El festival literari Tocats de Lletra torna amb una versió més íntima i la poesia com a protagonista

Autors propers i nous espais emblemàtics conformen les novetats d’aquesta vuitena edició, que se celebra del 2 al 26 d’octubre, amb prop de 40 actes literaris i de poesia.

imagen

Manresa tornarà a acollir, del 2 al 26 d’octubre, una nova edició del festival literari Tocats de Lletra, que organitzen l'Ajuntament de Manresa i el Gremi de Llibreters de Catalunya, conjuntament amb més de trenta entitats i institucions de la ciutat i la comarca.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes; Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya; i Jaume Puig, president d'Omnium Bages han estat els encarregats d'explicar els detalls del programa aquest migdia.

Íntims” serà l'eix conceptual d’aquesta vuitena edició del festival, que oferirà prop de 40 activitats i una cinquantena d’escriptors, escriptores, poetes i poetesses; al temps que buscarà un format més proper, amb nous espais emblemàtics que permeten un públic reduït, com la sala Gòtica de la Seu, el Carrer del Balç o la Cova de Sant Ignasi, entre d’altres. 

Una de les novetats d’engany són els quatre recitals creats a partir de la complicitat  de quatre poetes diferents i quatre músics, amb la intensió de reforçar els recitals que combinen poesia i música. A més, el festival vol servir de plataforma per donar a conèixer nous poetes, amb l’activitat “Darrera Fornada”.
Al Tocats de Lletra d’aquest 2014, amés, hi podrem sentir recitals en gallec i basc, a part del català, per donar rellevància a l’ús de les  llengües com a element de creació cultural, en aquest cas literària i poètica, en l’espai “Petit País”. Un dels actes més destacats serà el recital del cantautor i poeta Luis Eduardo Aute. El dissabte 25, a la plana de l’Om hi tindrà lloc una petita fira poètica que inclourà la venta de llibres de poesia i presentació de llibres.

Pel que fa a les activitats de producció pròpia hi ha 13 recitals poètics amb acompanyament musical i l’estrena de tres exposicions . Per l’últim dia és consolida el recital de cloenda,  poetes que venen de diferents indrets del països catalans.

Per assistir als actes inaugural, de cloenda i al recital de Luís Eduardo Aute caldrà disposar d’una entrada gratuïta o invitació que es podrà obtenir a partir de demà, divendres 26 de setembre, a les taquilles del Teatre Kursaal.

El concepte “Íntims”

A l’hora d’establir l’eix conceptual de la programació s’han tingut en compte tres elements: la proximitat en la tria dels textos dels recitals  i dels poetes i poetesses així com la claredat en l’expressió de les obres,  el treball conjunt entre les parelles de músics i poetes, com a garantia d’actuacions plenes de complicitat i, per últim, els nous espais, que permeten un públic reduït i amb entorns acollidors. 

El Tocats de Lletra s’ha convertit en vuit edicions en un dels tres festivals poètics i literaris més destacats dels països catalans, i per això s’han buscat propostes que puguin mantenir la qualitat i l’interès, per arribar a un nombre més gran de públic , sobretot provinent de fora de la comarca.

Com cada any, el festival literari compta amb el suport dela Institucióde les Lletres Catalanes amb una aportació de 7.000€; dela Diputacióde Barcelona (5.400 €), Iberpotash (2.000 €) i excepcionalment del l’Associació Cultural FAIG, que ha volgut anunciar el seu cessament d’activitat dins del  programa Tocats de Lletra, fent-se càrrec de l’acte inaugural i el recital adreçat als instituts de la ciutat, amb una despesa de 2.000€. Així, sumant l’aportació de l’Ajuntament de Manresa, 10.000€, el pressupost total del programa és de 26.400€.

A banda, cal tenir en compte l’aportació de material, infraestructura etc, per part de moltes  entitats i institucions vinculades al món cultural  de la ciutat, entre d’altres, el Gremi de Llibreters.

Documents relacionats

  • imagen