Els ajuntaments de Manresa i Cardona promouen de forma conjunta les visites turístiques per donar a conèixer els fets de 1714

L’oficina de Turisme presenta el nou itinerari de la seva visita guiada “Manresa, ciutat cremada 1713-1714”, un recorregut pels principals escenaris de la Guerra de Successió a la ciutat de Manresa.

imagen

Els ajuntaments de Manresa i Cardona han presentat avui un acord de col·laboració per impulsar les visites turístiques conjuntes a dos dels principals municipis que van ser protagonistes importants dels fets de 1714, durant la Guerra de Successió a Catalunya. A Manresa, l’oficina de Turisme ha presentat el que serà el nou itinerari guiat “Manresa, ciutat cremada 1713-1714”, que arrencarà aquest dissabte 26 d’abril i que permetrà als visitants recórrer els principals escenaris d’aquest conflicte armat a Manresa. 

L’acte de presentació d’aquest acord de col·laboració s’ha fet avui al Claustre del Museu Comarcal de Manresa i anat a càrrec de l’alcalde de Manresa; Valentí Junyent; de l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch; de l’historiador manresà, Francesc Comas; el Doctor en Història i arxiver municipal de Cardona, Andreu Galera; i la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Sílvia Gratacós. 

Valentí Junyent ha mostrat la seva satisfacció per presentar aquesta “iniciativa conjunta amb la vila de Cardona”. L’alcalde de Manresa va volgut destacat “el lideratge” que exerceix Cardona en matèria turística i la gran “potencialitat que té gràcies a importants atractius com són la Muntanya de Sal, el Castell o la mateixa vila”. 

Junyent ha reconegut que “de moment Manresa és molt lluny de les 400 places hoteleres que ofereix Cardona” però ha assegurat que amb “voluntat i suma d’esforços dels municipis es pot garantir un bon futur i major atractivitat per al territori”, i ha afegit que “la capitalitat s’ha d’exercir des de la generositat i la col·laboració, i amb acords com aquest que avui presentem”. 

En el mateix sentit s’ha expressat Ferran Estruch, qui ha assegurat que entre els objectius d’aquest acord hi ha “la voluntat de recuperar la memòria d’un dels fets importants a la història de la comarca, així com la seva projecció”. L’alcalde de Cardona ha destacat la projecció del 1714 per la història de Cardona “com també ho serà la projecció que tindrà Manresa amb la commemoració del 2022”. 

Estruch ha recordat també la significació històrica que té la diada de Sant Jordi per la seva vila “ja que avui fa 1028 anys que el comte de Barcelona Borrell II va atorgar la carta de població de Cardona” als habitants del terme del castell. 

Cardona i Manresa, símbols de la Guerra de Sucessió 

Des de l’any passat, des de la Fundació Cardona Històrica s’organitzen uns itineraris guiats anomenats “Cardona, la fortalesa inexpugnable” que tenen una gran acollida per part del públic, on s’explica d’una manera molt dinàmica com va ser el setge del Castell de Cardona fins el final del conflicte bèl·lic. 

Andreu Galera ha destacat el fet que Cardona va ser un dels símbols de la Guerra de Successió a Catalunya ja que va ser el darrer baluard de la resistència de les tropes austracistes. Per al arxiver municipal de Cardona, a través d’aquestes visites es “podrà conèixer la capitulació gloriosa del Castell de Cardona i mantenir viva la memòria d’aquells fets”. 

Galera ha dit que, a banda de les visites guiades i les visites teatralitzades, “el nostre objectiu és recuperar també el patrimoni d’enginyeria militar i donar-li sentit”. L’arxiver municipal ha destacat la connexió entre Manresa i Cardona i com “moltes armes que es van utilitzar a Cardona s’havien de refer després amb els mestres armers de la ciutat de Manresa, o com els consellers de Manresa van felicitar Cardona per haver aconseguir trencar el setge de la ciutat el 1711”. 

Dos municipis amb molts lligams durant la guerra 

Tant Andreu Galera com l’historiador manresà, Francesc Comas han coincidit en que Manresa i Cardona tenen punts en comú durant el conflicte. D’una banda, la pólvora i l’armament que van fer servir durant el setge al castell de Cardona es produïa a Manresa i de l’altra, el Compte d’Eck, un dels comandants de l’exèrcit austriacista del setge a Cardona va morir a Manresa i la seva sepultura es pot veure a la Seu de Manresa. Aquests punts en comú s’han introduït en els relats de totes dues visites, tant a Manresa com a Cardona. D’aquesta manera, el visitant que faci les dues visites podrà realment fer-se a la idea com es va viure la Guerra de Successió a la Catalunya Central. 

Per tal de promocionar les dues visites, s’oferirà un preu especial de 4€ als visitants de les dues visites, és a dir, qui hagi fet la visita a Cardona rebrà un val de descompte per fer la visita “Manresa, ciutat cremada” per només 4€ i viceversa: els visitants a Manresa podran anar a Cardona per 4€. Així, podran fer les dues visites per 8€ enlloc de per 12€ si ho fessin per separat.

La regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Sílvia Gratacós, ha explicat que banda de les visites conjuntes, "un altre dels punts de col·laboració serà la difusió que Cardona farà de les vistes des del Born Centre Cultural. També, s’està treballant en l’assistència conjunta a la Fira de Calella, en un espai dedicat al Tricentenari. Per últim, els dos municipis estan treballant en l’organització d’una possible trobada d’Instagramers juntament amb Turisme de la Diputació de Barcelona prevista per al mes de juny". 

Nou itinerari de “Manresa, ciutat cremada” 

Per conèixer els fets de la Guerra de Successió a Manresa, l’oficina de Turisme ha presentat el que serà el nou itinerari guiat: “Manresa, ciutat cremada.1713-1714”, una visita que arrenca aquest dissabte. L’historiador manresà, Francesc Comas, ha fet el guió d’aquest recorregut que ressegueix els principals escenaris de la Guerra de Successió a Manresa, que va ser pràcticament arrasada per un incendi de les tropes borbòniques l’agost de 1713. 

La ciutat de Manresa va ser una de les principals ciutats catalanes cremades com a càstig a la insurrecció dels austriacistes, fet que va provocar que altres ciutat no s’aixequessin en armes contra les tropes de Felip V. Un altre dels episodis destacats va ser un segon incendi al setembre de 1714 que va cremar una part important del monument més representatiu de la ciutat: la basílica de la Seu. 

La capital del Bages va tenir també un paper destacat en la producció de pólvora i d’armes, que distribuïen al combatents del setge de Cardona, darrer baluard de la resistència austriacista. Es tracta, doncs, d’un itinerari apassionant per la història d’un conflicte que va marcar la història del nostre país. 

La primera visita que se celebrarà aquest dissabte 26 d’abril, així com algunes altres de forma esporàdica, hi haurà la participació del Miquelets de Catalunya. 

Al acabar la visita, hi haurà d’una degustació gastronòmica de l’època: el Pastís del Tricentenari, elaborat per la pastisseria manresana El Cigne acompanyat d’hipocràs, un vi macerat típic del segle XVIII elaborat pel restaurant Txus Pou de la Gallina. 

Dotze punts d'interès 

Francesc Comas ha explicat breument les dades històriques que s’explicaran en el nou itinerari de “Manresa, ciutat cremada 1713-1714” i que tindrà dotze punts d’interès: 

1.- Museu Comarcal de Manresa. Es coneixeran els orígens del conflicte i com el va viure la ciutat a través de peces de la col·lecció del museu. 
2. Portal de Santa Llúcia. 
3. Portal i carrer de Sobrerroca.
 Una de les torres que donaven entrada a la ciutat medieval. El Carrer de Sobrerroca va ser un dels més afectats per l’incendi de 1713. 
4. Plaça Major. Un dels escenaris més simbòlics de la Guerra de Successió a Manresa. Abans de la crema, la plaça estava dividida per una illa de cases, que va quedar destruïda pel foc. Des d’aleshores, la plaça va quedar com a espai obert tal com la trobem avui. 
5. Sant Ignasi Malalt i el Carme. 
6. Carrer Sant Miquel.
 Un dels carrers que exemplifica més clarament la ràpida propagació del foc a la ciutat. 
7. Plana de l’Om. Plaça de transició entre la “vila vella” i la “vila nova” construïda a partir del segle XVIII. Lloc de residència de les classes benestants de Manresa i on s’ubicava el Taller dels Grau, un dels principals tallers d’escultura barroca de Catalunya. 
8. Carrer Vilanova i Plaça Gispert. Espais on s’ubicaven els tallers de fabricació de pólvora i armament de Manresa. 
9. Carrer Santa Maria i Plaça Montserrat. 
10. Parc de la Seu.
 Mirador des d’on s’explicarà el funcionament dels molins polvorers, ubicats a la riba del riu Cardener. 
11. Basílica de la Seu. Principal monument manresà i un dels escenaris més importants de la Guerra de Successió a Manresa. Es troba la sepultura del Compte d’Eck, un dels principals dirigents del setge de Cardona de l’any 1711. El setembre de 1714 va patir les destrosses d’un segon incendi on es va cremar gran part dels retaules gòtics, el cadirat del cor, vitralls i la gran rosassa. 
12. Plaça Major. Final del recorregut. 

El preu visita de “Manresa, ciutat cremada” és de 7 euros la tarifa general i de 8 euros si es compra de forma conjunta amb la visita a Cardona. Més informació pràctica, dates i horaris a www.manresaturisme.cat.

 

Documents relacionats

  • imagen