Arriba la 3a edició de les Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià

Els dies 22 i 23 de novembre Manresa acull l’oportunitat perfecta per conèixer els productes gastronòmics i la cultura culinària a l’entorn  del camí Ignasià. Les jornades compten amb la col·laboració de l'Obra Social de la Caixa.

imagen

Tot és a punt per a la 3a edició de les Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià, que se celebraran  els dies 22 i 23 de novembre a la capital del Bages. Unes jornades emmarcades en projecte Manresa 2022  i amb l’objectiu de donar a conèixer la gastronomia i la cultura culinària del camí que va de Loiola (al municipi basc d’Azpeitia) a Manresa.

La celebració de les  jornades d’enguany són un excel·lent ocasió per conèixer els trams del Camí Ignasià català a través dels productes que els fan únics i singulars i de la mà d’alguns dels seus millors cuiners.

La programació ha estat presentada avui al migdia, a la Sala Viladomat del Museu Comarcal de Manresa, pel regidor de Turisme i Projecció de Ciutat de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; la representant de la Fundació Alícia; Núria May; i pel president del Gremi d’Hostaleria i Turisme del Bages, Diego Sánchez.

Joan Calmet ha donat la benvinguda a una nova edició de les Jornades que “s’emmarquen dins un projecte tranversal i polièdric com és Manresa 2022, i ho fem de la mà de institucions de prestigi com són la Fundació Alícia i el Gremi d’Hostaleria”. Per al regidor de Turisme la gastronomia “és part essencial del nostre territori perquè genera feina, indústria i progrés econòmic”.  Calmet ha explicat que “aquest 2019 s’han programat 17 activitats vinculades al projecte 2022, però hem de continuar treballant per donar-lo a conèixer molt més”. El regidor també ha avançat que el dissabte de la setmana que ve Manresa acollirà la Trobada de ciutats, pobles i ens del Camí Ignasià català.

Núria May ha ressaltat la implicació de la Fundació Alícia des de l’inici de la primera edició de les jornades i ha fet un repàs de totes les activitats “de moltíssima qualitat” previstes de cara al cap de setmana vinent  i que “busquen l’excel·lència gastronòmica”.   

Al seu torn, Diego Sánchez ha manifestat que el Manresa 2022 “és una gran oportunitat per a la ciutat”  i ha animat  tothom perquè se sumi i s’afegeixi perquè “el projecte agafi magnitud, que sigui un autèntic referent, i fer-ho d’igual manera i amb la mateixa il·lusió de d’altres moments històrics recents com quan la ciutat va aconseguir impulsar la construcció del Kursaal o com quan  Manresa va guanyar la lliga de bàsquet”.

Propostes interessants i de molta qualitat

Aquest any, les Jornades Gastronòmiques arrencaran divendres amb la proposta  “D’Ignasi a Ignasi”, un recorregut històric i gastronòmic al llarg de cinc segles a la ciutat de Manresa basat en la figura d’Ignasi de Loiola i Ignasi Domènech, cuiner manresà que posicionà la cuina catalana al món.

L’endemà dissabte s’han previst tres interessants propostes vinculades a la gastronomia i la cultura, amb ingredients musicals i artístics.

La Sala Petita del Kursaal serà la seu de dues de les activitats del dissabte: al matí,  “La cuina i patrimoni del Camí Ignasià: paisatges, productes agroalimentaris i gastronomia. Show cooking i degustació”, durant la qual el consultor en patrimoni i turisme Jordi Rodó serà el guia del recorregut gastronòmic entre Fraga i Manresa per conèixer les particularitats vinculades als seus paisatges, patrimoni i productes agroalimentaris, fent parada i fonda en tres restaurants de reconegut prestigi, com són  La Boscana de Bellvís amb 1* Michelin (Bellvís d’Urgell), Somiatruites (Igualada) i l’Ò de Món Sant Benet també amb1* Michelin (Sant Fruitós de Bages).

A la tarda,  a la plaça Fius i Palà, tindrà lloc l’espectacle  “El conte il·lustrat del Camí Ignasià. Amb xocolata i dolç del pelegrí”, que anirà a càrrec de Subi & Anna, una proposta familiar que combina conte, il·lustració i berenar.

A la mateixa Sala Petita del Kursaal, però al vespre,  hi haurà un “Tast de Vins del Camí Ignasià: Paisatges, Terres, Música I Poesia”, on la sommelier Anna Castillo, acompanyada de l’actor Ivan Padilla que recitarà alguns haikus de Jaume Bonvehí sobre el Camí Ignasià, i la  violoncel·lista, Maria Coll transportaran els assistents a les Denominacions d’Origen vitivinícoles per on transcorre el Camí Ignasià català.

 

Les entrades per al Show cooking i el tast de vins es poden comprar a través de la pàgina web de Manresa Turisme www.manresaturisme.cat i www.kursaal.cat. També de manera presencial a les oficines del Teatre Kursaal en el seu horari d’obertura habitual, de dimarts a dissabte de 11 a 13 h i de 18 a 21 h i diumenges de 18 a 21 h.

 

Programa Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià 2019

Divendres 22 de novembre, de 19h a 20h · Museu Comarcal de Manresa

  • D’Ignasi a Ignasi (DE LOIOLA A DOMÈNECH)


De la mà de dos ponents experts en els personatges protagonistes de la sessió, Ignasi de Loiola i Ignasi Domènech, es presentarà un recorregut històric i gastronòmic al llarg de cinc segles a la ciutat de Manresa. Josep Huguet i Toni Massanés ens detallaran les singularitats principals de la Manresa medieval que va conèixer Ignasi de Loiola, i seguiran la història fins a finals del XIX i principis del XX, quan Ignasi Domènech va posar Manresa al mapa gastronòmic europeu tot posicionant la cuina catalana al món. La sessió inaugural acabarà amb un tastet del Dolç del Pelegrí acompanyat d’una una copa de vi de la DO Pla de Bages per a tots els assistents.

Entrada gratuïta fins a omplir aforament.

Dissabte 23 de novembre, de 12h a 14:3h · Sala petita del Teatre Kursaal

  • La cuina i patrimoni del Camí Ignasià: paisatges, productes agroalimentaris i gastronomia. Show cooking i degustació


A càrrec de :

-          Jordi Rodó, director de Quaderna. Consultor en patrimoni i turisme

-          Joel Castanyé, restaurant La Boscana de Bellvís, 1*Michelin (Bellvís d’Urgell)

-          David Andrés i Zhou Mengxin, restaurant Somiatruites (Igualada)

-          Jordi Llobet, restaurant l’Ò, 1* Michelin (Sant Fruitós de Bages)


Jordi Rodó ens acompanyarà en un recorregut pel tram del Camí Ignasià que comença a Fraga i acaba a Manresa. En coneixerem aquelles particularitats vinculades als seu paisatges, patrimoni i productes agroalimentaris. Tot fent parada i fonda en tres restaurants de reconegut prestigi, olorarem i tastarem la gastronomia del Camí. La Boscana de Bellvís, capitanejada per Joel Castanyé, serà la primera proposta gastronòmica del recorregut. Seguirem fins a Igualada, on David Andrès i Zhou Mengxin, guanyador de l’edició 2018 i classificada en l’edició 2019 del campionat del món de joves cuiners, ens mostraran l’excel·lent gastronomia del Somiatruites. Acabarem a Sant Fruitós del Bages, coneixent l’excepcional proposta, vinculada estretament a la comarca, que ofereixe l’Ò de Món Sant Benet.  La sessió acabarà amb la degustació d’algunes propostes que hauran preparat els cuiners i cuineres, acompanyades d’una copa de vi de la DO Pla de Bages.

Entrada anticipada: 10€/ El mateix dia: 12€



Dissabte 23 de novembre, de 17h a 18h · Plaça Fius i Palà

  • El conte il·lustrat del Camí Ignasià. Amb xocolata i dolç del pelegrí


A càrrec de Subi & Anna

Una proposta familiar que combina conte, il·lustració i menjar, tres de les ocupacions preferides dels més petits de cada casa. Un relat on els protagonistes simpàtics i valents del conte aniran fent parades al llarg del camí ignasià per mostrar als infants aquelles curiositats i menges que hi són vinculades. Simultàniament, s’il·lustrarà el recorregut per a fer-lo més proper a la canalla. Un cop acabada la representació es repartiran xicres de xocolata desfeta i dolç del pelegrí entre els assistents.

Activitat gratuïta



Dissabte 23 de novembre, de 19h a 20:30h · Sala petita del Teatre Kursaal

  • Tast de Vins del Camí Ignasià: Paisatges, Terres, Música I Poesia


A càrrec d’Anna Castillo, sommelier

Acompanyada per:

-          Ivan Padilla, actor

-          Maria Coll, violoncel·lista

Una sessió on Anna Castillo, experta sommelier, transportarà els assistents a les Denominacions d’Origen vitivinícoles per on transcorre el Camí Ignasià català. Imatges de paisatges i terres seran el suport visual per a donar a conèixer vins de la DO Costers del Segre, de la DO Penedès i de la DO Pla de Bages. Al mateix temps que els assistents tasten els vins, l’actor Ivan Padilla  recitarà alguns haikus de Jaume Bonvehí sobre el Camí Ignasià, alhora que la violoncel·lista Maria Coll acompanyarà el moment amb una peça musical adaptada a les singularitats de cada vi. Una sessió elegant i sensorialment plena.

Entrada anticipada: 8€ / El mateix dia: 10€

 

Documents relacionats

  • imagen