El rei i la reina del Carnestoltes estrenen carrossa i vestuari en la rua infantil de diumenge

Prop de 3.000 persones recorreran la ciutat en una cercavila que començarà a les 11.30 h a la Plana de l’Om i tindrà el final de festa a la plaça de les Oques. Aquesta nova edició té “la música” com a eix temàtic d’inspiració.

imagen

Aquest diumenge, 16 de febrer, se celebra la  42ena edició del Carnestoltes Infantil de Manresa, una festa adreçada sobretot al públic familiar, que té la disbauxa i la gresca com a elements centrals. La gran cercavila, organitzada per l’Ajuntament de Manresa i Imagina’t, s’iniciarà a 2/4 de 12 del migdia a la Plana de l’Om i acabarà a la Font de les Oques.


Enguany,  i a proposta de les AMPAs de la ciutat que van participar a l’anterior edició, la temàtica comuna del Carnestoltes Infantil serà “la música”. Les inscripcions per participar a la rua s’han tancat amb 18 comparses, que aportaran 2.630 participants; si hi afegim les batucades i grups musical, més les persones que s’ afegeixin al final de la rua, es calcula arribaran a  les 3.000 persones.


Els detalls d’aquesta nova edició han estat presentats avui, a la plaça de les Oques, per la regidora de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo;  el representant d'Imagina't, Joan Vilà; el rei i reina dels Carnestoltes, representats  per Marc Lago i Janaina Santana; i la tècnica de Cultura, Emma Oliveras,


Recorregut


A les 11.00 h les comparses inscrites es concentraran al C/ Alfons XII. I a les 11.30 h s’iniciarà el recorregut que passa per la Plana de l’Om, el C/ del Born, la Pl. Sant Domenec, el primer tram del Passeig Pere III, la Plaça de Cris Rei, el C/Àngel Guimerà i el C/ Carrasco i Formiguera per arribar a la Plaça de la Font de les Oques on hi haurà la festa final.


Novetats


El rei i la reina Carnestoltes d’enguany, Marc Lago i Janaina Santana, estudiants del Cicle Formatiu Cicle Formatiu de Grau Superior en Tècniques d'Actuació Teatral que es realitza a les instal·lacions del teatre Kursaal, estrenaran vestuari i carrossa.


Els vestits del rei i la reina Carnestoltes han estat confeccionats per Leo Fíguls i dissenyats per Marga Riera a partir de les idees dibuixades per alumnes de 5è i 6è de les escoles l’Espill, Jeroni de Moragas, Muntanya del Drac, Renaixença, La Salle, Sant Ignasi, Valldaura i Vedruna en el marc del Consell d’Infants del curs 2016-2017, en el qual van fer propostes de cara a les celebracions festives de la ciutat.

En relació al Carnestoltes es va treballar l’origen d’aquesta festa pagana en l’antiga societat rural, com a lapse de permissivitat, oposada a la repressió i formalitat immediatament anterior als dies de la Quaresma (temps de sacrifici durant el qual, per exemple, no es podia menjar gaire).


Amb la idea de transgressió, i diversió els infants del Consell d’Infants van suggerir uns vestits de rei i reina plens de colors, amb robes i túniques amples, corones originals i amb un aire  poca solta, trapella i esbojarrat.


La carrossa també nova i dissenyada per Txema Rico, també plena de colors, té elements dedicats als instruments de les batucades que solen acompanyar les rues de carnaval, i hi apareixen màscares, barrets i serpentines de colors.   


Participants a la rua


A nivell musical i d’animació, el cercavila compta amb la participació dels Tabalers de Xàldiga, Les Vilatukades, la Unió Musical del Bages, els xanquers arlequinats Minairons, els gegants esbojarrats “Rei de Bastos” i la “Puta d’Oros”, i els Batrakes.  


Els Geganters de Manresa i els seus grallers  faran ballar els gegants esbojarrats, que havien estat de la companyia Setrill i que participen al Carnestoltes des del 2016, després de la restauració assumida per Gatzara, Xàldiga, els Geganters de Manresa i l’Ajuntament de Manresa.


Les persones no inscrites cal que s’afegeixin al final de la rua.


Fi de festa


Serà aproximadament a partir d els 13 h a la Plaça de les Oques, amb ballaruca i recepció de les comparses participants per la Companyia “De Parranda” i la salutació del rei i la reina. Al final de l’acte es farà una foto conjunta i es lliurarà un certificat de participació als grups inscrits.


Grups inscrits

-       AMPA La Font “Si fa sol # la Font mola”

-       AMPA Vedruna “Vedruna’s punks”

-       AMPA Sant Ignasi “Els pianos”

-       AMPA Ítaca “Notes itakeres”

-       AMPA La Flama “Els xilofonistes”

-       AMPA Valldaura “Valldaura’s Queens”

-       AMPA Ave Maria “AVE’DC”

-       AMPA Espill “Xilòfons Espilleurs”

-       Associació Centre Cultural Xinès a Manresa “Música xinesa”

-       AMPA FEDAC “La gramola”

-       AMPA Oms i de Prat “Els xilòfons de l’Oms”

-       AMPA La Salle “Els de la Salle donem la nota”

-       AMPA Muntanya del Drac “Símbols musicals Muntanya del Drac”

-       AMPA El Bages “Xilòfons del Bages”

-       AMPA La Sèquia “La got dona la nota”

-       AMPA Les Bases “Batubases”

-       AMPA Joviat “Back to 80’s Joviat”

-       AMPA Puigberenguer “Els pianos del Puigberenguer”

L’organització és a càrrec de l’Ajuntament de Manresa i Imagina’t, amb la col·laboració d’AMPAs  de la ciutat, Lolita Rovira Estudi de Maquillatge, La Gresca, els Geganters de Manresa, La Disfressa, i Carme Fusté Perruquers.

En cas de pluja continuada, s’informarà oportunament i se suspendrà l’acte.

Afectacions de mobilitat

El matí de diumenge es prohibirà l’estacionament i es tallarà el trànsit de vehicles de diversos carrers del centre de la ciutat, ja sigui de forma fixa o bé per dinàmiques d’acord al recorregut de la rua. Les afectacions a la mobilitat seran les següents:

  • Es tallarà el trànsit de vehicles (de les 10 a les 12 h) de la Pl. de la Reforma, carrer Alfons XII i vials de l’entorn (Santa Llúcia, pl. Reforma, ... ) per a la concentració de les comparses a l’inici de la rua.

  • Es tallarà el trànsit puntualment mentre discorri la rua pels carrers Muralla Sant Domènec, Pg. Pere III (1er tram i 2on tram costat Caprabo) i carrer Guimerà entre Crist Rei i Pl. Lluís Companys.

  • Es tallarà al trànsit de vehicles (de les 11:30h a les 16h) el carrer Carrasco i Formiguera entre els carrer Guimerà i Ginjoler per a la festa final de la rua.

 

 Protecció Civil de Manresa recomana una seguit de consells bàsics d'autoprotecció per tenir una Carnestoltes segur

Documents relacionats

  • imagen
  • imagen