L'Ajuntament, la Diputació i la Patronal Metal·lúrgica del Bages engeguen un programa experimental de formació dual

• El programa s’adreça a persones en situació d’atur i té l’objectiu de formar persones en el maneig de màquines de control numèric i en la millora de les competències transversals que requereixen en aquests moments les empreses del ram del metall.

imagen

L’Ajuntament de Manresa -a través del Centre d’Inicia tives per l’Ocupació (CIO)- i la Patronal Metal·lúrgica del Bages han engegat aquesta setmana un programa experimental de formació en alternança cofinançat per la Diputació de Barcelona en el marc del Pla Concerta. El programa té l’objectiu de millorar la qualificació i les competències de futurs treballadors del ram del metall.

Els detalls d’aquest programa han estat presentats avui, a les instal·lacions del Centre de Formació Pràctica, per la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Manresa, Sílvia Gratacós; i el president de la Patronal Metal·lúrgica del Bages, Xavier Perramon.

Sílvia Gratacós ha mostrat la seva satisfacció per “la posada en marxa d’un programa que té l’objectiu de formar persones en el maneig del contr ol numèric que tindrà una vessant molt pràctica”. La regidora de Promoció Econòmica ha destacat el fet “que és una formació que reforça la figura de l’aprenent, adreçada també a millorar les seves competències transversals i amb un alt grau de possibilitats d’inserció laboral”.

Per la seva part, Xavier Perramon ha ressaltat que “malgrat la davallada general dels darrers anys, el sector del metall al Bages ha demostrat la seva fortalesa, el bon nivell competitiu i que cada vegada més s’especialitza en la fabricació d’un producte de marca pròpia i amb un alt grau d’innovació”.

El president de la Patronal Metal·lúrgica del Bages ha explicat “que cada cop més les empreses necessiten un nivell formatiu alt dels seus treballadors, uns professionals més qualificats que s’han d’adaptar a les noves tecnologies per saber donar respostes a les demandes d’empreses que treballen per l’aeronàutica, els béns d’equip o l’automoció”.

Un sector amb molt pes al Bages

La idea de l'acció d’aquest programa de formació dual sorgeix desprès de constatar que el sector metall sempre ha tingut molt de pes al Bages i que, tot i els problemes patits en aquests anys de crisi, ja al 2013 es detecta una revifada. Això sí, la situació actual de les empreses del metall presenta un important canvi: cada vegada les persones que ocupa han d'estar més qualificades.

Seguint aquesta necessitat l'acció es planteja amb l'objectiu millorar l'ocupabilitat de persones aturades en una doble vessant: en primer lloc formar-les en control numèric, que es una competència tècnica demandada al mercat laboral del Bages i, en segon lloc, reforçar competències transversals que en moltes empreses més tecnificades són exigides, sobretot treball en equip, comunicació, versatilitat i capacitat d'aprenentatge.

El projecte es centrarà en una formació en control numèric i combinarà dos mesos inicials d'estada en una aula-taller per obtenir una bona base de mecanització i control numèric. Prosseguirà un itinerari formatiu que preveurà una important presència a les empreses de manera combinada a una formació teòrica.

Gràcies a aquesta formació es tractaran continguts com desenvolupar processos operatius de mecanització; realitzar el programa de control numèric mitjançant una programació convencional o una avançada; desenvolupar el programa de control numèric assi stit per ordinador i preparar i mecanitzar peces amb màquines convencionals i màquines especials, amb control numèric.

Paral·lelament es realitzarà el mòdul de competències transversals i, amb l’objectiu de reforçar la figura de l’aprenent, també es realitzarà una formació per les empreses adreçada als tutors, amb unes sessions de metodologies didàctiques i tècniques d'acollida del personal de nova incorporació.

El programa tindrà una durada uns 4 mesos. Atenent l'evolució del mercat de treball els darrers mesos, es preveu que pugui haver-hi un percentatge elevat d'insercions dels participants a l'acció, atès que tant el CIO com la pròpia Patronal reben ofertes laborals sol·licitant mecànics amb control numèric, perfils que no sempre són fàcils de cobrir.

Documents relacionats

  • imagen