L’Ajuntament de Manresa promou l’obra de teatre 'Casa', una reflexió sobre les causes de refugi

“Casa” és la creació escènica resultant d’un curs de teatre social dut a terme amb setze joves de 16 i 17 anys de la comarca del Garraf que es podrà veure dissabte al teatre dels Carlins a les 17.30 h. L’entrada és gratuïta i al finalitzar la representació s’obrirà un debat entorn de l’obra i la situació dels refugiats.

imagen

El proper dissabte, 20 d’octubre a les 17.30 hores, tindrà lloc al teatre dels Carlins l’obra social “Casa”. La representació, que és gratuïta, arriba a la capital del Bages en el marc d’una iniciativa conjunta entre els Programes de Joventut, Cooperació, Inclusió Social i la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Manresa.

 

L’obra s’endinsa dins el drama dels refugiats i explora la problemàtica des de diferents perspectives, les creences infantils enfrontades amb la realitat, les  migracions, la doble moral de la fortalesa Europa, els diferents posicionaments enfront els refugiats entre els membres d’una família, el testimoni d’una jove refugiada, la natura i el canvi climàtic com a nou desencadenant de migracions, el tràfic lucratiu d’armes i la deshumanització de les persones refugiades.

 

Així, “Casa” és sinònim de llar, l’espai on habiten les persones, i al qual tenen el sentiment de pertinença. Què empeny a milions de persones a fugir de casa seva i jugar-se la vida per a buscar una nova llar?

 

Al finalitzar la representació s’obrirà un debat-fòrum que s’iniciarà amb representants de la xarxa d’entitats culturals, juvenils i de suport a les persones refugiades i obert a tot el públic, per tal de parlar de l’obra  i incidir en la reflexió i sensibilització de les persones joves i adultes en la situació  dels refugiats, així com apropar la realitat que viuen dia a dia aquestes persones.

 

Antecedents

 

Des de l’Ajuntament de Manresa es valora la importància del teatre social com a eina de transformació social, i des de fa uns anys, diferents regidories i entitats sumen esforços per tal de poder oferir a la ciutat un espai per al teatre social. Concretament aquesta tasca es va iniciar el novembre de 2016 amb la presentació de l’obra de teatre MURS, al teatre Carlins, la qual va tenir molt bona acollida per diferents entitats de la ciutat, especialment les entitats de lleure.

 

Posteriorment, recollint les propostes de les persones que van participar de l’obra, es va programar el novembre de 2017 al Casal de les Escodines la primera jornada d’arts escèniques i inclusió social, amb la voluntat d’oferir un espai de debat i reflexió pels professionals que es dediquen al treball amb diferents col·lectius i entitats de joves, dones, persones amb capacitats diferents i de cultura de la pau.

 

Aquest espai va servir també per conèixer experiències d’altres municipis, així com també fer una aproximació a les diferents tècniques i metodologies del teatre social. I va incloure l’espectacle de dansa teatre “Quebradas e imperfectes” de Colectivo el Brote, una aproximació dansada al món de la diversitat funcional.

 

Documents relacionats

  • imagen