La periodista Tura Soler rep el VII Premi Josep Maria Planes

L’acte s’ha celebrat aquest vespre a l’Espai Òmnium de Manresa. Tura Soler ha rebut el premi pel conjunt d’articles publicats al diari Punt Avui sobre el doble crim de Susqueda. Natàlia Vila i Albert Cadanet han rebut una menció especial per la sèrie d’articles realitzats conjuntament amb els seus companys Àlex Font i Albert Martín sobre “La guerra econòmica arran de l’1-O, publicats al diari Ara.

imagen

La periodista d’El Punt Avui especialitzada en temes de successos, Tura Soler, ha rebut aquesta nit, de la mà de l’alcalde Manresa, Valentí Junyent, el VII Premi Josep Maria Planes de periodisme per la investigació sobre el doble crim de Susqueda, que van ser publicats al diari Punt Avui.

 

Així mateix, els periodistes Natàlia Vila i Albert Cadanet han rebut una menció especial per la sèrie d’articles realitzats conjuntament amb els seus companys Àlex Font i Albert Martín sobre “La guerra econòmica arran de l’1-O, publicats al diari Ara.

 

El Premi Josep M. Planes està impulsat per l’Ajuntament de Manresa i la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya amb l’objectiu de reivindicar el periodisme d’investigació i la figura del periodista manresà Josep M. Planes (1907-1936).

 

El lliurament del Premi ha tingut lloc a l’Espai Òmnium de Manresa i ha estat conduit pel periodista de Regio7 i president de Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, Enric Badia.

 

L’acte ha arrencat amb un diàleg sobre “El periodisme d’investigació avui” entre el periodista i escriptor Vicenç Villatoro i el periodista i membre de la junta de la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, Salvador Redó.

 

Després de la lectura del veredicte del jurat en el qual s’ha destacat el treball intens de la periodista Tura Soler per posar llum sobre un cas molt opac –encara sense resoldre- que recull l’esperit periodístic d’en Planes.

 

Pel que fa a la menció especial, el jurat ha ressaltat el valor de la investigació periodística per denunciar les mesures econòmiques que van emprendre el govern espanyol, entitats bancàries i empreses del país després del referèndum de l’1-O.

 

L’acte ha continuat amb els parlaments dels periodistes guardonats. Tura Soler ha volgut agraïr al "meu mitjà per no lligar-me en curt i permetre'm voltar arreu, i permetre'm fer aquest típus de periodisme.." La guardonada ha volgut tenir unes paraules d'agraïment "cap a les fonts, moltes de les quals tenim un vincle important". L’alcalde Valenti Junyent ha clos l'acte agraïnt al periodisme "una tasca social indispensable per a la formació d'una societat informada i crítica. Una tasca indubtable. mitjans i els professionals de la comunicació tenen un paper fonamental en la configuració i interpretació de la realitat que ens envolta."


El jurat del Premi ha estat format per l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro; per la periodista i corresponsal del setmanari El siglo a Catalunya, Teresa Carreras; pel vicedegà de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVIC-UCC, Xavier Ginesta; pel periodista Jordi Finestres; pels guanyadors de l'edició del 2017, els periodistes Xavi Tedó i Laia Vicens; i per la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo. El president de la Demarcació de la Catalunya central del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Enric Badia, n’ha estat el secretari.

 

Els guanyadors de les edicions anteriors del Premi Planes


I edició: El treball Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics 2011, elaborat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils.

II edició: El documental “Avi, et trauré d’aquí!”, dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, i emès pel “Sense ficció”, el 19 de març de 2014.

III edició: El periodista lleidatà Felip Solé pel seu documental "Perseguits i salvats- Camins de nit i boira”, sobre les expedicions dels jueus durant la II Guerra Mundial.

IV edició: L’equip liderat per la periodista Anna Teixidor pel documental “A la recerca del paradís” sobre el viatge de combatents de l’estat per afegir-se a la Jihad, emès el febrer de 2015 a l’espai “30 Minuts”.

V edició: La sèrie de reportatges sobre els casos de pederàstia a diferents escoles religioses dels Maristes de Barcelona, realitzada pels periodistes Guillem Sànchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez, i publicada al diari El Periódico.

VI edició: Els periodistes del diari Ara Xavi Tedó i Laia Vicens pel treball d’investigació publicat en format llibre amb el títol d’“Operació urnes”, sobre la xarxa ciutadana que va fer possible l’1-O.

Documents relacionats

  • imagen