CRÒNICA: El cuiner Jordi Cruz remarca els actius de Manresa en el Pregó Institucional de la Festa Major 2019

El cuiner manresà Jordi Cruz Mas ha estat l’encarregat de pronunciar el Pregó Institucional de la Festa Major 2019, un acte que ha omplert de gom a gom el Saló de Sessions de l’Ajuntament i l’annexa Sala de Columnes, aquest migdia. Cruz ha remarcat els actius de la ciutat, com la indústria, el comerç i l’entorn natural, ha afirmat que “tenim a les mans un futur esplèndid” i ha parlat de Manresa com a “terra de persones lluitadores”.

imagen

Jordi Cruz (Manresa, 1978) va obtenir la seva primera estrella Michelin als 24 anys i després n’ha obtingut fins a sis, i també és conegut per ser membre del jurat del popular programa televisiu MasterChef. Avui, ha estat l’encarregat de pronunciar el Pregó Institucional de la Festa Major, un acte que ha omplert el Saló de Sessions i la Sala de Columnes de l’Ajuntament de Manresa.

 

El xef manresà ha fet un repàs de la seva trajectòria personal i professional i ha recordat que de jove “volia que a casa estiguessin orgullosos de mi. Avui poso la cirereta a aquella recerca”. També ha glossat la Manresa de la seva joventut, i ha remarcat algunes de les vicissituds de la seva tasca com a cuiner, en temps que no sempre han estat fàcils a causa de la crisi econòmica. Segons ell, “tot el que fem i vivim els defineix. Les coses bones i també les dolentes”. També ha recordat que aquesta ciutat “ha estat destruïda i tornada a refer un munt de vegades”, i que “els nostres avis i també els nostres pares, com recordàvem fa uns mesos en el 80è aniversari dels bombardeigs sobre la ciutat, van aixecar una part de Manresa de les seves cendres. Aquesta és terra de persones lluitadores”.

 

Cruz ha tingut paraules de record per al reconegut cuiner manresà Ignasi Domènech i ha assegurat que, com ell, “faré tot el possible perquè tothom tingui clar com de meravellosa és la meva terra”. Cruz ha recordat que Manresa va ser Capital de la Cultura Catalana l’any passat, i que “hem estat motor de la indústria, comerciants, tenim una horta espectacular, som terra de vinya i tenim un entorn natural immillorable, del qual podem estar ben orgullosos”.

 

El popular xef ha afirmat que “Manresa no és el cor de Catalunya per qüestió geogràfica”, i que cada manresà “té un cor potent que batega i dona sentit i dona vida a la terra”.

 

El pregoner ha acabat la seva intervenció és assegurant que “tenim a les mans un futur esplèndid i, avui, tenim l’obligació que aquests dies de festa siguin plens d’il·lusió, de marxa amb seny, de rauxa mesurada, plens d’aigua, de llum i de foc, unes festes grans, d’aquelles que es graven a la memòria per sempre”.

 

Podeu llegir aquí el text íntegre del Pregó Institucional de la Festa Major de Manresa 219 a càrrec de Jordi Cruz

 

Jordi Cruz ha estat introduït per la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo, que ha fet un recorregut per la seva trajectòria. Després de pronunciar el pregó, Cruz ha recollit de mans de l’alcalde un obsequi i el títol de Pregoner.

 

Posteriorment, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en el seu discurs de cloenda, ha destacat “el talent i la projecció” de Jordi Cruz a qui ha definit com “un manresà que s’ha convertit en un referent gastronòmic i mediàtic gràcies al seu esforç, al seu treball, a la seva precocitat i a la seva excel·lent capacitat d’innovació que ja estat àmpliament reconeguda arreu. I que s’ha traduït en sis estrelles Michelin al llarg de la seva fulgurant carrera”.

 

Junyent ha comparat el pregoner de la Festa Major d’Enguany amb Ignasi Domènech, “una autoritat en el seu àmbit en la primera meitat del segle XX, com ens ha recordat el Jordi Cruz, gràcies a la seva capacitat pedagògica i a la recuperació dels grans plats de la cuina tradicional catalana”.

 

Per a l’alcalde, “tant Ignasi Domènech a la seva època com el Jordi Cruz en els nostres dies són dos clars exponents de la potència de la tradició culinària i gastronòmica de Manresa i del Bages”.

 

En aquest punt, Valentí Junyent ha fet un repàs als actius culinaris i gastronòmics de Manresa, el Bages i la Catalunya central, com el xef Jordi Llobet, que el 2013 va aconseguir una estrella Michelin per al restaurant L’O de Món Sant Benet; o el Restaurant Aligué, que el 2013 també va ser reconegut com el Millor Restaurant de Catalunya per l'Acadèmia Catalana de Gastronomia.

 

Ha tingut un record també per molts altres professionals de la cuina del territori que cada dia posen els seus millors coneixements i la seva il·lusió per satisfer els paladars dels seus clients. I per als productors “que conreen fantàstics productes de proximitat que permeten elaborar plats de gran qualitat”.

 

A més ha recordat altres entitats i organismes que han contribuït decisivament projectar el potencial culinari i gastronòmic del nostre territori a diferents nivells com la DO Pla de Bages, l’Escola d’Hoteleria, els Fogons del Bages, les Cuineres del Bages, el Gremi d’Hoteleria i Turisme del Bages, Bages Turisme o Bages Impuls.

 

Finalment, ha recordat esdeveniments que posen clarament de manifest el potencial culinari de Manresa i el Bages, “com la Festa del Tomàquet, que ha aconseguit un fort impacte tot i haver-ne celebrat només tres edicions. O les Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià, que enguany tindran una nova edició a Manresa”.

 

L’alcalde s’ha mostrat convençut que “tots aquests actius ens fan forts com a territori, potencien el nostre teixit econòmic,  i alhora reforcen la nostra projecció i el nostre atractiu de cara als visitants. I això és molt important de cara a continuar impulsant el potencial turístic de Manresa i del Bages”.

 

Hi ha afegit que “la gastronomia i l’enoturisme són elements fonamentals d’una oferta on destaquen també el nostre patrimoni històric i cultural o el nostre entorn natural, a banda d’una posició privilegiada en el centre de Catalunya que ens fa ser a prop de tot arreu”.

 

Tot i que ha reconegut que “hi ha elements que tenen molt marge de millora, no només per al turisme sinó principalment pels que hi vivim. Especialment pel que fa a les comunicacions per carretera o per ferrocarril”, ha considerat que hi ha elements positius “que hauríem de ser capaços d’impulsar amb la vista posada en el projecte Manresa 2022, com a punt de partida d’aquestes millores que ens agradaria assolir”.

 

Seguidament ha tingut un record per als presos i les preses polítiques, per als exiliats i les exiliades, i per als repressaliats i repressaliades que ha estat fortament aplaudit pel públic que omplia el Saló de Sessions.

 

Per acabar, ha recordat que aquest seria el seu últim discurs de Festa Major com a alcalde i ha advertit  que “tots aquests objectius de ciutat que he esmentat els hem d’aconseguir tots junts, treballant plegats, cadascú des del seu àmbit, però amb la màxima implicació i el màxim compromís per Manresa i pel territori”.

 

L’acte institucional s’ha tancat amb l’actuació de cantaires de l’Orfeó Manresà, dirigits per Xavier Pagès, i el cant conjunt, amb el pública dempeus, de l’Himne Nacional de Catalunya.

 

Documents relacionats

  • imagen