Manresa estrena divendres “L’última ciutat”, una exposició per donar a conèixer el patrimoni artístic del cementiri

La mostra és el resultat d'un treball de recerca de Fermí Bataller. Es podrà visitar del 26 de setembre al 31 d'octubre a la Sala d’Exposicions de la Casa Lluvià.

imagen

La Sala d’Exposicions de la Casa Lluvià acollirà aquest divendres “L’última ciutat”, una exposició que pretén contribuir a divulgar als ciutadans el coneixement del patrimoni que conté el cementiri de Manresa. La mostra és el resultat d'un treball de recerca de Fermí Bataller. Es podrà visitar del 26 de setembre al 31 d'octubre a la Sala d’Exposicions de la Casa Lluvià.

L’objectiu d’aquesta mostra -Centre Cultural el Casino-Ajuntament de Manresa i Delegació Bages-Berguedà del COAC- és exposar una visió íntima del nostre cementiri des del punt de vista arquitectònic i escultòric sobretot, però també des de l'històric i humà. L'exposició, que no pretén en cap cas ser exhaustiva, s'apropa a panteons, capelles o escultures d’artistes com Josep Llimona, Joan i Carles Flotats, Alexandre Soler i March, Ignasi Oms, Bernat Pejoan o Eusebi Arnau.

El cementiri de Manresa és obra de l’arquitecte barceloní Antoni Rovira i Trias, i va ser construït l’any 1847, amb una clara inspiració en l’arquitectura egípcia i clàssica.

Aquest projecte neix del treball de Fermí Bataller que ha plasmat en el documental L’ULTIMA CIUTAT que forma part de l'exposició. S’ha fet coincidir en unes dates especials com són les dels volts de Tots Sants, quan el cementiri bull d’activitat amb les visites dels familiars dels difunts que hi reposen.

També coincideix l’exposició amb les Jornades del Patrimoni Europeu que es celebren l’últim cap de setmana de setembre. Municipis de tot el territori mostren el millor del seu patrimoni a través de portes obertes, visites guiades i activitats de tota mena. Aquest cap de setmana es farà una visita guiada al cementiri a càrrec de David Olivares, arqueòleg i historiador.

L’exposició està formada per una sèrie de plafons amb fotografies de les obres més rellevants del cementiri, una breu ressenya biogràfica dels arquitectes i escultors, autors de les mateixes. Forma part també de la mostra una sèrie de documents i plànols originals d'algunes de les obres i un plafó amb un resum de la història del cementiri municipal. Acompanya l'exposició la projecció contínua del documental L'ÚLTIMA CIUTAT amb una durada d'uns 17 minuts.

Compta amb el patrocini d’Àltima, la col·laboració de Marbres Valls i Obra Llar 2000 i el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Documents relacionats

  • imagen