La Festa del Tomàquet culmina un projecte d’orientació i formació a joves en hoteleria, robòtica i impressió 3D compartit entre Ajuntament de Manresa, Joviat, Fundació Lacetània i AMPANS

AMPANS i el CIO han coordinat les formacions; una en hoteleria i restauració a l’Escola Joviat, i una altra de robòtica al Centre de Formació Pràctica de la Fundació Lacetània. Aquest matí se n'ha fet la presentació.


imagen

Quatre entitats de Manresa s’han agrupat per desenvolupar “Bages Jove: Inserlab 4.0”, un projecte d’orientació i formació que ha culminat a la Festa del Tomàquet del Bages aquest cap de setmana. Quaranta joves s’han format en hoteleria i restauració i Indústria 4.0,  en un projecte que busca generar nous filons d’ocupació a la comarca i preparar els perfils professionals que puguin ocupar aquests llocs de treball. L’Ajuntament de Manresa, a través del Centre d’Iniciatives per a l’Ocupació (CIO) i AMPANS han coordinat les formacions; una en hoteleria i restauració que s’ha realitzat a les instal·lacions de  l’Escola Joviat, i una altra de robòtica que s’ha desenvolupat al Centre de Formació Pràctica de la Fundació Lacetània.

 

Representants de les 4 entitats impulsores s’han trobat aquest matí al centre de formació que AMPANS té al carrer Barcelona de la capital del Bages, per presentar conjuntament amb participants i docents del programa, els productes que han dissenyat per a l’ocasió.

 

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha posat en valor la col·laboració de les quatre entitats i ha remarcat que, una vegada més, es demostra que la suma d’esforços entre institucions i entitats públiques i privades fa possible tirar endavant projectes interessants com aquest, que permet a joves adquirir coneixements i habilitats en el món digital i afavorir la seva inserció laboral. L’alcalde considera que projectes d’aquesta mena, al qual l’Ajuntament ha participat a través del CIO, són del tot positius, per donar oportunitats a aquests joves i alhora per mantenir l’aposta per les tecnologies digitals i la indústria 4.0, que ja “no és el futur sinó que és el present, que hem d’afrontar amb totes les eines disponibles”.

 

També la regidora d’Ocupació, Empresa i Coneixement, Cristina Cruz, també ha felicitat els estudiants participants al projecte, el mentor que els ha acompanyat, Marc Fernández, i ha considerat que el programa els proporcionarà eines i estratègies per al seu futur professional.

 

La Festa del Tomàquet ha estat el fil conductor del projecte comú entre els dos grups, i els alumnes han hagut d’aplicar els coneixements i competències tècniques adquirides en les dues formacions per crear productes dissenyats per ells i donar-los cos a través de la impressió en 3D. Articles que ja es van poder trobar ahir vespre al sopar del tomàquet que es va fer al parc de la Seu de Manresa.

 

Toni Espinal, director d’AMPANS, ha posat de relleu els continguts d’aquesta formació: “d’una banda, estem davant d’una societat que evoluciona cada cop més ràpid cap a una transformació digital i un teixit productiu cap a la indústria 4.0, que posen de manifest la necessitat de cobrir noves ocupacions amb professionals capacitats i amb competències i coneixements necessaris per cobrir aquests nous llocs de treball del mercat laboral. De l’altra, ha afegit Toni Espinal,  ens trobem davant de joves que abandonen prematurament els seus itineraris formatius per manca de motivació o de propostes interessants per a ells. A la vegada però, aquests mateixos joves presenten un gran potencial per desenvolupar altres actituds i competències relacionades amb el món digital, i que poden tenir cabuda en el mercat laboral ocupant aquestes possibles noves sortides professionals. La nostra missió és donar-los suport i encaminar-los per quan sorgeixin les oportunitats”.

 

Emma Moreno, directora del Centre de Formació Pràctica, ha valorat positivament l’experiència: “la indústria és un sector que ofereix grans oportunitats laborals als joves. Al CFP rebem constantment demandes d’empreses que necessiten cobrir llocs de treball i els costa trobar els professionals adequats. Penso que el camí que hem iniciat amb aquest projecte és només un primer pas perquè els participants continuïn formant-se i especialitzant-se en un àmbit on hi ha molt camí per recórrer, i més tenint en compte la revolució tecnològica en la que estem immersos”.

 

Josep Codina, director general de Joviat,  ha explicat que la seva participació en el projecte ha tingut una doble vessant, per un cantó els alumnes participants han cursat el certificat de professionalitat d’operacions bàsiques de restaurant i bar, formació de 210 hores que han realitzat en les instal·lacions de l’escola d’hoteleria i 80 hores de pràctiques professionals no laborals que han realitzat en diferents empreses. Aquest certificat els acredita la formació bàsica sobre l’assistència en el servei i en la preparació i presentació de begudes, realitzant i aplicant operacions, tècniques i normes bàsiques de manipulació, preparació i conservació d’aliments i begudes. “En adquirir aquestes competències aquests joves poden incorporar-se al mercat laboral del sector de la restauració amb una formació bàsica acreditada”.

 

Per altra cantó aquest mateix grup d’alumnes ha realitzat un mòdul de 30 hores de formació en impressió 3D, des de la creació de models fins a la mateixa impressió, passant per diferents procediments i programes necessaris per dur a terme tot el procés.

 

S’ha incorporat aquest mòdul al projecte formatiu per donar visualitat de les noves tecnologies també en el món de la restauració.

 

A hores d’ara alguns dels joves que s’han format estan treballant en establiments on han realitzat les pràctiques del certificat de professionalitat, “cosa que ens satisfà i evidencia la importància d’aquestes formacions per aconseguir un dels objectius principals del projecte que és la inserció” afegeix Codina.

 

Programa Inserlab

 

El programa s’orienta a formacions vinculades al sector de les noves tecnologies, robòtica, disseny i impressió 3D, i en el sector de la restauració, conjuntament amb la creació d'un projecte comú innovador materialitzat en el marc de la Festa del Tomàquet, per tal de fomentar les competències d’aquests joves i millorar les seves habilitats, alhora que facilita l'apropament a les empreses d'aquests sectors mitjançant pràctiques o estades formatives.

 

Demà dissabte els joves faran un taller demostració d’impressió en 3D al mercat Puigmercadal, a les 11 del matí, on es podran veure les impressores en funcionament. També es podrà veure en acció un robot que els alumnes han programat per fer una petita demostració del mòdul de robòtica.

 

“Bages jove: Inserlab 4.0” és un programa d’orientació i formació subvencionat pel SOC,  el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social i el Fons Social Europeu en el marc de la Iniciativa d’Ocupació Juvenil, d’acord amb els Projectes Singulars de Garantia Juvenil, destinat a joves d’ entre 16 i 29 anys, amb l’objectiu de crear sinergies entre els sectors més tradicionals com l’hoteleria i la restauració i els més innovadors, com la Indústria 4.0.

 

Documents relacionats

  • imagen