explicat que el primer acte es farà al Saló de Sessions el 10 de setembre, a les 19.30, amb la intervenció dels representants dels grups municipals. A més, l’historiador Francesc Serra i Sellarés glossarà la significació de la Diada Nacional en l’any del Tricentenaridel 1714. ’alcalde de Manresa, Valentí Junyent conduirà i clourà l’acte; i la interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya Els Segadors, per part dels Cantaires de la Capella de Música de la Seu i de la Coral Font del Fil, hi posarà el punt i final.

Pel que fa al segon acte commemoratiu, tindrà lloc l’endemà, dijous, a la plaça Onze de Setembre, a les 11 del matí. Serracanta ha apuntat que “tindrà un to més reivindicatiu atès el procés que viu el país”. Hi haurà parlaments de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent i  del coordinador de la permanent del Consell de Ciutat, Lluís Guerrero, que glosarà la diada com a data que ha de mobilitzar els ciutadans de cara al futur. Tot seguit, el científic Pere Joan Cardona llegirà el manifest que impulsa l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) per donar suport a la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya i a la consulta del dret a decidir perquè les entitats que ho vulguin s’hi adhereixin.

L’alcalde de Manresa, els representants dels grups municipals, l’hereu i la pubilla i les entitats faran l'ofrena floral i lliuraran el Manifest d’Adhesió pel Dret a Decidir al representant del Pacte del Bages pel Dret a Decidir, Josep Heras. L'Ajuntament s’afegirà a les adhesions tal com va aprovar el Ple de Manresa el 20 de març d’aquest any. Les adhesions es guardaran al consistori que les posarà disposició del Parlament de Catalunya com a mostra del suport al procés per part de la societat civil, les entitats i els responsables polítics. En aquest sentit, Serracanta ha demanat la màxima participació ciutadana als actes convocats atenent a l'excepcionalitat del moment que viu el país, i també ha comentat que tant l’alcalde com membres del govern municipal participaran a la “V” que l’ANC i Omnium organitzen a Barcelona dijous a la tarda.

L’acte de la plaça Onze de Setembre, conduit per Pilar Goñi, del grup Taelus, clourà amb el ball de sardanes i una foto de grup. Per garantir una bona organització, les entitats que vulguin fer una ofrena floral i/o lliurar el Manifest pel dret a decidir ho han de comunicar abans del 9 de setembre a l’ajuntament de Manresa al telèfon 93 878 23 13.

La sisena Marxa de Torxes per la Independència

Amb motiu de la diada, Manresa acollirà també la sisena edició de la Marxa de Torxes perla Independència, organitzada per la Comissió 11 de Setembre, formada per l’ANC, Òmnium Cultural i la Fundació Independència i Progrés. La marxa sortirà de la plaça de Crist Rei a dos quarts de 9 del vespre i acabarà a la plaça Major.

El recorregut passarà pel Passeig Pere III, plaça Sant Domènec, carrer del Born, Plana de l’Om i carrer de Sant Miquel. A la plaça Major l’actriu Mont Plans llegirà el manifest unitari i Toni Comín, professor de ciències socials i exdiputat socialista, serà l’encarregat de fer el parlament. 

Jaume Puig i Marta Torra, president i secretària d’Òmnium respectivament, han explicat, a la roda de premsa, que aquest any hi haurà un rècord de marxes a la comarca del Bages, amb 16 poblacions: Artés, Avinyó, Balsareny, Callús, Castellbell i el Vilar, Castellnou de Bages, Monistrol de Montserrat, Navarcles, Navàs, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Vicenç de Castellet, Santpedor, Santa Maria d’Oló i l’Estany.

Puig ha destacat que la marxa tindrà aquest any una àmplia representació de la cultura popular: grups escoltes, la colla castellera Tirallongues, els bastoners de Manrússia van del Pal, els Miquelets de Catalunya, els Tabalers de Xàldiga i l’acompanyament musical de grallers i acordionistes.

Campanya "Ara és l’hora"

Enguany, la marxa forma part dels actes de la campanya "Ara és l’hora", engegada per l’ANC i Òmnium i per aquest motiu la torxa valdrà 4€, un euro més que els anys anteriors i que es destinarà a finançar la campanya, juntament amb els ingressos obtinguts de les 1.200 samarretes de la “V” que ja s’han venut a Manresa. Els responsables d’Òmnium han apuntat que “hi ha 9 organitzacions inscrites al manifest” i han convidat a tothom, “persones, grups i entitats” a adherir-s’hi “per deixar clar que és una voluntat massiva de la societat civil i que hi ha unitat d’acció”.

El representat de l’ANC a Manresa, Josep Heras, ha manifestat que l’objectiu fonamental de la campanya "Ara és l’hora" és "arribar als 500.000 indecisos que hi ha ara mateix a Catalunya i aconseguir que el seu vot sigui favorable a la independència, de cara a la consulta del 9 de novembre". Heras ha dit que “es faran 6 o 7 accions setmanals a nivell comarcal, que són 200 accions al llarg dels 2 mesos amb el mateix objectiu” i abans del 9-N es vol organitzar “un gran acte massiu i participatiu a Manresa”.

Pel que fa a l’assistència dels manresans a la concentració en forma de “V”, ja hi ha 700 inscrits per anar a Barcelona en bus i 600 per anar-hi en tren. El responsable d’ANC al Bages també ha volgut informar als participants que les hores recomanades per agafar els trens dels Ferrocarrils de la Generalitat són les 13.19, 13.39, 14.19 i 14.39h. Aquests tindran el doble de vagons dels que tenen normalment. Pel que fa als busos, sortiran a partir de dos quarts de 2 del migdia. En tots dos casos, però, ha animat a anar-hi amb la màxima antel·lació possible per evitar esperes i embussos.

Documents relacionats

  • imagen