L'Ajuntament presenta tota l'oferta formativa i d'activitats esportives i culturals per al nou curs

Són prop d’un centenar d’activitats impulsades per diverses regidories i adreçades a tot tipus de públic i que es desenvoluparan des de setembre a gener.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha presentat avui el nou programa conjunt de propostes formatives de les diverses regidories per al nou curs. Són d’un centenar d’activitats educatives, culturals, esportives i de lleure molt diverses pertanyents a programes força consolidats i adreçades a tot tipus de persones que es desenvoluparan en el període que va de setembre de 2012 a gener de 2013. 

L'acte de presentació del programa ha anat a càrrec del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; la regidora de Gent Gran i Joventut, Àuria Caus; la regidora de Promoció Econòmica, Sílvia Gratacós; i de Mònica Zabala, representant de l'Associació Coaching 7, una de les empreses que n'ofereix cursos de formació.

Es tracta d’activitats que van des de l’adquisició de nous coneixements o noves habilitats fins a la pràctica de l’esport i d’hàbits saludables, passant per altres actuacions més relacionades amb l’oci. Així, trobem les Aules de Cultura i els Tallers d’Art, el programa Manresa Fes Esport i Salut, els tallers de Formatic o l’oferta expressament adreçada als jove si a la gent gran. 

Com a novetat, enguany s’ha editat un catàleg conjunt de totes aquestes propostes formatives que organitza l’Ajuntament de Manresa. S’han imprès 12.000 exemplars que durant aquests dies seran distribuïts en diferents punts de la ciutat, bàsicament locals municipals i establiments comercials. 

AULES DE CULTURA i TALLERS D’ART 

Les propostes de la Regidoria de Cultura, en col·laboració amb entitats ciutadanes, estan formades per l’onzena edició de les Aules de Cultura i la vuitena edició dels Tallers d’Art.

Es tracta d’un programa transversal i de formació sociocultural, que permet endinsar-se en àmbits de coneixement i de pràctiques artístiques molt diverses i reforçar el volum del mateix teixit associatiu. Amb un clar component de reforç de la ciutadania activa i de desenvolupament cultural i comunitari, recull per aquest quadrimestre un total de 50 propostes (30 Aules de Cultura i 20 Tallers d’Art), un 90 % de les quals procedeixen d’entitats ciutadanes. 

Al llarg del 2011 van participar a les Aules de Cultura i Tallers d’Art més de 780 alumnes i es van ofertar un total de 95 propostes, amb una mitjana global de 18 alumnes per curs/taller realitzat (mitjana que recull des de sortides naturalistes amb presència de més d’un centenar de persones fins a propostes més reduïdes d’una dotzena de persones). El 2011 vam comptar amb un total de 37 entitats programadores. 

Les propostes s’engloben en àmbits temàtics com art i humanitats, ciències socials i humanitats, ciència natura i medi, salut i habilitats personals, aules pràctiques, arts plàstiques i visuals, escriptura i literatura oral, artesania i decoració, cultura popular i música; i es realitzen bàsicament en equipaments de proximitat – com el Casal de les Escodines, el Centre Cívic Selves i Carner o el Centre Cultural o la Biblioteca del Casino- com a les seus de les pròpies entitats. Organitzen i col·laboren en aquest quadrimestre de les Aules de Cultura i els Tallers d’Art un total de 23 entitats i institucions. 

Ja des de gener de 2012 es destaquen les propostes especialment recomanades per al públic de la franja d’edat jove. En la majoria dels casos són gratuïtes per als joves de 16 a 18 anys i gaudeixen de preus joves per a la franja de 19 a 29 anys (en las propostes organitzades per l’Ajuntament). Algunes entitats també han estipulat preus especials per a joves. 

Per les propostes que organitzades directament la Regidoria de Cultura, s’han mantingut les taxes que paga l’alumnat per hora de formació (4,5 €/ hora en el cas de les Aules de Cultura i 2,3 €/hora en el cas dels Tallers d’Art). 

Algunes de les noves propostes de les Aules de Cultura per l’edició octubre 2012- gener 2013 són Viatge als orígens de la teva història: com fer un arbre genealògic, Viure del secà, Pere Calders, entre la realitat i la ficció, i Potencia la salut de la teva família a través dels teus peus. 

També s’han reprogramat propostes consolidades d’entitats i exitoses en edicions anteriors com per exemple Com parlar bé en públic, Taller de compostatge, Primers auxilis, Aula del Coneixement, Cursos d’orientació, Gimnàstica emocional , L’art de les conserves i Cria ecològica de gallines i aus a casa. 

Les novetats en l’apartat dels Tallers d'Art són Paraules d’amor: propostes de creació literària, Fem joguines: tècniques i metodologies i Costura creativa de cada dia. Igualment, s’han reprogramat Tallers d’Art consolidats i amb més acceptació en edicions anteriors com Fotografia de viatges, Pintura i creativitat, Cistelleria tradicional catalana, Ikebana, Patchwork, Ball de bot, Danses tradicionals i balls de plaça, Biodansa i Sevillanes i ball flamenc. 

Es pot demanar informació i fer les inscripcions presencialment o per telèfon a l’Oficina d’Atenció ciutadana (OAC), al telèfon 010, a la regidoria de Cultura (93 875 3410 Ext. 10), al Centre Cívic Selves i Carner (93 872 74 77) i al Casal de les Escodines (93 872 54 54). També trobaran tots els detalls sobre els diversos cursos i taller a www.ajmanresa.cat

FORMATIC – TALLERS DE TECNOLOGIES 

La dotzena edició del programa Formatic de tallers de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Es tracta de tallers adreçats a adults, que tenen l’objectiu d’estendre l’accés, fer perdre la por, explicar els avantatges i les potencialitats dels actuals sistemes de comunicació a tots els sectors de la població. 

S'ofereixen un total de 30 tallers, repartits en 48 grups i que sumen un total de 576 places i 524 hores de formació. La inscripció de tallers TIC per al període octubre 2012 – gener 2013 comença dilluns, 17 de setembre.

Aquest és el primer quadrimestre de la dotzena edició de l’oferta Formatic de tallers de TIC (tecnologies de la informació i la comunicació). Es tracta de tallers adreçats a adults, que tenen l’objectiu d’estendre l’accés, fer perdre la por, explicar els avantatges i les potencialitats dels actuals sistemes de comunicació a tots els sectors de la població. 

Les novetats d’aquest quadrimestre són: 
1) Es potencien els tallers del bloc d’Internet amb continguts nous de xarxes socials (Facebook, Twitter) i ‘cloud computing’.
2) La major part dels tallers que es portaven a terme al Centre Cívic Joan Amades passen a fer-se al Casal de les Escodines, on s’ha habilitat una aula informàtica. 
3) Pel que fa a la difusió de les activitats, com a mesura d'estalvi, s’edita una difusió conjunta amb la informació de tots els cursos: d'esports, cultura, joventut i TIC, corresponents al primer quadrimestre o anuals (en el cas d'esports), de l'Ajuntament. 

De cara a l’octubre es presentarà l’oferta formativa del CEDEM on hi haurà també un bloc de formació en TIC adreçats a l’empresa i a l’emprenedor, amb diversos tallers nous. 

Els tallers que s'ofereixen en el programa Formatic en aquest període d’octubre de 2012 a gener de 2013 són:

Tallers d’iniciació bàsica 

• Iniciació a la informàtica i Internet. Nivell 1 (5 grups) 
• Iniciació a la informàtica i Internet. Nivell 2 (4 grups) 
• Iniciació a la informàtica i Internet per a gent gran (2 grups) 
• Aplicació de les TIC en l'àmbit domèstic (2 grups)

Tallers monogràfics 

Ofimàtica 

• Processador de textos 
• Full de càlcul 
• Bases de dades 
• Presentacions amb power point / impress 
• Presentacions dinàmiques amb prezi 

Internet 

• Introducció a Internet 
• Internet. Nivell 2 
• Internet. Nivell 3. Introducció a les xarxes socials 
• Introducció a Facebook (2 grups) 
• Introducció a Twitter (2 grups) 
• Aplicacions ‘cloud computing’ 
• Aplicacions i serveis de Google 
• Creació d'un bloc 
• Banca electrònica. Comprar i vendre per Internet 
• Fer tràmits per Internet 

Imatge digital 

• Fotografia digital. Nivell 0 (2grups) 
• Característiques generals sobre la fotografia digital 
• Introducció al Photoshop: retoc d'imatges (3 grups) 
• Exercicis pràctics sobre retrat amb Photoshop (3 grups) 
• Introducció al Photoshop: Creativitat d'imatge (2 grups) 
• Imatge digital amb Photoshop: Treballs pràctics, emmarcat, presentacions i aplicacions 
• Realització d'àlbums fotogràfics 
• Creació de nadales (2 grups)

Disseny gràfic, vídeo digital i pàgines web 

• Iniciació al disseny gràfic 
• Edició de vídeo digital 
• Edició de pàgines web en html 

Nous continguts 

En la nova oferta de tallers de Tecnologies de la Informació i la comunicació de l’Ajuntament s’incorporen continguts nous: 

Introducció a les xarxes socials 

Taller per conèixer què és l’anomenada web 2.0, xarxes socials i creació de continguts a Internet. Es tractaran: Conceptes bàsics de web 2.0, aplicacions gratuïtes en línia, col·laboració a la xarxa, recursos de fotoblocs, lectors de RSS, etc. Es farà una pinzellada de les principals xarxes socials existents i les principals diferències entre cadascuna d’elles. Introducció a Facebook, Twitter, Linkedin, Foursquare i Google+ per poder-s’hi iniciar. 

Introducció a Facebook 

Sents parlar de Facebook i tens curiositat? Vols obrir-hi el teu perfil personal per cercar antics amics? Per fer-ne de nous? Ja saps que amb Facebook a més pots mantenir-te informat sobre els temes que t’interessen, ja siguin d’oci, aficions o professionals. 
En aquest taller aprendrem què és Facebook i com fer-lo servir a nivell bàsic. Es veuran les diferències principals entre un compte personal, grup i pàgina d’empresa, què es pot fer en cadascun d’ells i com comunicar-se i relacionar-se amb els usuaris. 

Introducció a Twitter 

Vols saber com funciona, com comunicar-te i quin llenguatge utilitzar a Twitter? No et perdis aquest taller pràctic d’iniciació a Twitter. Veurem com crear un compte a twitter, buscar i seguir usuaris, buscar i seguir temes i trending topics, escriure missatges, fer RT, conversar amb altres usuaris, hashtags, com fer llistes i eines per afegir imatges, vídeos i arxius, escurçar urls, etc. 

Aplicacions ‘cloud computing’ 

Internet és una immensa font d’informació i d’eines. Actualment està creixent l’oferta d’aplicacions que s’executen en part o totalment des d’Internet o, dit d’una altra manera, des del núvol. Això és el que s’anomena cloud computing. L’objectiu del taller és conèixer quin és el concepte de núvol i quines aplicacions hi ha en aquest moments a Internet per poder treballar en el núvol. Es donaran a conèixer algunes eines de Cloud Computing com Box, dropbox, Google calendar, evernote, youtube, flickr, slideshare, Google docs, etc. 

Aplicacions i serveis de Google 

Aquest taller consisteix en aprendre com utilitzar les aplicacions més importants de Google i treure’n partit. Es veurà Chrome, el navegador de Google, cerca avançada a Google, gmail, Google talk, Google calendar, Google docs, Google site, Google earth, Google maps, Google +, etc. 

Creació de nadales 

Si ja has fet algun taller de Photoshop, aquest taller, d’ambient nadalenc, servirà per realitzar les teves pròpies nadales amb imatges teves i textos personalitzats (siguin per enviar-les per mail, compartir-les per Internet o imprimir-les). És adient portar un pendrive amb fotografies pròpies. 

Inscripcions 

Pel que fa a les inscripcions, es poden fer presencialment a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC), al Centre Cívic Selves i Carner i al Casal de les Escodines. O per telèfon a través del 010. 
Les inscripcions comencen el dia 17 de setembre de 2012 i finalitzen 2 dies abans de començar el taller. El material didàctic dels tallers TIC està disponible en format digital. Qualsevol persona que ho desitgi pot descarregar-se gratuïtament aquest material des de www.ajmanresa.cat/tic i des de www.cedem.ajmanresa.cat/Formatic. 

ACTIVITATS FÍSIQUES PER FER SALUT 

El programa d’activitats físiques de l’Ajuntament de Manresa per a aquest curs per al públic en general se centra bàsicament en la gimnàstica (de manteniment i dolça) i la natació, a banda del programa de caminades cardiosaludables “Pas a pas fent salut”, específicament adreçades a combatre el sedentarisme i a reduir els riscos en persones que pateixen problemes cardiovasculars. 

Gimnàstica de manteniment: Cursos de dues hores a la setmana que tenen per objectiu el manteniment de la condició física mitjançant el desenvolupament del sistema cardiovascular, la millora del to muscular i de la flexibilitat, així com la reeducació de la postura global del cos. Es treballa per mitjà de circuits, exercicis aeròbics i de tonificació muscular amb acompanyament musical, jocs, ... a més a més d’exercicis d’estiraments i relaxació. 

Gimnàstica Dolça: Sessions de gimnàstica de baixa intensitat amb l’objectiu de cercar el benestar físic mitjançant exercicis per la millora de la mobilitat articular, treball per millorar l’equilibri i la coordinació, exercicis per mantenir el to muscular i tècniques de respiració i relaxació per millorar la consciència corporal. 

Natació: Cursos d’una hora a la setmana d’iniciació a la natació, d’acord amb tres nivells d’aprenentatge 

Els equipaments i espais on es desenvoluparan les diferents activitats esportives impulsades per l’Ajuntament de Manresa seran: Ateneu les Bases, Casal Cívic de la Font dels Capellans, Casal de gent gran de la Balconada, Complex Piscines Municipals, Escola La Font, Escola Renaixença, Gimnàs Gimbe, Gimnàs Judo Esport-7, locals socials de les AAVV Valldaura, Les Cots, Guix i Pujada Roja, Sant Pau i pavelló del Pujolet. 

Per últim, les caminades del programa “Pas a pas fent salut” són una iniciativa de la regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Manresa que pretén millorar la qualitat de vida de les persones sedentàries i/o amb risc de patir problemes cardiovasculars o altres malalties. s caminades es realitzaran en grup, guiades per un monitor/a i tindran una durada d'entre 60 i 90 minuts recorrent una distància total d'entre 2 i 4 km. També es podrà utilitzar el mobiliari urbà per fer exercicis per a la millora de la forma física. 

MANRESA JOVE I GENT GRAN 

Amb la nova imatge de ManresaJove, al setembre arrenquen les noves activitats per a joves de 16 a 29 anys per al període setembre-desembre 2012. Les activitats d’aquest quadrimestre són variades i atractives, responent als objectius de donar eines per a l’emancipació juvenil, potenciar habilitats creatives, reforçar recursos formatius i promoure la participació. Així hi podeu trobar: 
- taller de pintura corporal 
- taller d’autodefensa per joves 
- taller per conèixer el teu gos 
- taller de teatre social com a eina pedagògica 
- taller d’assessorament per treballar a l’estranger 
- xerrada dinàmica per joves emprenedors 
- concurs de fotografia amb Instagram, dins del Programa Tocats de Lletra que organitza Cultura. 

A banda d’aquesta programació, ManresaJove també coorganitza un concurs de vídeos amb mòbil, gravats als barris. El concurs es diu “Jove, barri...acció!” i està organitzat pels plans de desenvolupament comunitari dels barris de les Escodines, la Balconada i el Xup, l’Associació de Veïns de la Font dels Capellans, Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, Casa de la Música de Manresa i ManresaJove. 

Aquestes activitats poden ser sol·licitades per entitats que treballen amb i per a joves o bé per col·lectius de joves. A més a més, els joves que vulguin podran estar al dia de les activitats i de les novetats que es vagin produint a Facebook (http://www.facebook.com/SapsK) i Twitter (@ManresaJove). 

El programa formatiu Gent gran Manresa de la regidoria de Gent gran de l’Ajuntament de Manresa busca contribuir al manteniment de l’autonomia personal i de la salut de les persones grans, mitjançant una oferta que fonamenta els hàbits saludables, les relacions socials i l’activitat intel·lectual. Concretament, en aquesta ocasió, s’ofereix el taller Cançons de tots els temps que s'adreça a un ampli ventall d’alumnes distribuïts territorialment per nou punts de la ciutat i el taller Escriure les pròpies memòries que ha excel·lit pels resultats assolits en edicions anteriors. 

Documents relacionats

  • imagen