Manresa recuperarà el camí de la Vall del Paradís amb les obres de restauració del torrent de la Creu del Tort

El projecte preveu la neteja íntegra de les parets del torrent i la millora de la canalització al tram entre el carrer Nou de Santa Clara i la desembocadura del Cardener per evitar possibles inundacions. El camí de la Vall del Paradís forma part d’un itinerari de vianants inclòs dins la Ruta Ignasiana.

imagen

L’empresa municipal Aigües de Manresa SA ha presentat el projecte de restauració i millora al torrent de la Creu del Tort i al camí de la Font dels Fans o de la Vall del Paradís. La primera fase del projecte preveu que les obres durin 9 mesos i s’han pressupostat amb 233.965,43 €, iva inclòs.

El torrent de la Creu del Tort, amb una conca de 40 hectàrees situades al sud-est de la ciutat de Manresa, té un tram a cel obert entre el carrer Nou de Santa Clara i la desembocadura al riu Cardener que funciona com a sobreeixidor de les aigües pluvials. Aquesta part a cel obert disposa de dos salts topogràfics importants, de 10 i 15 metres respectivament, que en períodes de pluja forta provoquen que l’aigua adquireixi molta velocitat fent que malmeti les parets del torrent i alguna paret de finques limítrofs.

Així, la primera fase de les obres de millora del torrent preveu modificacions en l’estructura de desguàs d’aquests dos salts per tal d’alentir el corrent d’aigua, així com la restauració i canalització d’alguns trams del torrent amb murs de pedra.

Es col·locaran uns dissipadors, en l’interior del tram de torrent canalitzat sota el carrer Nou de Santa Clara, que reduiran la força i velocitat de l’aigua abans d’arribar al primer salt. A més, es netejaran i restauraran les parets del torrent en la seva totalitat.

Paral·lelament es preveu recuperar l’antic camí per a vianants de la Font de Fans, també anomenat camí de la Vall del Paradís, inclòs dins la ruta ignasiana de la ciutat i que enllaça diversos espais d’interès ignasià i paisatgístic. En aquest camí és on va tenir l’episodi de l’Eximia Il·lustració del Cardener, de sant Ignasi de Loiola en la seva estada a Manresa l’any 1522.

Actualment el camí no té continuïtat ja que està tallat al tram abans d’arribar a la Creu del Tort i al tram abans d’arribar al Pou de Llum, al barri de la Balconada.

El projecte d’Aigües de Manresa inclou l’estudi d’impacte i integració paisatgística corresponent i preveu la restauració dels horts, feixes i murs de pedres existents malmesos durant l’execució de les obres, així com la replantació d’arbres espècies vegetals autòctones.

Documents relacionats

  • imagen