Lluïda estrena de la 2a Universitat Catalana d’Estiu a Manresa amb la lliçó inaugural sobre “Empresa i país” a càrrec del president de la Cambra de Barcelona

“Ens interessa la millora de les empreses i l’economia de Catalunya. Si aconseguir-ho requereix ser un nou estat, nosaltres treballarem per ser-ho”. Amb aquestes paraules, el nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha tancat la lliçó inaugural que ha centrat l’acte d’obertura de la 2a Universitat Catalana d’Estiu a Manresa. Els dirigents de l’UCE i l’alcalde Valentí Junyent han participat a l’acte, que ha omplert de gom a gom la sala Simeó Selga de l’Institut Lluís de Peguera de Manresa.


imagen

En marxa la segona edició de la Universitat Catalana d’Estiu a Manresa. Aquest migdia se n’ha fet la inauguració, en un acte que no ha deixat cap cadira buida a la sala d’actes Simeó Selga de l’institut Lluís de Peguera.

 

La part més institucional de l’acte ha anat a càrrec de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el president de l’UCE, Jordi Casassas; el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros; el rector de la Uvic-UCC, Josep-Eladi Baños, i el president de l’associació Gest, Josep Cinca.

 

Tot seguit, ha tingut lloc la lliçó inaugural de la UCE 2019 de Manresa. La nova presidenta de la Cambra de Comerç de Manresa, Sílvia Gratacós, ha fet la introducció del ponent, el seu homòleg a la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, que també ha estat escollit recentment.

 

Sota el títol “Empresa i país”, la intervenció de Canadell s’ha centrat a fer un repàs històric de la contribució de l’empresariat català a la generació de riquesa i a la vertebració del país. Pel que fa a l’actualitat, Canadell s’ha preguntat com és possible que una regió tan potent econòmicament com Catalunya, a l’alçada de països com Finlàndia, Holanda o Dinamarca, i que és el quart motor industrial d’Europa, la quarta destinació turística, amb una capital com Barcelona que és la que organitza més congressos i una de les més visitades del país,  no té capacitat per, en canvi, oferir eines a la seva ciutadania, i les xifres d’atur o el salari mínim és als nivells de les economies més pobres del continent.

 

Canadell ha culpat el dèficit fiscal de la situació i ha assegurat que si la riquesa que genera el país retornés a Catalunya, “pujaria el salari mínim o es podrien reduir els impostos a les empreses o l’IVA”.


El nou president de la Cambra de Barcelona ha afirmat que l’empresariat català té el repte de contribuir a construir un nou país. En aquest sentit, ha afirmat que al país hi ha 600.000 empreses, i ha assegurat que entitats com les patronals no representen el conjunt del teixit empresarial del país, com sí que, al seu entendre, ho fa la Cambra de Comerç. En el context actual, ha afirmat que la Cambra de Barcelona farà un pla estratègic, amb dos horitzons, 2030 i 2040, per donar resposta als reptes econòmics del país i també als planetaris (aspectes ambientals d’alimentació, d’economia circular, paritat...).

 

A nivell de país, Canadell considera que “és hora de decidir què volem ser com a país: seguir com a comunitat autònoma o decidir d’una vegada per totes emancipar-nos com a país”. I és en aquest sentit que ha assegurat que la Cambra treballa per una economia i un teixit empresarial potent, i que “si això requereix ser un nou estat, treballarem per ser-ho”.

 

En el torn de parlaments oficials, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha considerat “un luxe” per a Manresa poder tornar a ser seu de la Universitat Catalana d’Estiu i, per uns dies, ser una autèntica capital del coneixement, de l’economia, la ciència i la política. L’alcalde ha remarcat la implicació creixent de persones i entitats del territori en l’organització (enguany ha crescut la participació d’institucions com la UVic-Ucc, Althaia o Ampans) i ha assegurat que la suma d’esforços i de complicitats entre el sector públic i privat ha estat clau per fer realitat projectes tan destacats i potents com el de la UCE, amb el qual es reforça la centralitat i capitalitat de la ciutat.

 

La Universitat Catalana d’Estiu ha començat avui i persenta un programa d'activitat acadèmica i cultural fins aquest divendres. Consulteu el programa 

Documents relacionats

  • imagen