Demà es projecta el documental “Cuidar entre terres. Qui sosté la vida quan les dones migren?”

El documental tindrà lloc a la sala de la plana de l’Om a les 19.30 h. L’acte està organitzat per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i l’Ajuntament de Manresa en el marc del projecte “llar i cures, feines dignes”.

imagen

 

 

Nota. Hi haurà seervei de ludoteca durant la projecció

L’Espai Plana de l’Om de Manresa, a les 19.30 h, acollirà la projecció del documental “Cuidar entre terres. Qui sosté la vida, quan les dones migren”. L’acte comptarà amb l’assistència d’Anna Celma, coautora del documental. La projecció està organitzada per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i l’Ajuntament de Manresa en el marc del projecte “Llar i cures, feines dignes”.

El projecte “Llar i cures, feines dignes”, impulsat pel Centre d’Iniciatives per l’Ocupació (CIO), busca incentivar l’ocupació de qualitat en tot el sector de l’economia de les cures. Això es pretén aconseguir través de la sensibilització de la població, la creació de recursos ocupacionals per als/les professionals del sector, i el suport i dinamització de la demanda d’aquests serveis, sota empreses o projectes que garanteixin unes condicions de treball dignes.

El documental “Cuidar entre terres” està creat per La Directa i CooperAcció, en el marc de les beques DevReporter 2018. El projecte vol informar sobre el fenomen de les cadenes transnacionals de les cures , sensibilitzar sobre els impactes d’aquestes al Nord i Sud globals i visibilitzar com part del nostre “benestar” té a la base el treball invisible i precari de dones migrades, en gran part llatinoamericanes -abocades a marxar de contextos de pobresa en què trobem la petjada d’empreses transnacionals, en molts casos, espanyoles-. Així com reflexionar sobre fórmules justes i sostenibles d’organitzar-nos.

Sinopsis:

 

La María treballa d’interna, cuida 24 hores d’una persona gran a Tarragona, amb el cap posat en tenir cura del seu pare a l’altra banda de l’Atlàntic. La Lucelly cuida, des del bon dia al petó de bona nit, la filla d’una família de ciutat, mentre les seves creixen al camp. La Luz Míriam fa un sobreesforç per seguir lluitant en defensa del riu Magdalena ara que, desplaçada del territori on pescava, subsisteix com a treballadora de la llar. Són tres de les desenes de milers de dones que posen cos a una ‘fuga de cures’ d’Amèrica Llatina a Europa i dels territoris rurals a les ciutats. Tres de les moltes dones convertides en migrades i desplaçades que treballen cuidant lluny de casa seva, mentre, a la seva terra, altres dones omplen el buit quotidià per sostenir-hi la vida.

Com analitza Camila Esguerra, investigadora colombiana,“el suposat desenvolupament dels països del Nord global ha estat a costa de l’explotació de les seves dones i la sobreexplotació de les dones migrants”. ‘Cuidar entre terres’ es fixa en les cadenes de cures, un fenomen transnacional i urbanitzat que encarna, en el cos de les dones del Sud global, la vigència de les relacions colonials. Una reflexió sobre el paper, tan imprescindible com invisibilitzat, de les cures en l’economia global.



Fitxa tècnica

 

Producció: CooperAcció i La Directa

Guió: Berta Camprubí, Anna Celma, Núria Gebellí, Estel·la Marcos, Meritxell Rigol

Muntatge: Núria Gebellí i Estel·la Marcos

Fotografia: Montse Giralt

Assessorament de guió: Laia Manresa

Postproducció de so: Alejandra Molina

Postproducció de color: Albert Fabregat i Javier García

Música: Pere Tió

Disseny webdoc: Gaizka Pagonabarraga

Documental creat per La Directa i CooperAcció, en el marc de les beques DevReporter 2018.            

    

 

Nota. Hi haurà servei de ludoteca durant la projecció

Documents relacionats

  • imagen