CRÒNICA: La Taula d’Emergència per a l’Abordatge de les Violències Sexuals de Manresa proposa un paquet de mesures per combatre la problemàtica de manera integral

El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa ha acollit aquesta tarda la Taula d’Emergència per a l’Abordatge de les Violències Sexuals, a la qual han assistit representants del govern i dels grups municipals, de diversos departaments de la Generalitat i l’Institut Català de les Dones, del col·lectius feministes i el Consell Municipal de la Dona, cossos de seguretat i representants veïnals. A la reunió s’ha consensuat un document amb sis punts per combatre de manera integral la problemàtica de la violència masclista. Destaca la creació d’una taula de persones expertes, l’anunci que es treballarà l’educació sexual i afectiva a les escoles, la futura creació a Manresa dels Serveis d’Atenció Especialitzada (SIE) i culminar l’elaboració del protocol d’abordatge de les violències sexuals.

imagen

Els 25 representants institucionals i de diversos col·lectius reunits aquesta tarda a l’Ajuntament de Manresa, en la Taula d’Emergència per a l’Abordatge de les Violències Sexuals, han acordat un document de sis punts per tal d’afrontar la problemàtica des d’una perspectiva àmplia i integral.

 

L’Ajuntament de Manresa ha organitzat la sessió, que s’afegeix a la Junta de Seguretat que va tenir lloc divendres a la tarda, després dels diversos episodis d’agressions sexuals ocorreguts els darrers temps a la ciutat. Al llarg de la reunió, els participants han intercanviat propostes d’actuació i han consensuat un document, que ha estat llegit per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en una compareixença davant la premsa a la qual han estat presents la resta d’assistents a la reunió.

 

Aquest és document acordat a la reunió d’aquesta tarda:

 

Manresa ha patit els darrers mesos diversos episodis d’agressions sexuals, alguns dels quals han tingut una gran repercussió als mitjans de comunicació i han causat un gran impacte a la ciutadania.

 

Per aquest motiu avui s’ha organitzat aquesta Taula d’Emergència per a l’Abordatge de Violències Masclistes, que us expliquem a continuació:

 

En primer lloc s’han aportat dades que van sortir a la Junta de Seguretat Local de divendres. Segons dades del departament d’Interior, aquest any 2019 s’han produït 19 casos d’agressions contra la llibertat sexual de les dones, de les quals 11 han estat dins l’àmbit de la parella o exparella, i 8 han estat fets que no responen als mateixos patrons, causats en situacions diferents, en àmbits diferents i que no tenen res a veure l’un amb l’altre.

 

Amb tot plegat, ha quedat clar que les violències sexuals són una problemàtica que no és exclusiva de Manresa sinó que afecta tot el país, perquè malauradament és un problema estructural del conjunt de la societat. Es tracta d’una xacra que afecta la població d’una manera global, independentment de l’edat, de la condició social, de l’origen i de l’indret on es produeixen els delictes. Un problema sistèmic, en una societat patriarcal, que només es pot combatre de manera transversal i anant les causes que el provoquen.

 

Per aquest motiu, a la taula d’avui ha sorgit la necessitat de fer una crida a no estigmatitzar col·lectius, persones o barris de la ciutat i demanar a les institucions, entitats, mitjans de comunicació i al conjunt de la societat que actuïn amb el màxim rigor i responsabilitat davant de les agressions sexuals.

Així doncs, a la Taula per a l’Abordatge de les Violències Sexuals d’avui, a la qual han assistit representants dels departaments d’Interior, de Benestar i Famílies, el govern i els grups municipals, entitats feministes, associacions de veïns, etc, i del qual han sorgit els darrers acords:

 

  1. Acabar d’elaborar el Protocol d’Abordatge per a les violències sexuals, que estarà completat durant el 2020 i que establirà actuacions de prevenció i atenció a persones agredides. Aquest document ha de ser l’instrument per ordenar els recursos de protecció, atenció, seguiment i recuperació de les persones afectades per violència sexual.

 

El protocol s’elabora des de l’equip comarcal del Bages del Circuit d’Abordatge de les Violències Masclistes de la Catalunya central, l’òrgan que treballa aquesta problemàtica des del punt de vista tècnic, format per diversos departaments de l’Ajuntament de Manresa i del Consell Comarcal en els àmbits de Serveis Socials, Salut i Servei d’Informació i Atenció a la Dona; Servei Català de la Salut; Institut Català de la Salut; Servei d’Ocupació de Catalunya; Servei d’Atenció a la Infància i l’Adolescència; Serveis Territorials d’Ensenyament; Jutjat de primera instància de Manresa; col·legis professionals; Althaia; i els cossos de seguretat, entre d’altres.


2. Intensificar de manera molt important les tasques d’educació i prevenció. Ha estat un dels aspectes en què hi ha hagut coincidència entre les persones assistents a la reunió. En aquest sentit, a la reunió s’ha explicat, des de fonts molt coneixedores dels casos concrets, que sovint els agressors no són conscients de la gravetat de les seves accions. Molt sovint, per la coneixença prèvia d’agressors i persones agredides, no s’adonen que el que estan fent són agressions sexuals molt greus. Per aquest motiu cal incentivar l’acció preventiva i educativa.

 

S’ha considerat que es tracta d’un problema cultural i educatiu. Per aquest motiu, a la reunió ha quedat clar el compromís per fer un esforç molt important en educació sexual i afectiva: als centres d’ensenyament i als diversos àmbits de la societat: tallers de noves masculinitats, i altres accions i campanyes que s’han d’impulsar per afrontar la problemàtica des de l’arrel.

 

3. S’ha anunciat que es treballarà per tal que els centres educatius de Manresa incloguin l’educació sexual i afectiva en els currículums escolars. Es tracta d’una iniciativa que impulsa el departament d’Ensenyament i que és previst introduir inicialment en 300 escoles del conjunt del país, i a tots els centres que reben fons públics (públics i concertats) durant el curs 2021-22.

 

4. Impuls d’una taula de persones expertes sobre violències sexuals, que començarà a treballar a partir del febrer del 2020, que haurà de valorar les accions preventives que es duen a terme actualment, i d’on han de sorgir noves propostes principalment de prevenció, amb el compromís de dotar econòmicament les propostes que sorgeixin d’aquesta taula.

 

5. A la reunió la secretaria d’Igualtat de la Generalitat ha anunciat que s’està treballant Manresa sigui la seu d’un dels nous Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE), que es crearan a partir del mes de gener, que seran un nou recurs molt rellevant per a la prevenció i la recuperació de les  dones.

 

6. Creació, a partir de la taula d’avui, d’una comissió de seguiment, que es reuneixi periòdicament per avaluar i analitzar el grau de compliment dels compromisos i acords i faci un seguiment global de la situació.

 

A la reunió d’aquest vespre hi han assistit:

 

Valentí Junyent, alcalde de Manresa; Marc Aloy; tinent d'alcalde de Presidència; Joan Calmet; tinent d'alcalde de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil; Cristina Cruz, tinenta d'alcalde de Feminismes i LGTBI; Antoni Massegú, tinent d'alcalde d'Ensenyament i Universitats; Mariona Homs, regidora d'Acció i Inclusió Social; Felip González, representant del grup municipal del PSC; Gemma Boix,  representant del municipal de Fem Manresa; Andrés Rojo, representant del grup municipal de Ciudadanos; Alba Camps;  delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya central; Laura Martínez, presidenta de l'Institut Català de les Dones; Rosa Codina; representant territorial de l'Institut Català de les Dones;  Mireia Vall, tècnica de la secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania; Eduard Freixedes, director dels Serveis Territorials d'Interior a la Catalunya central; Amparo Soler, fiscal d'enllaç del Servei de violència contra la dona i de protecció de víctimes dels jutjats de Manresa; Sandra Pujol i Mariona Descarrega, representants del Consell Municipal de la Dona; Begoña Domínguez, representant del Comitè Feminista de Manresa; Montserrat Mestres, cap del Servei d'Acció i Cohesió Social de l’Ajuntament de Manresa; Laura Castany, coordinadora del Programa de la Dona de l’Ajuntament de Manresa; Jordi Mora, cap del Servei de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil; Maria Teresa Hosta, caporala de la Policia Local; Enric Gerónimo, cap de l'Àrea Bàsica Policial del Bages dels Mossos d'Esquadra; Mònica Rossell, representant del Grup d'Atenció a les Víctimes dels Mossos d'Esquadra; Antoni Erro, president  de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Manresa; i Rosa Gomà, secretària de la sessió.

Documents relacionats

  • imagen