L'exposició 'Els altres Noucentistes' engega el recorregut a Manresa

L’exposició itinerant de la Diputació de Barcelona es podrà veure fins el proper 19 d’octubre al Museu Comarcal de Manresa i l’objectiu de redescobrir el Noucentisme, un corrent artístic iniciat a Catalunya a principis del segle XX. 

imagen

El Museu Comarcal de Manresa ha inaugurat avui, a les 19h, l’exposició itinerant de la Diputació de Barcelona “Els Altres Noucentistes” que farà estada a Manresa fins el proper 19 d’octubre. La capital del Bages és la primera de les ciutats en acollir l’exposició, que després es podrà veure a Sant Cugat, Mollet, Sabadell, Caldes de Montbui, Vilafranca i Canet de Mar. 

Han intervingut a l’acte l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, el tinent d’alcalde delegat de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, la coordinadora de Cultura de la Diputació de Barcelona, Marta Alòs, el director del Museu de Cerdanyola i comissari de l'exposició, Txema Romero, i el director del Museu Comarcal de Manresa, Francesc Vilà.
La mostra té com a objectiu fonamental mostrar i reinterpretar el corrent artístic del Noucentisme, desplegat a Catalunya a començaments del segle XX, i fer-ho a través d'obres que habitualment no s'han utilitzat com a exemple d'aquest moviment artístic.

Joan Calmet ha posat de relleu la importància de l’exposició atès que “el noucentisme ha passat desapercebut al nostre país tot i coincidir amb una època molt important en la formació política i cultural de Catalunya”. A més, ha volgut recordar que l’exposició “forma part de les 11 que es van programar dins dels actes de la Festa Major d’aquest any i que suma el seu gra de sorra a la programació complerta d’exposicions, amb propostes de qualitat, de disciplines i temàtiques variades i inaugurades en diversos llocs de la ciutat”.
Valentí Junyent ha agraït a la diputació de Barcelona fer possible les exposicions itinerants que ha posat en marxa i ha remarcat “la importància de saber posar en valor el que tenim i la vegada el fet de preservar la memòria”. Ha enumerat “la memòria individual, la col·lectiva o social, la política i la cultural, i d’aquesta darrera –ha dit- sovint no li fem justícia i cal reivinidcar-la.”

Marta Alòs, al seu torn, ha fet èmfasi en el fet que “el noucentisme forma part de la cultura catalana que no es coneix, té una importància política i ideològica molt important: es deixa de parlar de regió d’Espanya i es parla de comunitat autònoma”.

Francesc Vilà ha destacat la bona entesa amb la Diputació de Barcelona i la oportunitat de vincular l’exposició amb d’altres que el Museu Comarcal estava duent a Terme com la del pintor noucentista manresà Lluís Uró.
Per últim Txema Romero ha guiat els assistents pel recorregut de l’exposició, de la que ha apuntat “té la voluntat de demostrar i posar de manifest el fons documental que els museus guarden als magatzems i alhora demostrar que la història també es pot explicar des dels museus petits”. A més, ha posat l’accent en el fet que “quan a Europa els països buscaven vincular un moviment cultural al projecte de país, Catalunya va ser el cas més reeixit i qui millor ho va aconseguir”. En el cas català es posava l’accent en la idea de modernitat, d’europeïtzació d’alfabetització i cultura com a projecte de progrés.

L’exposició

L'exposició té un fil conductor temàtic que permet agrupar les obres en cinc grans àmbits: La Mancomunitat i el Noucentisme; el territori i la gent; l'exaltació dels oficis artístics; la impremta com a bell art i la modernitat. En aquest recorregut pel Noucentisme es poden veure obres procedents del fons del Museu d'Art de Sabadell; de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú; del Museu Abelló. Fundació Municipal d'Art, de Mollet; de Thermalia. Museu de Caldes de Montbui; de la Fundació Palau. Centre d'Art, de Caldes d'Estrac; de Vinseum. Museu de les Cultures del Vi, de Vilafranca;, del Museu del Tapís Contemporani de Sant Cugat; i sobretot del Museu d'Art de Cerdanyola, on la mostra va iniciar el seu recorregut. 

Txema Romero ha remarcat el fet que l’exposició està pensada perquè hi assisteixi tothom: “Hi ha explicacions en braille, hi ha codis QR que des de la tablet o el telèfon et duen a vídeos de Youtube amb audiodescripció” i té presència a les xarxes, per exemple amb l’aplicació d’Instagram.

Posar en valors els autors noucentistes que es conserven al Museu Comarcal 

Amb motiu d’aquesta exposició es considera que és un bon moment per revisitar les obres i autors del noucentisme que es conserven al Museu Comarcal, amb un esment especial per a Alfred Figueres, pintor bagenc d'important trajectòria des dels anys 20 del segle passat i que està molt ben representat a les sales d'exposició permanent; i per a Lluís Uró, artista manresà mort durant la Guerra Civil i del qual actualment es pot gaudir al museu d'una exposició de bona part de la seva obra gràcies a la col·laboració del Cercle Artístic de Manresa i de la família de l'autor i d'alguna aportació particular (així com de fons del Museu mateix). 

A banda d’aquests, cal esmentar també el pintor de Sabadell Antoni Vila Arrufat o la pintora manresana Maria Noguera, ambdós ben representats a les sales del museu amb obres dels anys 20 del s. XX. 

L'exposició “Els Altres Noucentistes” es completarà amb una petita projecció d'imatges d'edificis noucentistes de la ciutat que acabarà de completar i remarcar la presència d'aquest corrent estètic i cívic a Manresa que de vegades ens ha quedat una mica oblidat. 

Documents relacionats

  • imagen