Més de 400 alumnes de 1r d’ESO han rebut la formació en transport públic urbà "Viatjo amb tu"

Es tracta d’unes sessions informatives d’una hora impartides per tècnics municipals i que s’han dut a terme en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. És una formació que s’ofereix als centres de secundària i que ja s’ha realitzat a les 8 escoles que ho han demanat.

imagen

En el marc de les activitats previstes per la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, les regidories de Mobilitat i d’Ensenyament de l’Ajuntament de Manresa van proposar repetir la formació en transport públic urbà “Viatjo amb tu”, elaborada per l’AMTU (Associació de Municipis amb Transport Urbà).

 

Així, 700 alumnes de 1r d’ESO  de 8 centres de secundària han rebut la formació “Viatjo amb tu”, que ha estat impartida per tècnics municipals en un total de 25 sessions d’una hora a l’aula. Avui s’ha dut a terme la darrera sessió.

 

Es tracta d’una formació didàctica en l’ús del transport públic urbà per tal que els alumnes es familiaritzin amb els principals elements que formen part del sistema de transport públic de la ciutat: vehicles, parades, línies, horaris, targetes. És una activitat que no comporta cap cost pel centre educatiu.

 

Programa “Viatjo amb tu”

Les sessions formatives del programa “Viatjo amb tu” comencen amb una explicació del servei de transport públic urbà Bus Manresa (guia, plànol de línies, horaris del servei, bitllets, punts de venda, etc.) i es fa un exercici pràctic a l’aula de planificació d’un viatge des del centre escolar (localització al plànol, horaris, etc.) fins a un destí de Manresa.

 

Inicialment, també es reparteix una guia del bus urbà de la ciutat a tots els alumnes, així com un díptic informatiu de la targeta T-16 (títol que ofereix viatges gratuïts a tots els nens fins als 16 anys inclosos, en el bus urbà i transports públics de 1 zona). S’informa com tramitar la targeta.

  

Durant la sessió, es visualitza diversos vídeos de l’activitat “Viatjo amb tu” en els quals una formadora online explica com viatjar amb transport públic. Tracta de diferents aspectes pràctics de com utilitzar l’autobús (validacions  de bitllets, seients reservats, indicacions al conductor per tal que faci la parada,...), així com aspectes de civisme, com ara el comportament dins l’autobús i les esperes a la parada.

 

Tot seguit, es reparteixen diferents fitxes del programa “Viatjo amb tu” que realitzen conjuntament tota la classe amb el tècnic formador.

 

Un cop acabada la sessió s’obsequia a tots els alumnes amb una targeta T2 (de 2 viatges) + funda (SMSS) per tal que provin de moure’s amb el bus de la ciutat.

 

Des de l’Ajuntament s’ha optat per impartir aquesta formació a alumnes d’11 a 12 anys perquè es considera que a aquesta edat poden tenir l’autonomia necessària per tal de desplaçar-se per la ciutat d’una manera independent. L’objectiu del programa és mostrar als estudiants que coneixent el transport públic de la ciutat es poden moure per ells mateixos per fer els seus desplaçaments habituals. 

 

Aquesta formació, que l’Ajuntament de Manresa va posar en marxa a l’any 2011, ajuda a aconseguir l’objectiu de la regidoria de Mobilitat, inclòs en el pla de Mobilitat, de fomentar l’ús del transport públic i per tant promocionar una mobilitat més sostenible a la ciutat.

 

Documents relacionats

  • imagen