Manresa acull durant cinc dies una espectacular exposició amb imatges immersives en una cúpula geodèsica a Sant Domènec

Entre el 24 i el 28 de gener es presenta a la plaça de Sant Domènec de Manresa l’exposició CATALUNYA 360, una experiència d’immersió en la Catalunya actual amb imatges espectaculars que es poden visionar en un Dom Geodèsic itinerant, amb la col·laboració de la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central i l’Ajuntament de Manresa. La mostra presenta dades i imatges del conjunt del país per donar una visió global del territori i injectar autoestima i confiança des del rigor. De Manresa s’hi poden veure imatges d’un partit del Baxi Manresa.

imagen

CATALUNYA 360 és una experiència d’immersió en la Catalunya actual amb imatges espectaculars que es poden visionar en un Dom Geodèsic itinerant que ara arriba a Manresa i que va iniciar el seu recorregut a finals de desembre al Jardí del Palau Robert. CATALUNYA 360 també és l’epíleg, el complement visual de l’exposició institucional, interactiva i itinerant “ Catalunya: 7,5 milions de futurs”, organitzada per al Generalitat. Es podrà veure a la cúpula geodèsica que s’ha instal·lat a la plaça Sant Domènec, a partir de demà divendres i fins el proper dimarts, dia 28 de gener.

 

La Catalunya actual es reflecteix millor en l’exposició i filmació CATALUNYA 360 que no pas en determinades visions apocalíptiques, reduccionistes que es presenten d’una manera interessada sobre el país. Les dades i les imatges de l’exposició i el DOM serveixen per donar una visió global del territori i injectar optimisme, un sentiment d’autoestima i confiança en el futur des del rigor. Catalunya es presenta com un país d’oportunitats, com un sol poble, plural i inclusiu. Les causes comunes són les de la llibertat, la democràcia i la convivència, la igualtat i la fraternitat, des de perspectives polítiques diverses.

 

El DOM presenta imatges rodades en 360 per a aquesta proposta perquè els ciutadans gaudeixin d’una experiència immersiva, un recorregut trepidant en les seves parets circulars. Hi veiem imatges com ara el naixement d’un nadó a l’Hospital de la Vall d’Hebron, el Museu del MNAC, Mercabarna, un quiròfan 5G de l’Hospital Clínic, l’arribada d’un òrgan a l’hospital de la Vall d’Hebron i el transplantament, el Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil a Canet de Mar, el Centre de Logística Mango a Lliçà de Munt, un partit de bàsquet a Manresa, el Centre Computacional de Catalunya, el Centre de Control TMB.

 

 

Un retrat de la Catalunya actual

 

L’exposició i el DOM presenten un retrat de la Catalunya actual, un viatge del present cap al passat i del present cap al futur. La mirada al passat es pot veure en l’exposició en un mapping interactiu que ofereix un recorregut històric a través de les principals fites econòmiques de Catalunya, des de la Revolució Industrial fins a final del segle XX. El fil conductor són les iniciatives empresarials, sempre contextualitzades en el context polític en què tenen lloc. És el fil conductor de l’emprenedoria catalana fins als nostres dies. El moment que viu Catalunya el coneixem amb les dades i imatges que aporten claus per interpretar la realitat econòmica social i demogràfica del país. Les dades socials, culturals i econòmiques, indicadors i estadístiques reals posen de manifest el dinamisme, la vitalitat, l’emprenedoria i la capacitat d’iniciativa d’una societat viva i dinàmica.

 

Catalunya és la millor regió del sud d’Europa per invertir el 2018 i 2019, segons el Financial Times, per davant de Madrid, Llombardia o Istanbul. Des del darrer trimestre del 2013, Catalunya acumula 21 trimestres de creixement continu del PIB. L’aeroport de Barcelona va superar els 50 milions de passatgers anuals el 2018. El trànsit internacional s’ha duplicat des del 2010. El Port de Barcelona va moure 3,4 milions de contenidors el 2018, un 15% més que l’any anterior.

 

La sanitat pública de Catalunya dona cobertura a 7.646.944 persones i 2.050.395  la complementen amb algun tipus de cobertura privada. L’esperança de vida dels catalans és cada vegada més alta: gairebé 86 anys en els dones i 80 en els homes. Catalunya és la regió amb més donants d’òrgans. El 2018 es va aconseguir el rècord en transplantaments de cor (71) i pulmó (104).

 

L’Agència Tributària de Catalunya ha recuperat en tres anys 557 milions d’euros que es pretenien evadir, quatre vegades més del que costa el seu funcionament. Els 557 milions són equiparables al pressupost anual de l’Hospital de la Vall d’Hebron que permet atendre 1.200.00 persones, realitzar 39.200 intervencions quirúrgiques i 265.000 serveis d’urgències.

 

L’entrada en vigor de la Renda garantida de la ciutadania ha permès que 115.000 persones i el seu entorn familiar es beneficiïn d’aquesta ajuda. Des de 2016, la prestació percebuda per unitat familiar ha crescut un 35%, situant-se en una mitjana de 734 euros pe família perceptora.

 

La igualtat entre homes i dones és un valor fonamental d ela Unió Europea. Els plans d’actuació per aconseguir la igualtat efectiva s’impulsen de manera transversal. La bretxa salarial entre homes i dones encara és del 14,7%, tot i que disminueix any rere any i és dos punts menor que la mitjana a la UE. Actualment les dones representen ja el 54% de les noves matrícules universitàries i aconsegueixen el 56,6% de les titulacions.

 

Barcelona és la ciutat del món amb una producció editorial més important en castellà i català. La biblioteca és l’espai cultural mes concorregut. Els 3,7 milions d’usuaris sumen un total de 24 milions de visites l’any. Això equivaldria a omplir 240 vegades el Camp Nou.

 

CATALUNYA 360 i l’exposició volen ser un estímul perquè els 7,5 milions de catalans configurin la idea de futur en els àmbits polític, econòmic, social i educatiu, i pretenen posar en valor els actius que tenim.

Documents relacionats

  • imagen