Les Aules de Cultura i els Tallers d'Art engeguen el quadrimestre amb més propostes que en l'edició anterior

Les inscripcions per a les 71 propostes formatives, que es faran del setembre al gener i que s’han presentat avui al Casal de les Escodines, s’obren avui.

imagen

El nou programa d’Aules de Cultura i Tallers d’Art en l’àmbit de la formació cultural per a persones adultes i impulsat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa s’ha presentat avui, dimecres, al Casal de les Escodines. Es tracta d’un programa transversal amb propostes formatives molt diverses que abraça des de la formació sociocultural, artística, o informàtica fins a la pràctica d’activitats esportives que tenen l’objectiu de promoure la ciutadania activa i amb una clara vocació de reforçar el teixit associatiu. 

Aquesta 13a edició de les Aules de Cultura i 10a dels Tallers d’Art ofereix un total de 71 propostes (38 Aules de Cultura i 32 Tallers d’Art). Aquestes xifres suposen 10 propostes més que en l’edició 2013/2014, i 21 més que en l’edició 2012/13, en relació al mateix quadrimestre.

Igual que en l'edició anterior pràcticament la totalitat de propostes i continguts formatius són de les 35 entitats i institucions ciutadanes participants. L’Ajuntament impulsa propostes d’interès per la ciutadania, coordina i gestiona els espais i inscripcions.

El regidor de Cultura, Joan Calmet, acompanyat de Neus Vinyals, de l'ERA. Espai de Recursos Agroecològics; Carles Perarnau, del Servei d'Acompanyament en el Dol; Daniel Garcia, Lokuos Films i representants de les entitats col·laboradores, ha posat l’accent en el fet que “Manresa té un teixit associatiu gran i robust i que està darrere de moltes coses”. En aquest sentit, ha afegit que “la idea de les Aules i tallers és que a les ciutats hi ha part d ela ciutadania que fa la seva vida i s’implica poc, però a Manresa, tenim un gruix de ciutadania activa important que s’implica en la ciutat i que vetlla per seguir aprenent, per seguir formant-se ja sigui en fotografia, en activisme polític, en activitats esportives”, etc...”

Joan Calmet ha valorat de forma molt positiva aquestes noves edicions de les Aules de Cultura i Tallers d’Art, “ja que l’increment de 10 propostes respecte el primer quadrimestres de l’any passat, i 21 respecte del de fa dos anys significa que tenen bona resposta”. A més, com en tot, cal “una renovació constant. En aquest cas, hi ha 18 aules taller noves, de les 38 que s’ofereixen en total, i 11 del total de 33 Tallers d’Art”.

A continuació s’ha cedit la paraula al responsable de Lokuos Films, Daniel Garcia, que ha explicat que la novetat d’enguany és un taller que consisteix en l’enregistrament d’un curtmetratge a través del telèfon mòbil. Un taller per aprendre a fabricar un forn de fang i un curs per aprendre a arreglar la maquinària agrícola són les novetats que ha explicat Neus Vinyals, de l’ERA, Espai de Recursos Agroecològics. Per últim, Carles Perarnau, ha explicat que aquest és el primer any que el Servei d’Acompanyament en el Dol presenta un curs, “perquè el concepte de la mort sol fer enrere. Per això volem apropar-nos al concepte, redescobrir-lo, ja que una manera diferent d’entendre la mort ens pot ajudar a viure d’una manera més sòlida i profunda”.

Col·laboració entre el consistori i les entitats ciutadanes en la programació

En aquest quadrimestre, 4 propostes estan organitzades o coorganitzades per l'Ajuntament de Manresa (6% de la programació):

  • Gestió de petites associacions, curs adreçat a membres d’entitats ciutadanes per aprendre a gestionar temes documentals, fiscals, gestió de subvencions, la comunicació de les activitats, amb la col·laboració del CAE. Dijous del 16 d’octubre al 6 de novembre, de 19 a 21 h i dissabte 8 de novembre, de 10 a 14 h al Casal de les Escodines (C/ Sant Bartomeu, 50). Gratuït per a membres d’entitats. 
  • TRANSArt Propostes artístiques per a la transformació personal i social. Presentació i metodologia de diferents experiències artístiques (plàstiques, musicals, audiovisuals, dansa) on l’art és una eina per afavorir la interrelació entre persones i un instrument per a la recerca de solucions a problemes socials, organitzat entre el Programa de Cooperació i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa. Dimarts, del 2 al 16 de desembre, de 18 a 20.30 h al Casal de les Escodines. Preu : 22 € (5 per persones aturades)
  • Marxa de l’Anella Verda, a peu o en BTT, el diumenge 5 d’octubre, en la qual l’Ajuntament organitza com a membre de la Comissió Anella Verda de Manresa (www.anellaverda.cat)
  • Taller de Teatre Social II, de caràcter vivencial en qual l’activitat teatral serà un instrument per a la comprensió i recerca de solucions a problemes socials. Organitzat pel Programa de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa. Dijous, del 6 al 27 de novembre, de 17 a 21 h a la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera. Preu: 16 € (gratuït per a persones estudiants i a l'atur).

Un 12% de les propostes són resultat de propostes concretes que l'Ajuntament de Manresa fa a les entitats i institucions sobre temàtiques dels seus àmbits d'actuació. Aquest és el cas, per exemple, de les Aules de Cultura:

  • La Viquipèdia en català, per aprendre a col·laborar-hi. Dissabte 13 de desembre, de 10 a 13 .30 h, a la Biblioteca de l’Ateneu Les Bases. Gratuït
  • Tot el què has de saber sobre els mitjans de comunicació, sobre la panoràmica dels mitjans de comunicació a Catalunya i Espanya i com poder-hi tenir una relació fluïda, a la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Dijous, del 13 al 27 de novembre, de 19 a 21 h. 42 € (30 € estudiants de periodisme).
  • Integrar la mort com a part de la vida, per ajudar-nos a afrontar el dol i les pèrdues d’essers estimats, que es realitzarà al Centre Cívic Selves i Carner, a través del Servei d’Acompanyament en el Dol a la Catalunya Central. Dijous, del 6 al 20 de novembre, de 16 a 18 h. 40 €

El 82 % de les propostes les presenten entitats i institucions a petició pròpia. Són entitats que habitualment ja programen propostes formatives dins dels respectius àmbits d’actuació i que a través del programa Aules de Cultura i Tallers d'Art, poden arribar a una major difusió i nous públics:

  • Òmnium Cultural del Bages: Introducció a la poesia de Joan Vinyoli i Escriptura Creativa II 
  • Centre d'Estudis del Bages: Els nom dels carrers de Manresa. Què vol dir el nom del meu carrer ? i La Manresa insòlita: la ciutat que no t'han explicat 
  • Amics de l'Art Romànic del Bages: Curs de cultura medieval. Llinatges nobles del Bages 
  • Centre Excursionista Montserrat: Cursos d’orientació (nivell I i II)
  • Meandre: Caminades d'iniciació a la marxa nòrdica per l'Anella Verda de Manresa
  • CAP Sagrada Família i AV Sagrada Família: Caminades saludables
  • Delegació del Bages de la Institució Catalana d'Història Natural: 10 noves sortides naturalistes guiades a espais naturals de Catalunya i zones properes
  • Escacs Catalònia Club: Iniciació als Escacs
  • AV Sagrada Família: Tallers de memòria, Manualitats, Tot és teatre (teatre per a la gent gran) i Guitarra espanyola
  • AV Escodines: Taller de memòria, Aula del coneixement, Gimnàstica dolça, Costura i patchwork, Country
  • AV Font dels Capellans: Aprèn a menjar amb els cinc sentits
  • Ass. Teràpies Espai Vital: Estàs fart de fer dietes ? , Introducció a la naturopatia i Biodansa, la dansa de la vida
  • Coaching C-7: Autoestima't amb llenguatge i pensament positiu, Desperta't amb el coaching, Un nou súper poder: la força de la voluntat, Com aconseguir els teus propòsits: objectius personals i professionals en cinc passos, Biodansa. Una eina per al creixement personal
  • Bonsai Natura: Iniciació al bonsai
  • L’Era: Hort ecològic d'autoconsum, Construcció d'un sostre verd, Ús i manteniment de petita maquinària agrícola, L'art de les conserves, Bolets i herbes de tardor, Construcció d'un forn de pa domèstic, Elaboració casolana de làctics, Introducció a la poda d'olivera, Com tenir aigua calenta solar a casa
  • Associació de Puntaires de Manresa i el Bages: Puntes de coixí; Calats, brodats i cosir les puntes fetes amb coixí
  • Cercle Artístic: Dibuix i Pintura, Dibuix amb model al natural i Aquarel·la
  • Lokuos Films: Iniciació al curtmetratge amb telefonia mòbil
  • La Vinyeta: Equilibri cos-ment, Tardes de costura, Iniciació a l'escriptura de guions i contes, Coral d'Adults, Mim i pantomima, Dansa oriental i cos-consciència, Clown, Biodansa, Teràpia de creació literària, Percussió
  • Casal Familiar Recreatiu: Taller de teatre i Teatre en anglès
  • Tradiball Endansa: Danses d'arreu del món i Ball de bot
  • Associació Cultural Ai Carai: Gimnàstica emocional. 
  • Casa Cultural d’Andalusia a Manresa: Guitarra flamenca, Coro rociero, Sevillanes i ball flamenc
  • Associació Cultural Argentina: Tango i milonga
  • Associació de Geganters de Manresa: Gralla

Àmbits temàtics

Les propostes s’organitzen dins dels següents àmbits temàtics:

  • Aules de Cultura:

Art i humanitats(13%); Ciències Socials (11%); Ciència, natura i medi (13 %); Salut, creixement i habilitats personals (37%) i Aules Pràctiques – jardineria , horticultura, estalvi i aprofitament de recursos- (26%)

  • Tallers d’Art: 

Arts plàstiques i visuals (12%); Artesania i decoració (18%); Escriptura i literatura (10%); Teatre i expressió corporal (18%); Balls i danses (24%) i Música (18%).

Novetats

De les 38 Aules de Cultura programades, 18 són novetat:
· Introducció a la poesia de Joan Vinyoli.
· El nom dels carrers de Manresa. Què vol dir el nom del meu carrer ?
· Manresa insòlita. La ciutat que no t’han explicat.
· Curs de cultura medieval: llinatges nobles del Bages
· La Viquipèdia en català
· Noves fonts de finançament de les entitats
· Tot el què has de saber sobre els mitjans de comunicació
· TransART. Propostes artístiques per a la transformació personal i social
· Caminades saludables (sortida CAP Sagrada Família)
· Sortides naturalistes guiades (nous llocs)
· Integrar la mort com a part de la vida. Com afrontar i ajudar a afrontar el dol i les pèrdues
· Aprèn a menjar amb els cinc sentits
· Introducció a la naturopatia
· Un nou súper poder: la força de la voluntat
· Equilibri cos-ment
· Gimnàstica dolça
· Ús i manteniment de petita maquinària agrícola
· Construcció d’un forn de fang domèstic

Dels 33 Tallers d'Art programats, 11 són novetat:

· Iniciació al curtmetratge amb telefonia mòbil
· Puntes de coixí
· Cistelleria: cistell quadrat
· Calats, brodats i cosir les puntes fetes amb el coixí
· Escriptura creativa nou II
· Iniciació a l’escriptura de guions i contes
· Teràpia de la creació literària
· Teatre en anglès
· Mim i pantomima
· Taller de teatre social II
· Biodansa, una eina per al creixement personal

On es fan les Aules de Cultura i els Tallers d'Art ?

Es realitzen bàsicament als equipaments culturals de proximitat (Casal de les Escodines, Centre Cívic Selves i Carner, Centre Cultural El Casino, Biblioteca Ateneu les Bases), a d'altres equipaments culturals (Museu Comarcal de Manresa) o municipals (Casa Flors Sirera) i també a les seus de les pròpies entitats organitzadores.

Al programa s'indica per a cada cas lloc i adreça de realització de l'activitat formativa o del punt de sortida en el cas de les excursions.

Sessions, hores lectives i horaris

  • La durada de les Aules i Tallers és molt diversa: 

- Propostes intensives d'una sessió a partir de 3 hores (matí i/o tarda dies laborables o sortides matinals o de tot el dia els dissabtes i/o diumenges)
- Propostes curtes d’entre 3 sessions (6 hores) i 8 sessions (16 hores) dins el quadrimestre actual (setembre/octubre 2014 – gener 2015)
- Propostes trimestrals/quadrimestrals (algunes s'inicien ara i es prolonguen al llarg de tot el curs, fins al juny de 2015). Solen ser sessions setmanals d'entre 1 i 3 hores lectives, 1 o 2 dies la setmana
En alguns casos com “Desperta’t amb el coaching” o “ La Manresa insòlita. La ciutat que no t’han explicat” hi ha la possibilitat d'inscriure's al conjunt de sessions o a sessions individuals.

  • Horaris

Hi ha caminades programades entre setmana (caminades saludables els dilluns i dimecres no festius des del CAP Sagrada Família), tot i que la majoria de sortides de coneixement del territori, orientació i/o caminades es fan els caps de setmana (dissabte matí, diumenge matí, diumenge tot el dia o combinacions de dissabte i diumenge).
Els horaris de les Aules de Cultura (teòriques) i dels Tallers d'Art (expressió artística, manualitats) també són diversos: 18 propostes es fan en horari de matí (entre setmana o dissabtes) i 48 en horari de tarda.

  • Inscripcions

El període d’inscripció per la majoria de propostes comença el dimecres 17 de setembre, fins 5 dies abans de l’inici de cada Aula/Taller. En alguns casos, les inscripcions es fan a les seus de les pròpies entitats i el termini d’inscripció el fixa cada entitat.

Punts d'informació i inscripció municipals:

- Oficina d’Atenció ciutadana Telf. 010; Plaça Major, 1. Baixos De dilluns a dijous, de 8.30 a 18 h, i divendres de 8.30 a 15 h
- Regidoria de Cultura Telf 93.8753410. Ext. 10; Passeig Pere III, 27 baixos. De dilluns a divendres, de 9 a 15 h
- Centre Cívic Selves i Carner Telf.93.8727477; C/ Bernat Oller 14-16. De dilluns a divendres, de 16 a 21 h
- Casal de les Escodines Telf: 93.8725454; C/ Sant Bartomeu, 50. De dilluns a divendres, de 10 a 14 i de 16 a 21 h i dissabtes, de 10 a 14 i de 16 a 20 h

Cal que tingueu a mà les següents dades: nom aula/taller; nom i cognoms; DNI; data naixement; domicili, població i codi postal, telèfons i correu electrònic.

La informació dels cursos impresa i digital

S’han imprès 12.000 revistes, que s’han fet arribar a les entitats culturals, de solidaritat, de joventut, associacions veïnals i associacions de gent gran de la ciutat. Als CEIPS públics de primària i als IES públics de secundària de Manresa, a les 19 biblioteques de la Catalunya Central, als equipaments de Manresa (Biblioteca Casino, Biblioteca Ateneu Les Bases, Casal de les Escodines, Centre Cívic Selves i Carner, Kursaal, Casa de la Música, Museu Comarcal del Bages, Centre Cultural El Casino, Arxiu Comarcal del Bages, Conservatori de Música, Escola d’Art, Flors Sirera, la Kampana, Oficina Jove) i punts d'informació municipals (Oficina de Turisme, Policia Local, Edifici Infants, Regidoria de Cultura, OIAC).

També s'han distribuït a llibreries, forns de pa i altres establiments privats.
Pel que fa a trobar la informació en format digital es pot consultar al web de l’Ajuntament de Manresa i al 

Facebook : Aules i Tallers Manresa

· Preus i pagament:
Els preus els estipulen les diferents entitats organitzadores. Trobareu propostes que van des de la gratuïtat, la voluntat, preus simbòlics de 3 € per sessions matinals o 6 € mensuals ( 4 hores al més) fins a propostes de 139 € per 32 hores de formació.

Es recomana veure les possibilitats de preus especials i descomptes que preveuen moltes entitats (pels socis de les entitats, estudiants, persones aturades, etc.....)

El pagament es fa per transferència bancària, en metàl·lic o el primer dia de classe o per domiciliació bancària (cal veure cada cas).

  • Entitats i institucions participants:

Amics de l’Art Romànic del Bages. Associació Catalana de Cistellers i Cistelleres . Associació Cultural Ai Carai ! . Associació Cultural Argentina de Manresa . Associació de Teràpies Espai Vital . AV Escodines . AV Font dels Capellans . AV Sagrada Família . Associació de Puntaires de Manresa i el Bages -.Biblioteca Ateneu Les Bases . Bonsai Natura . CAE, Formació i Serveis Socioculturals . CAP Sagrada Família . Casal Familiar Recreatiu . Centre Cultural d’Andalusia a Manresa . Centre d’Estudis del Bages . Centre Excursionista Montserrat . Cercle Artístic de Manresa . Comissió Anella Verda de Manresa . Coaching C-7 . Delegació del Bages de la Institució Catalana d’Història Natural . Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya . Escacs Catalonia Club . Escola d’Estiu del Voluntariat . Esport Ciclista Manresà . Fisioclub . Geganters de Manresa. La Vinyeta, Ateneu Cultural Sagrada Família . L’Era, Espai de Recursos Agroecològics . Lokuos Films . Meandre . Neiman SL . Òmnium Cultural del Bages . Servei d’Acompanyament en el Dol . Tradiball- Endansa.

Documents relacionats

  • imagen