La Manresa Solidària organitza una taula rodona per parlar de la Justícia Fiscal

Serà aquest dimecres a les 8 del vespre a la Casa Flors Sirera i comptarà amb les intervencions de Francesc Mateu, director d’Intermón Oxfam, i Enric Pons, membre de la Plataforma de l’Auditoria Ciutadana del Deute.

imagen

Aquest dimecres, 15 d’octubre, la Casa Flors Sirera acollirà una taula rodona per parlar de la Justícia Fiscal, un tema de plena actualitat. L'acte, que començarà a les 8 del vespre, s’emmarca dins del programa d’activats proposat per la Manresa Solidària.

Participaran en aquest fòrum Francesc Mateu, director d’Intermón Oxfam, i Enric Pons, membre de la Plataforma de l’Auditoria Ciutadana del Deute, amb l’objectiu de crear un espai d’anàlisi sobre el què està passant a Catalunya, on la desigualtat, l'escletxa entre rics i pobres, ha augmentat durant la crisi mentre cauen la despesa social i la pressió fiscal.

Ambdós reflexionaran sobre les causes d’aquest augment de les desigualtats i plantejaran les repercussions de l’enfoc d’algunes polítiques públiques, com per exemple la reforma fiscal, aprovada pel govern d’Espanya l’estiu passat.

També s’emfatitzarà la importància que té que la ciutadania s'organitzi per lluitar col·lectivament pel dret a la informació i a la participació real i conscient en tot allò que fa referència a temes pressupostaris.

Mesures per promoure la justícia fiscal

Per una banda, Francesc Mateu donarà a conèixer els detalls d’un informe publicat per Intermón Oxfam abans de l’aprovació de la reforma fiscal, en què ja s’apuntava que aquesta augmentaria la bretxa social.

En aquest document també es proposen una sèrie de mesures per a promoure la justícia fiscal, com ara posar límit al frau fiscal, blindar les cotitzacions socials i gravar més l’acumulació de riquesa i així reduir la desigualtat i lluitar contra la pobresa i l’exclusió social.

Per l’altra banda, La Plataforma de l’Auditoria Ciutadana del Deute, representada per Enric Pons, té com a finalitat denunciar la il•legitimitat d’un deute i manifestar que existeixen opcions a les anomenades polítiques d’austeritat. La Plataforma va néixer el 2011 arran del treball de diverses entitats com ara la xarxa de “Qui deu a qui”, ATTAC, Economistes Sense Fronteres, Democràcia Real ja.

Exposició gràfica sobre un deute il·legítim

A més a més, a partir del dia 20 d’octubre i fins el 13 de novembre es podrà veure l’exposició “Viure en Deutocràcia. No devem, no paguem!” sobre el deute il·legítim contret al fer-se públic un deute privat.

S’exposen de manera gràfica moltes de les causes de l’ empobriment de les societats actuals, tant a Catalunya com als països del sud. La segona quinzena de novembre la mostra es podrà visitar a la Biblioteca del Casino.

La campanya Manresa Solidària, impulsada pel Consell Municipal de Solidaritat i l’Ajuntament de Manresa, continua la seva programació durant aquest mes d’octubre i convida a la ciutadania a acostar-se a diverses realitats on sistemàticament es vulneren els drets humans.

En les darreres setmanes s’ha fet una mirada al conflicte cronificat del Sàhara i a la indefensió i impotència que viuen milers de persones diàriament a Palestina. 

Documents relacionats

  • imagen