El Col·legi de Periodistes i des d’ara també l’Ajuntament de Manresa convoquen el Premi Josep Maria Planes d’investigació periodística

A partir d’aquesta edició, el premi és convocat per l’Ajuntament de Manresa i la demarcació de la Catalunya central del Col·legi de Periodistes. L’objectiu del premi és distingir el millor treball d’investigació publicat o editat l’any 2018. El guardó permetrà mantenir viu el llegat del periodista manresà.


imagen

El premi de periodisme d’investigació Josep Maria Planes té per objectiu reivindicar el periodisme d’investigació i mantenir viu el llegat del manresà. El guardó, en aquesta edició serà convocat per l’Ajuntament de Manresa i el Col·legi de Periodistes arran de la decisió de la Fundació Independència i Progrés de desvincular-se del premi per poder centrar la seva activitat en altres àmbits.

 

El VII Premi Josep M. Planes distingirà el millor treball d’investigació, de denúncia o de sàtira publicat o emès en català durant l’any 2018. Els periodistes i mitjans de comunicació que vulguin optar al premi podran enviar els treballs candidats a l’adreça de correu electrònic premisplanes@periodistes.cat des del 25 de juliol fins al 30 de setembre. Alhora, es constituiran unes comissions seleccionadores formades per periodistes i persones del món de la comunicació de les diferents demarcacions territorials del Col·legi de Periodistes -Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Terres de l’Ebre i Catalunya Central-  que també proposaran treballs. (Adjuntem PDF amb les bases).

 

El jurat que decidirà el guanyador estarà format per destacades personalitats del món de la comunicació: Josep Gifreu, Teresa Carreras, Vicenç Villatoro, Jordi Finestres, Enric Badia, en nom del Col·legi de Periodistes, que actuarà com a secretari, i Laia Vicens i Xavi Tedó, com a guanyadors de la passada edició. La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo,  també serà membre del jurat. El premi es lliurarà durant la tardor de 2019.

 

Els guanyadors  de les edicions anteriors

 

I edició: El treball Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics 2011, elaborat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils.

 

II edició: El documental “Avi, et trauré d’aquí!”, dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, i emès pel “Sense ficció”, el 19 de març de 2014.

 

III edició: El periodista lleidatà Felip Solé pel seu documental "Perseguits i salvats- Camins de nit i boira”, sobre les expedicions dels jueus durant la II Guerra Mundial.

 

IV edició: L’equip liderat per la periodista Anna Teixidor pel documental “A la recerca del paradís” sobre el viatge de combatents de l’estat per afegir-se a la Jihad, emès el febrer de 2015 a l’espai “30 Minuts”.

 

V edició: La sèrie de reportatges sobre els casos de pederàstia a diferents escoles religioses dels Maristes de Barcelona, realitzada pels periodistes Guillem Sànchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez, i publicada al diari El Periódico.

 

VI edició: Els periodistes Laia Vicens i Xavi Tedó pel treball d’investigació publicat en format llibre amb el títol d’“Operació urnes”. També es van fer dues mencions especials: al documental “Nues”, de Susanna Barranco, i a la sèrie de reportatges publicats al diari El 9 Nou sobre la situació laboral dels escorxadors d’Osona, de Dolors Altarriba.

 

 

Documents relacionats

Bases premi Planes
  • imagen