Manresa s’adhereix de nou a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

En aquesta edició, la regidoria de Qualitat Urbana i Serveis de l’Ajuntament de Manresa ha organitzat una taller de sensibilització contra el malbaratament alimentari, que s’ha adreçat a estudiants de secundària.

imagen

Un any més, Manresa s’ha sumat a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus organitzant activitats adreçades a sensibilitzar sobre la importància de reduir la generació de residus. En aquesta edició, la regidoria de Qualitat Urbana i Serveis de l’Ajuntament de Manresa ha organitzat un taller per conscienciar contra el malbaratament alimentari.

 

El taller, anomenat “El Menjar no es llença” s’ha dut a terme amb una vintena d’alumnes de 1r i 2n d’ESO del nou l’Institut Sis (barri del Xup), dinamitzats pels monitors de l’entitat Espigoladors.

 

Aquesta activitat comença amb un joc de rol que simula una economia amb agricultors, supermercats i restaurants. Serveix per introduir el tema i aconseguir que siguin els mateixos alumnes els que arribin a descobrir les causes del malbaratament alimentari de forma dinàmica i participativa.

 

A partir del que ha passat al joc s’inicia una conversa i debat sobre el tema en el que s’aborda les causes del malbaratament d’aliments, on es produeix i quines conseqüències té això tant a nivell social, econòmic, mediambiental, fent especial èmfasi en la relació entre l’aprofitament alimentari i l’optimització en l’ús de productes fitosanitaris. La sessió acaba amb un taller de generació d´idees on per grups es pensen solucions al malbaratament alimentari.

 

El problema del malbaratament alimentari és un dels grans problemes del segle XXI i requereix d’un compromís a llarg termini per poder aconseguir els canvis estructurals necessaris per fer-hi front. La joventut és el futur, i té infinites possibilitats per avançar cap a un món millor. Es pot continuar dient al jovent que el menjar no es llença, però també es important escoltar-los i aplicar les seves idees i preparar-los per canviar el món. Cal informar, formar i sensibilitzar però també promoure la cerca de solucions amb alt impacte per part dels joves, amb un alt potencial de creativitat i innovació.

 

Sensibilitzar sobre la prevenció de residus


La Setmana Europea de Prevenció de Residus, que enguany se celebra del 17 al 25 de novembre,  té l’objectiu de donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria. També pretén fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa; fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus; i canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

 

Documents relacionats

  • imagen